Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол засідання Громадської ради при ДПС України від 26 листопада 2012 року

опубліковано 03 грудня 2012 о 17:53

ПРОТОКОЛ

засідання Громадської ради при ДПС України

від 26 листопада 2012 року

 

Місце проведення: Прес-центр ДПС України (площа Львівська, 8, м. Київ)

Присутні:

члени Громадської ради при ДПС України – 31особа;

представники інститутів громадянського суспільства за довіреністю – 7 осіб;

запрошені – 3 особи.

 

Кворум є.

 

Порядок денний:

 

1. Лібералізація податкової політики, покращення адміністрування податків, підвищення інвестиційної привабливості, розширення джерел наповнення бюджету.

2. Презентація „Напрями підвищення конкурентноздатності вітчизняної системи оподаткування в умовах глобалізації”.

3. Презентація „Домінанта лібералізації оподаткування: сучасні проблеми та напрями вирішення”.

4. Аналіз пропозицій громадських рад при регіональних ОДПС.

5. Обговорення пропозицій громадськості для Програми лібералізації державної податкової політики на 2013-2014 роки.

6. Різне.

 

Вів засідання голова Громадської ради при ДПС України          Романчук Я.В.

 

З питання 1 Порядку денного:

Заслухали доповідь Клименка Олександра Вікторовича Голови Державної податкової служби України. Керівник служби зазначив, що органи ДПС отримали від громадськості та платників податків понад 5 тисяч пропозицій, які були детально проаналізовані та систематизовані фахівцями податкової служби. Також він наголосив, що найбільш актуальні для бізнесу питання будуть враховані при формуванні Програми лібералізації державної податкової політики на 2013 – 2014 роки. За словами доповідача, під час збору пропозицій особлива увага приділялася малому та середньому бізнесу у регіонах, у тому числі в малих містах та депресивних територіях. Олександр Клименко підкреслив, що при формуванні Програми враховуватимуться також висновки провідних міжнародних фахівців, у тому числі експертів Світового банку, зафіксованих, зокрема у рейтингу Paying Taxes-2013.

 

Вирішили:

Інформацію взяти до відома.

 

З питання 2 Порядку денного:

Заслухали Серебрянського Дмитра Миколайовича – в.о. директора Інституту фінансового права Національного університету ДПС України, який презентував проект „Напрями підвищення конкурентноздатності вітчизняної системи оподаткування в умовах глобалізації”. Доповідач визначив ключові напрями лібералізації податкової служби, серед яких:

  1. зниження граничних ставок податків;

  2. скорочення податкових пільг (бюджетних субсидій);

  3. максимальне охоплення існуючої бази оподаткування.

На думку Дмитра Серебрянського, конкурентні переваги в податковій політиці сприятимуть:

- спрощенню податкового адміністрування;

- зменшенню кількості податкових платежів;

- тотальній ліквідації податкових пільг та введення єдиної інвестиційної податкової пільги на недискримінаційній основі;

- зниженню соціальних відрахувань;

- зменшенню бюджетних субсидій в ПЕК;

- підвищенню рентних платежів.

 

Вирішили:

З питання 2 Порядку денного голова Громадської ради при ДПС України Ярослав Романчук, підсумовуючи виступ, підтримав основні ідеї доповідача, зокрема щодо створення комфортних умов для ведення бізнесу (рівність сплати податків, трансферне ціноутворення, поліпшення адміністрування податків).

 

З питання 3 Порядку денного:

Презентацію „Домінанта лібералізації оподаткування: сучасні проблеми та напрями вирішення” представив Іванов Юрій Борисович – заступник директора з наукової роботи Науково-дослідного центру індустріальних проблем розвитку НАН України.

Доповідач закцентував увагу на реформуванні у сфері податкового навантаження, зокрема на збільшенні тривалості податкових періодів, спрощенні форм ведення податкового обліку та складанні податкової звітності, впровадженні сучасних „безконтактних” технологій подання звітності.

 

Виступ Швабія Костянтина Івановича – заступника начальника Науково-дослідного центру з проблем оподаткування Національного університету ДПС України з питань ефективної системи адміністрування податків, трансферного ціноутворення та реформування єдиного соціального внеску.

Вирішили:

З питання 3 Порядку денного голова Громадської ради при ДПС України Ярослав Романчук додав, що на сьогодні, завдяки комплексному підходу та запровадженню різних методів інформування, ставлення бізнесу до податкової служби змінюється. В той же час, інноваційні підходи в роботі як „Електронний кабінет”, „Єдина база податкових інспекторів” та онлайн-конференції є ефективним механізмом донесення актуальної інформації.

 

З питання 4 Порядку денного:

Заслухали інформацію Зацерковної Тетяни Миколаївни голови постійно діючої Експертно-апеляційної комісії Громадської ради при ДПС України щодо узагальнених пропозицій громадськості для Програми лібералізації державної податкової політики на 2013-2014 роки.

Аналізуючи надіслані пропозиції, Зацерковна Т.М. окремо зупинилась на проблемах, пов’язаних із недосконалістю процедури реорганізації та ліквідації підприємств, механізмами збільшення штрафних санкцій та позапланових перевірок, переліком обов’язкових реквізитів при заповненні декларації.

 

З питання 5 Порядку денного.

В обговоренні взяли участь:

Привалова Неля Євгенівна – голова постійно діючої комісії Громадської ради при ДПС України з питань реформування податкового законодавства, методології оподаткування та адміністрування податків. Зі слів Привалової Н.Є., члени комісії оперативно вивчали пропозиції, які надійшли від 16 громадських рад при регіональних ОДПС. Заслуговують на увагу такі слушні пропозиції:

- щодо скорочення термінів перевірок: до 7 робочих днів – планові, та до 3 робочих днів – позапланові;

- щодо надто високих штрафних санкцій за повторне порушення;

- щодо формування доходів і витрат з відповідним корегуванням; також пропонується передбачити механізм вилучення податкових накладних, оформлених з технічними помилками.

 

Юровський Дмитро Борисович – голова постійно діючої комісії Громадської ради при ДПС України з питань запобігання та протидії корупції. Відзначив оперативну та ефективну роботу „Пульсу податкової”, запропонував надавати більше податкових роз’яснень та працювати над удосконаленням механізму перерозподілу функцій оподаткування, звернувся до голів постійно діючих комісій з проханням більш активно долучатися до антикорупційної роботи.

 

Хмільовський Віктор Мечиславович – президент Спілки орендарів та підприємців України. Дав оцінку конструктивним пропозиціям, визначив партнерські стосунки податкової служби і бізнесу як ключовий чинник розвитку економіки, висловив пропозицію опрацювати інтегрований механізм обрахування єдиного соціального внеску в залежності від середньої зарплати та інших податків, а також долучати інститути громадської експертизи та громадянського суспільства до оскарження актів перевірки.

 

Вирішили:

Головам постійно діючих комісій доопрацювати та узагальнити пропозиції регіональних представників малого та середнього бізнесу, направити матеріали з конкретними пропозиціями на комісію Громадської ради при ДПС України. Направити весь масив матеріалів як готовий проект  до Державної податкової служби України.

13.12.2012 провести спільне засідання Громадської ради при ДПС України.

 

З питання 6 Порядку денного:

 

Було розглянуто звернення від Міністерства внутрішніх справ щодо розпуску Громадської ради та Державної служби України з питань захисту персональних даних щодо Закону України „Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус” від 20.11.2012.

 

Вирішили:

Взяти до відома.

 

 

Голова Громадської ради при ДПС України                         Я.В. Романчук

 

Секретар Громадської ради при ДПС України                            І.О. Хівренко