Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол засідання Громадської ради при ДПС України від 14 лютого 2013 року

опубліковано 18 лютого 2013 о 11:40

Місце проведення: Прес-центр ДПС України (площа Львівська, 8, м. Київ)

 

Присутні:

члени Громадської ради при ДПС України – 13 осіб;

представники інститутів громадянського суспільства за довіреністю –  6 осіб.

 

Порядок денний:

1. Вступне слово голови Громадської ради при ДПС України Романчука Ярослава Васильовича.

2. Про співпрацю ДПС України з Громадською радою та перспективи взаємодії Міністерства доходів і зборів України з громадськістю.

3. Звіт про результати діяльності Громадської ради при ДПС України.

4. Про врахування та впровадження окремих ініціатив Громадської ради протягом 2012 року.

5. Виступи членів Громадської ради при ДПС.

6. Організаційні питання: інформування про особливості створення Громадської ради при Міністерстві доходів і зборів України

7. Заключне слово Голови Громадської ради при ДПС України.

 

Вів засідання голова Громадської ради при ДПС України Романчук Я.В.

 

З питання 1 Порядку денного:

Голова Громадської ради при ДПС України Ярослав Васильович Романчук зосередив увагу присутніх на процесах об’єднання митної і податкової служб, та подальшого утворення Міністерства доходів і зборів України. У зв’язку з реорганізацією Громадська рада як консультативно-дорадчий орган припиняє існування, підбивши підсумки роботи за рік.

Романчук Я.В. запропонував провести 13 березня 2013 року „круглий стілˮ з питань нікчемних правочинів за участі членів Громадської ради і представників податкової служби. Ще однією ініціативою від громадськості була пропозиція започаткувати Всеукраїнський конкурс з тематики податкового права серед талановитих студентів-правників.

 

Вирішили:

Взяти до відома та підтримати озвучені ініціативи.

 

 

З питання 2 Порядку денного:

Заслухали доповідь голови Комісії з проведення реорганізації ДПС України, заступника Голови Андрія Петровича Ігнатова щодо спільної роботи податківців і громадськості. Вагомим внеском такої співпраці стало видання упродовж 2012 року ДПС України 45 наказів про затвердження узагальнюючих податкових консультацій. Ігнатов А.П. запевнив, що практика видання податкових консультацій, як і винесення на обговорення суспільства законодавчих ініціатив відомства, триватиме і далі.

Доповідач наголосив на доцільності продовження конструктивного діалогу з громадськістю у новому форматі роботи консультативно-дорадчого органу у складі Міністерства доходів і зборів України, створення якого є серйозним, відповідальним і правильним кроком з точки зору наповнення держбюджету та взаємодії з платниками податків.

Також Ігнатов А.П. окремо зупинився на новаціях податкової сервісної служби, серед яких впровадження електронних сервісів з використанням сучасних технологій, „Електронний кабінет платника податківˮ – он-лайн доступ до інформації про стан розрахунків з бюджетом, зокрема про заборгованість, і можливість електронного декларування.

 

В обговоренні взяли участь:

Дроговоз Юлія Сергіївна – представник ВГО „Український союз промисловців і підприємців”, з питань надання узагальнюючої податкової консультації щодо правильного визначення коду виду економічної діяльності.

Хмільовський Віктор Мечиславович – президент Спілки орендарів та підприємців України дав оцінку конструктивним пропозиціям, відзначив, що партнерські стосунки податкової служби з інститутами громадянського суспільства є ключовим чинником тісного діалогу та розвитку комунікацій з громадськістю. Крім того, доповідач поцікавився механізмом створення Громадської ради при Міністерстві доходів і зборів України.

 

Вирішили:

Інформацію взяти до відома.

 

З питання 3 Порядку денного:

Про результати діяльності Громадської ради при ДПС України звітував в.о. директора Департаменту обслуговування платників податків Юрій Вікторович Лапшин.

Виступаючий акцентував увагу присутніх на питанні впровадження дієвого механізму тлумачення законодавчих норм, передбаченого Податковим кодексом, як узагальнюючі податкові консультації. Лапшин Ю.В. відзначив вагомий внесок членів Громадської ради при ДПС України у відпрацюванні більшості з виданих податкових консультацій, підкресливши, що таким чином протягом 2012 року було врегульовано 155 найактуальніших питань, окремі з яких навіть випередили законодавство – тільки згодом стали нормами Кодексу.

 

Вирішили:

Інформацію взяти до відома.

 

Підбиваючи підсумки діяльності, Голова Громадської ради при ДПС України Романчук Я.В. у своєму зверненні до членів Громадської ради повідомив про закінчення каденції Ради, подякував фахівцям ДПС України за  виявлену довіру, їх участь у численних дискусіях з громадськістю та прийняття важливих управлінських рішень. Також доповідач відзначив окремих членів Громадської ради як найактивніших учасників діалогу з податковою службою. Голова ради поінформував про перспективи створення нового консультативно-дорадчого органу при Міністерстві доходів і зборів України та наголосив на важливості подальшої активної співпраці, яка сприятиме розвитку прозорого і конструктивного діалогу між інститутами громадянського суспільства і владою.

 

Вирішили:

Прийняти звіт до відома.

 

Голова Громадської ради при ДПС України                          Я.В. Романчук

 

Секретар Громадської ради при ДПС України                       І.О. Хівренко