Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №12 засідання Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 20 вересня 2016 о 09:56

Дата та час проведення: 15 вересня 2016 року, 11 год. 00 хв.

Місце проведення: Конгрес-хол ДФС України (м. Київ, Львівська площа, 8)

присутні

від Державної фіскальної служби України:

Білан С.В. – Перший заступник Голови ДФС;

Пригаровський В.М. – директор Департаменту організації роботи Служби;

Дроняк П.Т. – директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб;

Новіков В.К. – директор Департаменту погашення боргу;

Лук’янов Д.О. – директор Департаменту інформаційних технологій;

Педосенко І.М. – в.о. директора Департаменту адміністрування митних платежів;

Горячов Д.О. – в.о. директора Департаменту боротьби з митними правопорушеннями;

Рубан Н.І. – директор Департаменту аудиту;

Демченко О.В. – заступник директора Департаменту – начальник управління митних режимів Департаменту організації митного контролю;

Шляхова О.А. – заступник директора Департаменту – начальник відділу нормативно-експертного забезпечення правової роботи Регуляторно – правового департаменту;

Тимошенко С.П. – заступник директора Департаменту – начальник управління методології непрямих податків Департаменту методологічної  та нормотворчої роботи;

Мацюк В.Я. – заступник директора Департаменту – начальник управління методології непрямих податків Департаменту методологічної  та нормотворчої роботи;

Древаль Л.П. – заступник директора Департаменту податків і зборів з юридичних осіб;

Клименко В.В. – заступник директора Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом;

Муромцев Л.М. – начальник управління заходів нетарифного регулювання ЗЕД Департаменту організації митного контролю;

Мартинов С.В. – заступник начальника Головного управління внутрішньої безпеки – начальник організаційного управління;

Татарінов Р.В. – заступник начальника Головного управління – начальник управління організації досудового розслідування Головного слідчого управління фінансових розслідувань;

Плотник Н.А. – заступник директора Департаменту – начальник управління реєстрації та обліку платників Департаменту обслуговування платників;

Школьна Л.Й. – начальник управління інтеграції обліково-звітних систем Департаменту моніторингу доходів та обліково-звітних систем;

Бориско Л.І. – начальник відділу прес-служби управління інформаційної політики Департаменту організації роботи Служби;

Романюта А.Ф. – головний державний інспектор відділу комунікацій управління інформаційної політики Департаменту організації роботи Служби

 

присутні (зареєструвались)

від інститутів громадянського суспільства:

80 членів Громадської ради при ДФС, з яких 24 – за довіреністю (список додається);

9 експертів Громадської ради при ДФС;

3 представника інших ІГС.

Модератор: Олексієнко Д.В. – голова Громадської ради при Державній фіскальній службі України


ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Інформація про діяльність ДФС за червень-серпень 2016 року;

2. Звіт про діяльність Громадської ради при ДФС за 2014 – 2016 роки;

3. Затвердження рішень комітетів Громадської ради при ДФС: з податкової політики, з митної справи, з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції;

4. Різне.

 

Кворум є.

СЛУХАЛИ:

Олексієнка Д.В., який привітав присутніх, відкрив засідання Громадської ради при ДФС України та виніс на голосування проект Порядку денного.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 80;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0

 

Рішення прийнято.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити Порядок денний засідання.

 

З питання 1 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Білана С.В., який привітав присутніх, підкреслив важливість співпраці з Громадською радою та наголосив на відкритості ДФС і прозорості спілкування з громадськістю.

Поінформував про основні здобутки ДФС у червні-серпні 2016 року та звернув увагу членів Громадської ради на роботу ДФС з Мінфіном по напрацюванню змін до податкового законодавства, запровадження принципу „єдиного вікна” на митницях, за яким вже проведено успішно 1900 митних оформлень.

Повідомив, що найближчим часом відбудеться відкриття у центральному апараті ДФС Центру обслуговування платників Державної фіскальної служби України „Центр партнерства”.

Зазначив, що на засіданні присутні майже всі керівники структурних підрозділів ДФС та запропонував з конкретних питань звертатись безпосередньо до них.

СЛУХАЛИ:

Олексієнка Д.В., який запропонував інформацію взяти до відома.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 80;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0

 

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ: 

Інформацію взяти до відома.

