Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №9 засідання Комітету з питань митної справи Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 02 липня 2015 о 18:14

м. Київ                                             „28” травня 2015 року

 

Дата та час проведення: 28 травня 2015 року о 14 год. 00 хв. 

Місце проведення: м. Київ, вул. Дегтярівська, 11-Г, конферец-зал

 

Присутні

від Державної фіскальної служби:

Лікарчук Костянтин Ігорович – заступник Голови Державної фіскальної служби України.

Косарчук Віктор Петрович – директор Департаменту комунікацій Державної фіскальної служби України.

Копич Олег Павлович – начальник відділу приватно-державного партнерства в митно-логістичній сфері управління організації та технологій митного контролю Департаменту організації митного контролю та оформлення Державної фіскальної служби України;

Діденко Ганна Володимирівна – головний державний інспектор відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Департаменту комунікацій Державної фіскальної служби України.

 

Присутні від інститутів громадянського суспільства (список додається):

голова Громадської ради при Державній фіскальній службі України Олексієнко Д.В.;

42 члена Комітету з питань митної справи Громадської ради при ДФС України (далі – Комітет), з них:

14 осіб – за довіреностями;

4 експерти з дорадчим голосом.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ 

1. Різне.

2. Питання митної вартості (доповідач Вдовіна Г.В.) .

3. Регулювання діяльності митних брокерів (доповідач Могоричов Б.З., Ізотов С.І.).

СЛУХАЛИ:

 

Лінніка В.П., який привітав присутніх та запропонував розпочати засідання, затвердивши такий порядок денний:

1. Різне.

2. Питання митної вартості (доповідач –  Вдовіна Г.В.).

3. Регулювання діяльності митних брокерів (доповідачі – Могоричов Б.З., Ізотов С.І.).

Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Затвердити запропонований порядок денний, а саме:

 

1. Різне.

2. Питання митної вартості (доповідач  – Вдовіна Г.В.).

3. Регулювання діяльності митних брокерів (доповідач – Могоричов Б.З., Ізотов С.І.).

З питання 1 Порядку денного:

СЛУХАЛИ: 

Онищенко Л.А., яка ознайомила присутніх з розробленими нею проектами документів з питань кадрового резерву та правил етичної поведінки державного службовця у Державній фіскальній службі. Запропонувала визначитися у термінах внесення пропозицій Комітетом з питань митної справи до проектів зазначених документів.

Платонова О.І., який підтримав ініціативу Онищенко Л.А. та запропонував визначитися членам Комітету з терміном обговорення та внесення пропозицій до запропонованих проектів документів.

Також наголосив на необхідності включення даного питання до проекту порядку денного чергового засідання Громадської ради при Державній фіскальній служби України. 

Лінніка В.П., який запропонував членам Комітету підтримати пропозицію Онищенко Л.А. та надсилати пропозиції у письмовій формі для узагальнення та підготовки матеріалів на засідання Правління Громадської ради з подальшим винесенням зазначеного питання на розгляд Громадської ради.

Косарчука В.П., який запропонував залучити до опрацювання порушеного питання фахівців Державної фіскальної служби України. 

Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ: 

1. Підтримати ініціативу Онищенко Л.А.

2. Членам Комітету опрацювати запропоновані проекти та у разі необхідності сформувати пропозиції у письмовій формі для надання Онищенко Л.А. на узагальнення.

3. Онищенко Л.А. узагальнити пропозиції та підготування питання для розгляду на черговому засіданні Правління Громадської ради з подальшим винесенням на розгляд Громадською радою.

 

СЛУХАЛИ:

Лікарчука К.І., який довів до відома присутніх основні аспекти реформи ДФС України, яка передбачає реорганізацію на центральному та регіональних рівнях. Також звернув увагу на проблемні питання щодо кадрової політики Служби, зокрема у митному напрямі. Повідомив про стан справ щодо кадрових призначень у Дніпропетровській, Закарпатській, Львівській, Одеській областях та м. Києві. Висловив думку щодо необхідності активної участі громадськості у зазначених процесах реформування Служби. 

Виступили: Агарков І.Ю, Трусов С.І., Потапова Н.В., Потапенко В.І.

 

З питання 2 Порядку денного:

СЛУХАЛИ: 

Вдовіну Г.В., яка зосередила увагу присутніх, що Митний кодекс України відповідає євро стандартам, представники бізнесу мають активну позицію та значний досвід, а працівники Служби, що працюють у митній сфері є достатньо кваліфікованими фахівцями. Зважаючи на це, основна проблема полягає в недосконалості нормативної бази, зокрема у сфері митної вартості, де і виникає значна кількість перешкод, що унеможливлює планове ведення бізнесу, адже .

