Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №10 засідання Комітету з питань митної справи Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 24 липня 2015 о 12:03

Дата та час проведення:

09 липня 2015 року о 16 год. 00 хв. 

Місце проведення: м. Київ, вул. Дегтярівська, 11-г, Актова зала ДФС. 

 

Присутні від Державної фіскальної служби України: 

Лікарчук К.І.,заступник Голови Державної фіскальної служби України;

Сьомка С.М., директор Департаменту організації митного контролю Державної фіскальної служби України.

 

Присутні від інститутів громадянського суспільства(список додається): 

34 члени Комітету з питань митної справи Громадської ради при ДФС України (далі – Комітет), з них 6 осіб – за довіреностями;

2 експерти з дорадчим  голосом.

 

На засіданні присутній Голова Громадської ради при ДФС України Олексієнко Д.В. та заступник Голови Громадської ради при ДФС України Платонов О.І.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

Головуючий на засіданні Ліннік В.П., голова Комітету, привітав присутніх, запропонував розпочати засідання та затвердити наступний Порядок денний:

1. Обговорення концепції реформування ДФС України (доповідач – Гриньов Ю.І.).

2. Різне:

2.1. Затвердження доповнень до Плану роботи Комітету на 2015 рік (доповідач - Ліннік В.П.);

2.2. Про результати розгляду проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку здійснення аналізу та оцінки ризиків, розроблення і реалізації заходів з управління ризиками для визначення форм та обсягів митного контролю», оприлюдненого 09.06.2015 на веб-сайті Міністерства фінансів (доповідач – Луговець В.А.).

 

Заперечень, зауважень чи пропозицій не надійшло.

Рішення прийнято одноголосно. 

 

ВИРІШИЛИ: 

Затвердити запропонований Порядок денний засідання Комітету.

 

З питання 1 Порядку денного: 

СЛУХАЛИ: 

Лінніка В.П., який запропонував присутнім надати слово для виступу з питань реформування ДФС Гриньову Ю.І. – експерту Комітету, колишньому працівнику митних органів та Міністерства фінансів України. 

Гриньова Ю.І., який доповів про зроблений ним аналіз запропонованої на засіданні Кабінету Міністрів України 24.06.2015 інституційної реформи Державної фіскальної служби (стосовно реформування митних органів). Зазначив, що розробниками реформи ДФС не проаналізовано стан втілення в життя діючих норм Митного кодексу (електронне декларування; створення інституту уповноважених економічних операторів; затвердження прозорих механізмів визначення митної вартості тощо), ефективність зазначених норм, їх відповідність міжнародним стандартам, директивам ЄС, прикладам найкращої практики та їх дієвість.

Фактично розробниками, замість забезпечення можливості реалізувати вимоги законодавства, нав’язується новий етап проведення так званих «реформ», що полягає по-більшості у зміні вертикалі структури органів ДФС, позбавленні митниць статусу юридичної особи та, як наслідок, втрати керованості цими органами.

Окрему увагу у цьому зв’язку слід звернути на нещодавно зареєстрований у Верховній Раді України проект Закону України від 30.06.2015 № 2177а «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо оптимізації територіальних органів державної фіскальної служби». 

Лікарчука К.І., який висловив власне бачення проблеми: проект реформи підготовлений працівниками державних інституцій, які не є фахівцями з питань митної справи; з іншого боку, проект є наслідком неповного розуміння функціонування митної системи державними менеджерами. Таким чином, у разі прийняття непрофесійно підготовленої «реформи» в такому вигляді, прогнозуються негативні наслідки для держави в цілому. 

Потапову Н.В., яка акцентувала увагу присутніх на необхідності вживати реальні кроки, спрямовані на покращення діяльності митниці, а не відволікати увагу на псевдореформи. Запропонувала створити робочу групу з питань митних тарифів; вивчити питання про заборону продажу на ринках товарів сировинної групи, які повинні ввозитися для виробництва, тощо. 

Платонова О.І., який звернув увагу членів комітету та запрошених на наявність внесеного рядом народних депутатів проекту Постанови Верховної Ради України від 19.06.2015 № 2134а «Про вдосконалення діяльності органів Державної фіскальної служби України», де пропонується рекомендувати Кабінету Міністрів України здійснити комплекс заходів, спрямованих на реформування системи органів фіскальної служби України та утворення відповідних окремих центральних органів виконавчої влади у податковій та митній сфері зі спрямуванням та координацією їх діяльності через Міністра фінансів України.

Враховуючи наявність альтернативного законопроекту з цього питання, запропонував звернутися до народних депутатів, які входять до складу профільного комітету Верховної Ради України, і провести з ними робочу зустріч у рамках діяльності Громадської ради при ДФС. Одночасно, запропонував організувати подібну зустріч членів Громадської ради з Прем'єр-міністром України А.П. Яценюком.