 

З питання 2 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Олексієнка Д.В., який поінформував про плідну роботу Громадської ради з ДФС та наголосив, що ДФС було забезпечено належні умови для діяльності Громадської ради з дотриманням свободи слова та принципу партнерства та відкритості. У всіх засіданнях Громадської ради та її комітетів запрошені представники структурних підрозділів ДФС брали участь та допомагали громадськості у з’ясуванні проблемних питань, які було заплановано розглянути.

Також зауважив, що на офіційному веб-порталі ДФС завчасно розміщувались повідомлення та в повному обсязі інформація про діяльність ради, комітетів і протоколи їх засідань.

Поінформував членів Громадської ради про діяльність Громадської ради та подякував громадськості за плідну роботу в комітетах.

Запропонував роботу Громадської ради загалом визнати як задовільну, затвердити звіт про діяльність Громадської ради при ДФС, доручити голові Громадської ради до 13.10.2016 надати членам Громадської ради листи Громадської ради в електронному вигляді.

 

ВИСТУПИЛИ: 

Хмільовський В.М., Галенко І.В., які зауважили, що Урядом України не враховується належним чином думка громадськості і діяльність Громадської ради при ДФС могла б бути більш активною та налагодженою.

 

Олексієнко Д.В., який поставив зазначену вище пропозицію на голосування.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 78;

„проти” – 1;

„утрималися” – 1.

 

Рішення прийнято.

 

СЛУХАЛИ: 

Білана С.В., з пропозицією наразі розглянути проблемні питання, які турбують громадськість у першочерговому порядку, із залученням представників профільних департаментів ДФС.

 

ВИСТУПИЛИ: 

Шевцова Т.С., яка звернулася с проханням розглянути відповідь на скаргу стосовно проблемного питання з податку на прибуток;
Кучинський Ю.Ф. з пропозицією провести зустріч з керівництвом ДФС стосовно питання взаємодії між митницями Туреччини та України, що були досягнуті в Брюсселі цього року; Логойда В.М., з пропозицією розглянути проблему оплати ДФС судового збору під час подання органами ДФС позовів до суду; Цонда І.В., яка зауважила, що податки сплачуються платниками, а не збираються органами ДФС, та запропонувала в подальшому застосовувати таку риторику в інформаційних повідомленнях ДФС;  Потапова Н.В. з питанням щодо термінів мораторію на перевірки малого та середнього бізнесу, які спливають, та необхідність уточнення змісту заяви Прем’єр-міністра України щодо автоматизованого визначення митної вартості товарів.

 

СЛУХАЛИ: 

Білана С.В., який відповів на поставлені питання та зауважив, що малий бізнес не завжди займається діяльністю у межах законодавства. Також поінформував, що податкову і митну політику провадить КМУ та Мінфін, а ДФС є виконавцем вже затверджених нормативно-правових актів та запропонував громадськості піднімати та обговорювати проблемні питання на рівні КМУ та Мінфіну відповідно до їх компетенції.

 

З питання 3 Порядку денного

 

Шевцову Т.С., яка звітувала про діяльність Комітету з питань податкової політики Громадської ради при ДФС та запропонувала підтримати рішення, що було затверджене Комітетом, а саме:

підтримати проект Закону України „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал”;

звернутись до Верховної Ради України, Адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України з проханням підтримати законопроект та сприяти реформуванню справляння податку на прибуток підприємств шляхом запровадження в Україні податку на виведений капітал;

рекомендувати Міністерству фінансів України врахувати положення законопроекту при підготовці змін до Податкового кодексу України;

направити текст законопроекту інститутам громадянського суспільства, що представлені у Громадській раді при Міністерстві фінансів України та Громадській раді при Державній фіскальній службі України для вивчення, обговорення та надання пропозицій.

 

ВИСТУПИЛИ: 

Ковтун Т.І. щодо роботи Комітету з питань податкової політики Громадської ради при ДФС.

 

Олексієнко Д.В., який поставив пропозицію Шевцової Т.С. на голосування.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 62;

„проти” – 3;

„утрималися” – 15.

 

Рішення прийнято.

