Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У ДПС вивчають практики імплементації Директиви ЄС про мінімальне оподаткування

, опубліковано 27 грудня 2023 о 16:18

Представники ДПС взяли участь в онлайн-семінарі «Глобальне правило протидії розмиванню податкової бази (Global Anti-Base Erosion - GLoBE) в ЄС: Директива Ради про забезпечення глобального мінімального рівня оподаткування для міжнародних груп компаній в ЄС (Директива Pillar Two)».

Захід був організований за підтримки проєкту міжнародної технічної допомоги EU4PFM для Міністерства фінансів та Державної податкової служби та став платформою для вивчення практики імплементації Директиви ЄС про мінімальне оподаткування. 

Директива ЄС про мінімальне оподаткування є важливим кроком до глобальної податкової реформи, яка була впроваджена у всіх країнах-членах ЄС у 2023 році. 

Директива виконує зобов'язання ЄС з впровадження глобальної податкової реформи згідно з Програмою розширеного співробітництва з питань протидії  розмиванню податкової бази та виведення прибутку (BEPS) ОЕСР/ G20, спрямованої на подолання викликів, пов'язаних з глобалізацією та цифровізацією (Двокомпонентні типові правила ОЕСР щодо мінімального оподаткування). 

Директива спрямована на встановлення мінімальної глобальної податкової ставки у розмірі 15 % для великих груп компаній, що працюють в ЄС. Ці правила стосуються всіх великих груп  компаній (незалежно від того, чи діють вони в межах країни чи міжнародно), які мають річний оборот понад 750 мільйонів євро та мають материнську або дочірню компанію в країні-члені ЄС. 

Двокомпонентна реформа міжнародної податкової системи грає важливу роль у створенні чесних та справедливих систем оподаткування та укріпленні міжнародних стандартів в умовах нових і змінюваних бізнес-моделей.