Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол робочого засідання членів Громадської ради при Міністерстві доходів і зборів України

опубліковано 28 березня 2014 о 09:24

Дата та час проведення: 03 березня 2014 року, 16 год. 00 хв.

Місце проведення: Конгрес-хол Міндоходів (м. Київ, Львівська площа, 8)

Присутні: на початок засідання зареєстровано 34 члени Громадської ради, серед них за довіреністю – 6 осіб (список додається).

від Міністерства доходів і зборів України:

Скупова Т.В. – начальник відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту.

від Міністерства фінансів України:

Дусяк С.П. – заступник директора Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України;

інші представники громадськості: 8 осіб (список додається).

від засобів масової інформації: 10 осіб.

Порядок денний:

1. Обговорення питання реорганізації Міністерства доходів і зборів України.

2. Різне.

 

Головуючий на засіданні: Голова Громадської ради при Міндоходів України  –  Романчук Ярослав Васильович.

 

 

 

Щодо питання 1 Порядку денного

ВИСТУПИЛИ:


Романчук  Я.В. (Голова Громадської ради при Міністерстві доходів і зборів України), який привітав присутніх та оголосив мету та порядок денний засідання. Звернув увагу, що одним з найголовніших питань сьогоднішнього засідання являється реорганізація Міністерства доходів і зборів України.

Акцентував увагу на тому, що останнім часом відбулося багато подій, зокрема ВРУ 21.02.2014 прийняло Закон України «Про відновлення дії окремих положень Конституції України», Кабінетом Міністрів України
01.03.2014  ухвалено рішення про ліквідацію Міністерства доходів і зборів України на підставі відповідної постанови ВРУ.

ОБГОВОРЕННЯ:

 

В обговоренні взяли участь:

 

Романчук  Я.В., Білоцерківська Г.П., Дроговоз Ю.С., Юровський Д.Б., Косарчук В.П., Платонов О.І.,Чорний В.І., Дусяк С.П., Потапенко В.І., Хмільовський В.М., Ізовіт Т.Л., Потапова Н.В.

 

За словами учасників засідання, розформування відомства може негативно вплинути на діяльність бізнесу, який лише нещодавно переорієнтував свою роботу у зв’язку зі створенням органів доходів і зборів. 

Так, зокрема, Голова Комісії з питань податкової політики Громадської ради при Міндоходів Дроговоз Ю.С. зазначила, що ліквідація Міндоходів значно погіршить процес адміністрування податкових та митних платежів, оскільки в Міністерстві налагоджено дію електронних сервісів, полегшено інформаційний обмін та спрощені контрольні функції.

Крім того, зміна всіх бюджетних рахунків, яка відбудеться у разі ліквідації, призведе до помилок при перерахуванні податкових платежів та, як наслідок,  накладених на платників штрафних фінансових санкцій. Зазначені обставини в умовах економічної кризи можуть стати надмірним фінансовим тягарем, не сумісним з подальшою ефективною діяльністю платників податків.  

Дроговоз Ю.С. надала на розгляд членів Громадської ради при Міндоходів проект звернення до КМУ щодо реформування Міністерства доходів і зборів України.

Крім того, за словами виконавчого директора Всеукраїнського об’єднання роботодавців легкої промисловості  Ізовіт Т.Л., сьогодні бухгалтери та аудитори втомилися від постійних змін, вони потребують стабільності. Тому, перш ніж робити кроки щодо ліквідації відомства, необхідно провести всеукраїнське громадське обговорення доцільності такого реформування Міндоходів.

Юровський Д.Б. (голова Комісії з питань запобігання та протидії корупції та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції Громадської ради при Міндоходів України),  який звернувся до членів Громадської ради  з підтримкою звернення
Дроговоз Ю.С.  за умови доопрацювання та зазначив, що для недопущення помилок 2004-2005 років, необхідно провести контрольні заходи та не поспішати з ліквідацією Міндоходів.

Чорний  В.І. (заступник Голови Комісії з питань запобігання та протидії корупції та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції Громадської ради при Міндоходів України, голова робочої комісії з аналізу дотримання Міндоходів вимог законодавства), який доповів про напрацювання робочої комісії з аналізу дотримання Міндоходів вимог законодавства та підтримав Юровського Д.Б. та Дроговоз Ю.С. щодо передчасності ліквідації  Міндоходів.

Романчук Я.В. (Голова Громадської ради при Міндоходів України), який підсумував питання, які були винесенні на обговорення  у рамках засідання. Запропоновано членам Громадської ради доопрацювати підготовлене Дроговоз Ю.С. звернення до новопризначеного Уряду із закликом щодо перегляду рішення про ліквідацію Міндоходів та винести його на позачергове засідання Громадської ради, яке заплановано
на 5 березня 2014 року.

 

 

 

Голова
Громадської ради при Міндоходів                           Я.В. Романчук

 

Секретар

Громадської ради при Міндоходів                           О.О. Рачук