 

СЛУХАЛИ: 

Галенка І.В., який висловив ряд пропозицій щодо організації роботи  наступного складу Громадської ради; Мацкевича Д.А., який поінформував громадськість про роботу Спілки сприяння правоохоронній діяльності по виявленню схем несплати податків забудовниками; Івасіва А.Р., Жукову Є.В., які повідомили про недосконалість податкового законодавства у частині сплати ПДВ та необхідності у його зміні.

Пригаровського В.М., який поінформував громадськість про проведену роботу підрозділів ДФС стосовно підготовки до засідання Громадської ради.

Татарінов Р.В. повідомив присутнім, що за наявними фактами несплати податків забудовниками є кримінальні провадження та йде досудове розслідування.

Денисів А.В., який повідомив про факти перешкоджання податковою міліцією діяльності логістичної компанії після консультування суб’єкта господарської діяльності, який вів незаконну діяльність.

Татарінов Р.В., який зазначив, що для оцінки конкретної ситуації необхідно вивчити документи, відповідно до яких відбувались такі дії, та попросив надати інформацію для реагування.

Пригаровського В.М., який зауважив, що керівництвом ДФС неодноразово анонсувались зміни у діяльності податкової міліції і наразі відбуваються заслуховування керівників підрозділів податкової міліції та дається оцінка їх роботи по кримінальним провадженням.

Мартинова С.В., який повідомив громадськості про роботу підрозділу внутрішньої безпеки ДФС у 2016 році, навів статистику кількості відкритих справ та притягнення співробітників ДФС до відповідальності. Про результати роботи підрозділ щоденно звітує керівництву та інформує громадськість через офіційний веб-портал ДФС. Кількість відкритих кримінальних проваджень порівняно з 2015 роком зменшилась, проте кількість підозр та вироків, відповідно до яких працівників ДФС визнано винними, збільшились у 3 рази. Також повідомив, що у 2016 році ДФС плідно співпрацювала з Комітетом з питань боротьби та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції Громадської ради при ДФС. Зауважив, що інформація про роботу підрозділу внутрішньої безпеки ДФС висвітлюється на постійній основі на веб-порталі ДФС і громадськість має можливість ознайомитись з нею.

 

ВИСТУПИЛИ: 

Жукова О.В., яка зауважила, що не проводиться робота з працівниками, які некваліфіковано проводять аудит суб’єктів господарювання та рішення за актами яких оскаржуються у судах.

Пригаровський В.М., який поінформував, що робота підрозділу протидії корупції направлена в першу чергу на профілактичну роботу по упередженню корупційних проявів та наголосив, що на сьогодні відповідно до затвердженої Антикорупційної програми вживаються відповідні заходи. Висловив стурбованість щодо звільнення великої кількості досвідчених працівників органів ДФС через рівень зарплат та відсутність соціального пакету.

Ліннік В.П., який поінформував присутніх про роботу Комітета з питань митної справи Громадської ради при ДФС, а також озвучив наступні рішення Комітету:

стосовно вдосконалення інформаційного сервісу ДФС України – доповнення та структурування сайту ДФС надано такі пропозиції:

створити можливість доступу всім користувачам веб-порталу ДФС до інформації про тарифні та нетарифні заходи  регулювання ЗЕД з деталізацією  по конкретному коду товару згідно УКТЗЕД, митного режиму, країни походження тощо;

на веб-порталі ДФС:

після виявлення митних порушень, затримань розміщати роз’яснення, зразки правильного заповнення документів;

розміщати листи ДФС;

в рубриці „Регуляторна діяльність” вчасно розміщувати зміни до Плану підготовки проектів регуляторних актів, графік відстеження результативності регуляторних актів та під проектами регуляторних актів оприлюднювати пропозиції громадськості до цих проектів;

започаткувати розділ „Міжнародний досвід”, в якому розміщувати рекомендації ООН, ВТО, ЄС, методологічні розробки, напрацювання міжнародних донорів, фондів, звіти працівників ДФС;

в рубриці “Громадська рада” і надалі вчасно розміщати анонси щодо проведення засідань, протоколи засідань Громадської ради, комітетів, робочих груп, звіти;

розміщувати вхідну, вихідну кореспонденцію Громадської ради.