Підсумовуючи попередні дискусії, запропонував чітко визначити позицію Комітету і Громадської ради стосовно реформування ДФС: підтримати курс на відновлення центрального органу з питань митної справи – Державної митної служби України. 

Олексієнка Д.В, який запропонував підтримати позицію Комітету з питань митної політики на загальному засіданні Громадської ради при ДФС України; звернутися до народних депутатів письмово. 

Оніщенко Л.О., який запропонувала подати колективний позов до суду від юридичних осіб, яких представляють члени Громадської ради, щодо притягнення до відповідальності посадових осіб, які в порушення норм законотворчої й регуляторної діяльності, не подають законопроекти для обговорення громадськості. 

Бричка О.С., який категорично не згоден із пропозицією попереднього оратора щодо звернень до суду: це затягне час та не вирішить проблему. Також він запропонував підписати колективне звернення від профільних галузевих асоціацій до Президента України, чітко виклавши й аргументувавши позицію, що митна служба має бути окремою структурою в державі, можливо, у підпорядкуванні Міністерства фінансів. Вказав на можливість підписати таке звернення в окремих бізнес-асоціаціях. 

Кучинського Ю.Ф., який відзначив, що представлена Урядом «реформа» не може бути сприйнята бізнес-середовищем, оскільки не вирішить наявних проблем, а тільки додасть інших. Запросив присутніх обговорити це під час участі у першому Всеукраїнському митному форумі, який відбудеться у м. Одесі 11 липня 2015 року. 

Вдовіну Г.В., яка запросила присутніх взяти активну участь у роботі першого Всеукраїнського митного форуму «Перезавантаження української митниці: погляд зсередини», організованого громадськістю та діловим співтовариством у м. Одесі. Мета форуму – громадське обговорення реформування митних органів та пошук ефективної моделі української митниці з урахуванням міжнародного досвіду. До участі у форумі також запрошені народні депутати України, керівники Уряду України, Міністерства фінансів та Одеської обласної державної адміністрації. Результатом його роботи має стати прийняття спільної резолюції щодо запропонованої реформи ДФС України.

 

ВИРІШИЛИ: 

1. Визнати, що основою реформування митної справи має бути глибокий аналіз наявного збільшення контрабанди й корупції та підготовка пропозицій щодо усунення їх економічного підґрунтя на законодавчому рівні, а не структурна реорганізація контролюючих органів.

У зв’язку з цим висловити відсутність підтримки запропонованої інституціональної реформи Державної фіскальної служби України, проінформувати про це Правління Громадської ради при ДФС України.

2. Наполягати на відкликанні законопроекту від 30.06.2015 №2177а.

ГОЛОСУВАЛИ:«за» –  34;«проти» – 0; «утримались» – 0. Рішення прийнято.

 

Із питання 2 Порядку денного: 

СЛУХАЛИ: 

Лінніка В.П., який представив доповнення до Плану роботи Комітету на 2015 рік відповідно до пропозицій, завчасно надісланих усім членам Комітету. Запропонував їх обговорити і затвердити.

 

Луговця В.А., який ознайомив всіх присутніх із проектом наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку здійснення аналізу та оцінки ризиків, розроблення і реалізації заходів з управління ризиками для визначення форм та обсягів митного контролю», який оприлюднено 09.06.15 на сайті Міністерства фінансів України. Експертний аналіз тексту означеного проекту показав, що закладені у ньому положення, крім деяких позитивних моментів, можуть створити підґрунтя для зловживань, оскільки, поряд з чітко регламентованими нормами, залишають місце для «ручного керування» процесом оцінки ризиків і, відповідно, залишають базу для свавілля й корупційних діянь.

Враховуючи, що процес громадського обговорення проекту триває, запропонував направити до Міністерства фінансів від імені Комітету листа з пропозиціями та зауваженнями, разом із відповідною порівняльною таблицею норм чинних актів у цій сфері й положень нового проекту.

 

ВИРІШИЛИ: 

1. Доповнити плани роботи Комітету відповідно до узгоджених пропозицій.

2. Направити до Міністерства фінансів від Комітету лист, разом з порівняльною таблицею, щодо проекту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку здійснення аналізу та оцінки ризиків, розроблення і реалізації заходів з управління ризиками для визначення форм та обсягів митного контролю», який оприлюднений 09.06.2015 на веб-сайті Міністерства фінансів. 

ГОЛОСУВАЛИ:«за» –  34; «проти» – 0; «утримались» – 0. Рішення прийнято. 

На цьому головуючий підвів риску під обговоренням і закрив засідання. 

 

 

Голова Комітету

з питань митної справи

ГР при ДФС України                                                             В.П. Ліннік