Втручання до зазначеної сфери діяльності Служби фахівців СБУ, прокуратури, УБОЗ та навіть народних депутатів України, а також відсутність чіткої нормативної регламентації призводить до постійних проблем під час процесу класифікації товарів та встановлення митної вартості.

Також було поінформовано про ініціювання офіційного звернення підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів до профільного Комітету Верховної Ради з пропозицією щодо створення робочої групи із зазначеної проблематики з метою участі у підготовці та наданні рекомендацій і пропозицій до відповідного законопроекту. Щоправда, відповідь поки не отримано.

Крім того, доповідач поінформувала про направлення офіційного звернення Мінфіну щодо включення представників підкомітету до робочої групи з питань реформування органів фіскальної служби.

Доведено до відома членів Комітету інформацію про розробку низки пропозицій, направлених до профільного Комітету Верховної Ради, ДФС України, Міністерства економіки, Мінфіну.

Запропонувала впровадити моніторинг результативності пропозицій Громадської ради при ДФС України з метою визначення показника ефективності та доцільності її діяльності, а також вирішувати проблемні питання визначення митної вартості комплексно, шляхом активізації нормотворчої діяльності, з урахуванням балансу інтересів держави і бізнесу. Також було запропоновано забезпечити тісну взаємодію з Комітетом з питань податкової та митної політики Верховної Ради України при безпосередній участі відповідних спеціалістів ДФС України з метою недопущення розриву ланцюга „пропозиція – законопроект – закон”, що є особливо актуальним на сучасному етапі переходу Верховної Ради України до електронного документообігу.

Для забезпечення дієвого моніторингу запропоновано визначити відповідальну особу.

Бородиню О.Г., який повідомив про проблему щодо визначення митної вартості та запропонував доручити йому підготовку аналітичної довідки з питань митної вартості окремих груп товарів з подальшим винесенням питання на розгляд підкомітету митної вартості та класифікації товарів.

Лікарчука К.І., який зазначив, що проблема полягає у відсутності контролю з боку органів фіскальної служби питання внутрішнього обігу товарів у країні та повідомив, що питання може бути вирішено шляхом звірки митних декларацій з внутрішніми податковими деклараціями. Висловив переконання, що визначати митну вартість необхідно за першим методом. 

Виступили: Вдовіна Г.В., Платонов О.І., Богомолов А.Ю., Косарчук В.П., Онищенко Л.А., Ізовіт С.В., Терещенко С.С., Ліннік В.П.

 

ГОЛОСУВАЛИ:  

 

„за” –  40;

„проти” – 2;

„утрималися” – 0.

 

Рішення прийнято більшістю голосів.

 

ВИРІШИЛИ:   

1.  Прийняти до відома інформацію Вдовіної  Г.В.

2. Доручити Бородині О.Г. (відповідно до його ініціативи) підготувати аналітичну довідку з питань митної вартості окремих груп товарів.

3. Підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів опрацювати  аналітичну довідку з питань митної вартості окремих груп товарів.

 

З питання 3 Порядку денного:

СЛУХАЛИ: 

Ізотова С.В., який повідомив про необхідність заміни термінів відповідно до чинного законодавства термін „ліцензія на здійснення митно-брокерської діяльності” на термін: „дозвіл на здійснення митно-брокерської діяльності”. ДФС України має визначити форми подання заяв на отримання дозволу на здійснення митно-брокерської діяльності. Ознайомив з розробленого ним проектом Порядку видачі дозволу на митно-брокерську діяльність.

Виступили: Богомолов А.Ю., Гриньов Ю.І., Приходько Ю.Н., Платонов О.І., Копич О.П., Трусов С.І., Лінник В.П.

 

ГОЛОСУВАЛИ:  

за” –  42;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0. 

Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ: 

1. Ізотову С.В. розіслати для опрацювання членам Комітету проект Порядку видачі дозволу на митно-брокерську діяльність.

2. Голові підкомітету з питань митних брокерів, митних складів, терміналів та інституту УЕО Могаричову Б.З. зібрати пропозиції від членів Комітету та провести спільне засідання з представниками ДФС України щодо розробки проекту Порядку видачі дозволу на митно-брокерську діяльність до 03.06.2015.

3. Підкомітету з питань митних брокерів, митних складів, терміналів та інституту УЕО опрацювати питання щодо розробки проект Порядку видачі дозволу на митно-брокерську діяльність та винести пропозицію із дзазначеного питання на розгляд Правління Громадської ради у термін до 05.06.2015 з подальшим обговоренням на засіданні Громадської ради.

 

Голова Комітету

з питань митної справи ГР ДФС України            В.П. Ліннік

 

Секретар Комітету

з питань митної справи ГР ДФС України            Т.М. Ткаченко