Також зазначив, що Комітетом у тісній співпраці з Департаментом організації митного контролю напрацьовано рекомендації стосовно впровадження механізму інформаційного обміну при здійсненні митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного та інших видів контролю за принципом „єдине вікно”. Вони будуть направлені до ДФС окремим листом.

Стосовно регулювання митної брокерської діяльності Комітетом рекомендовано привести у відповідність до чинного Митного кодексу України нормативно-правові акти, що регулюють діяльність митних брокерів. Запросив всіх бажаючих залучитись до роботи робочої групи, яку пропонується створити задля напрацювання рекомендацій для приведення чинних нормативно правових актів у відповідність до Митного кодексу України.

Звернутись від Громадської ради до Кабінету Міністрів України з питання участі представників Громадської ради при ДФС у зустрічах з представниками бізнесу, які організовує Уряд.

 

Онищенко Л.А., яка запропонувала рекомендувати ДФС приєднатись до Меморандуму про захист прав споживачів страхових послуг з метою надання на відповідному рівні якості послуг задля уникнення фальсифікацій і надходження до бюджету страхових сум у повному обсязі.

Олексієнко Д.В., поставив пропозиції Комітету з питань митної справи Громадської ради при ДФС на голосування.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 80;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0.

 

Рішення прийнято.

 

ВИСТУПИЛИ: 

Педосенко І.М., який поінформував громадськість про роботу автоматизованої системи визначення митної вартості, проект якої анонсував Прем’єр-міністр України. Також повідомив, що при Мінфіні утворено Моніторингово-ціновий відділ, який також займається питаннями визначення митної вартості. На сьогодні у митної служби існує алгоритм визначення митної вартості, який є орієнтовним, тому виконання норм Митного кодексу та коригування митної вартості без участі митника не можливо. Відповідно вартість визначати повністю автоматично не реально.

Вдовіна Г.В., яка запропонувала Громадській раді звернутись до Мінфіну з листом щодо функцій та фахового складу зазначеного Моніторингово-цінового відділу.

Потапова Н.В., яка звернулась з пропозицією налагодити комунікації митних постів із службами, які надають дозвільну документацію для розмитнення.

Муромцев Л.М., який зауважив, що Департаментом організації митного контролю напрацьовано пропозиції до наказу ДФС № 627 та надано до Мінфіну.

Олексієнко Д.В. подякував представникам митних департаментів ДФС за плідну співпрацю, поставив озвучені пропозиції на голосування.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 79;

„проти” – 0;

„утрималися” – 1.

 

Рішення прийнято.

 

СЛУХАЛИ:

 

Юровського Д.Б., який ознайомив присутніх з діяльністю Комітета з питань боротьби та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції і надав пропозиції стосовно проведення громадської експертизи нормативно-правової бази діяльності ДФС наступним складом Громадської ради.

 

ВИРІШИЛИ: інформацію взяти до відома.

 

ВИСТУПИЛИ: 

Вдовіна Г.В., Платонов О.І., Благодир О.С. щодо роботи Комітета з питань боротьби та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції.

 

З питання 4 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ: 

Богданову О.С., яка надала пропозиції щодо опублікування у повному обсязі реєстрів відшкодування ПДВ та дотримання його черговості. Також запропонувала Громадській раді направити лист до Кабінету Міністрів України з метою недопущення прийняття проекту постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних», яким передбачається визначення операційного дня, що триватиме щодня з 8 до 19 години для реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної платників податку в Єдиному реєстрі податкових накладних.

 

 

Олексієнко Д.В. поставив пропозицію Богданової О.С. на голосування.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 80;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0.

 

Рішення прийнято.

 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Д.В., який поінформував членів Громадської ради щодо роботи Ініціативної групи з підготовки установчих зборів для формування нової Громадської ради при ДФС та наголосив, що інформація стосовно формування наступної Громадської ради при ДФС розміщена на офіційному веб-порталі ДФС у розділі „Ініціативна група”.

 

Нараєвську І.Л., яка проінформувала щодо строків завершення повноважень  Громадської ради при ДФС у м. Києві та початку формування нового складу  Громадської ради.

 

Олексієнка Д.В., який подякував членам Громадської ради за плідну роботу та завершив засідання.

 

 

Голова                                                                      Д.В. Олексієнко 

 

Секретар                                                                 В.П. Косарчук