Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №12 засідання Комітету з питань митної справи Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 16 вересня 2015 о 16:59

м. Київ                                                 04 серпня 2015 року

 

Дата та час проведення: 04 серпня 2015 року розпочато о 16 год. 00 хв. 

Місце проведення: м. Київ, вул. Дегтярівська, 11-Г, Конферец-зал 

Присутні від Державної фіскальної служби:

Сьомка С.М. – директор Департаменту організації митного контролю Державної фіскальної служби України.

Діденко Г.В. – головний державний інспектор відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Департаменту комунікацій Державної фіскальної служби України. 

Присутні від інститутів громадянського суспільства (список додається):

30 членів Комітету з питань митної справи Громадської ради при ДФС України (далі – Комітет), з них 7 осіб – за довіреностями,

1 експерт з дорадчим  голосом.

 

На засіданні присутні:

Олексієнко Дмитро Володимирович – Голова Громадської ради при Державній фіскальній службі України.

Брайан Річард (Brian Richard) – стратегічний радник з митних питань Консультативної місії Європейського Союзу в Україні EUAM.

Анастасія Завада – старший асистент з митних питань EUAM.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Презентація Комітету представнику EUAM mr. Brian Richards. (docs.euam-ukraine.eu). (доповідачі – голови підкомітетів). Обговорення концепції реформування ДФС України.

2. Різне (заміна представника Комітету в Правлінні Громадської Ради. Питання митних брокерів. Залучення експертів до роботи Комітету. Інформація члена Комітету Луговця В.А. про зустріч з Міністром фінансів України).

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який привітав присутніх та запропонував розпочати засідання та затвердити наступний порядок денний:

1. Презентація Комітету представнику EUAM mr. Brian Richards. (docs.euam-ukraine.eu). (Доповідачі Голови підкомітетів). Обговорення концепції реформування ДФС України.

2. Різне (заміна представника Комітету в Правлінні Громадської Ради. Питання митних брокерів. Залучення експертів до роботи Комітету. Інформація члена Комітету Луговця В.А. про зустріч з Міністром фінансів України.)

 

Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний порядок денний:

1. Презентація Комітету представнику EUAM mr. Brian Richards. (docs.euam-ukraine.eu). (Доповідачі – голови підкомітетів). Обговорення концепції реформування ДФС України.

2. Різне (заміна представника Комітету в Правлінні Громадської Ради. Питання митних брокерів. Залучення експертів до роботи Комітету. Інформація члена Комітету Луговця В.А. про зустріч з Міністром фінансів України)

 

З питання 1 Порядку денного:

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який представив структуру Комітету з питань митної справи та представив гостей Комітету: Брайана Ріхарда (Brian Richard) – стратегічного радника з митних питань Консультативної місії Європейського Союзу в Україні EUAM, Анастасію Заваду – старшого асистента з митних питань EUAM, а також представив гостям керівників підкомітетів

Вдовіну  Г.В., яка представила роботу Підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів. Повідомила про те, що суб’єкти зовнішньо економічної діяльності потерпають від відсутності повноцінного митного постаудиту, від недотримання норм Митного кодексу України. Підкомітет працює в цьому напрямку з профільними комітетами Верховної ради шляхом інформаційного обміну. Повідомила що Підкомітетом ініційовано проведення селекторної наради з митними органами на якій планується розглянути проблемні питання з якими стикаються суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності на етапі проходження митного очищення.

Могоричова Б.З., який ознайомив присутніх з роботою Підкомітету з питань роботи митних брокерів та запровадження інституту УЕО, роботи митних складів, зон прибуття та митних терміналів. Повідомив про проблемні питання у сфері діяльності митних брокерів та зауважив на не доопрацюванні норми правових актів, що регулюють діяльність митних брокерів. Також повідомив про роботу підкомітету над впровадженням інституту економічних операторів.

Тасліцького Г.І., який ознайомив з основними питаннями, над якими працює Підкомітет з питань митного оформлення та митних режимів, а саме: повернення коштів з держбюджету по рішенням судів щодо відміни рішень митних органів; врегулювання порядку внесення змін в митних деклараціях; налагодження діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності в річкових портах; вивчення системи ризиків митної служби відносно зовнішньоекономічної діяльності.

Брайана Ріхарда, який привітав присутніх і повідомив, що місія була запрошена до України з консультаційною метою, щодо питань стратегічного реформування відповідного сектора цивільної безпеки. На разі, організація здійснює спостереження за роботою фіскальної служби, зокрема, митної служби, приймає участь у підготовці та розгляді законопроектів, які стосуються митної справи. Однією із спільних точок дотику є робота над законопроектами, які пропонуються та цивільний контроль над діяльністю митниці і бачення того, яким він може бути.

Вдовіну Г.В., яка поставила питання Брайану Ріхарду «Ви рекомендуєте посилювати структуру не розділяючи фіскальну службу на підрозділи. Чому?»

Брайана Ріхарда,  відповів, що завжди існує необхідність реформування служб. Кожна інституція має удосконалюватись досягаючи максимального результату при мінімальних затратах. Ділення підрозділів збільшує вартість ресурсу.

Сьомку С.М., повідомив, що порівняно з 2000 роком чисельність кадрів митних органів скорочена наполовину, в той час як обсяги роботи з кожним роком зростають. Митні органи вже потрапили в хвилю реорганізації, яка максимально дозволила оптимізувати структуру та знизити рівень адміністративного персоналу. На сьогодні система організаційної побудови територіальних органів митниці найбільш оптимальна з точки зору бізнесу та платників податків, які і оплачують ці реформи. Подальше скорочення чисельності кадрів неприпустиме та призведе до зниження якості послуг. Таким чином, податкова, яка ще не проходила такий шлях, має його пройти і об’єктивно більше потребує реформування. Подальша інтеграція має відбуватись для досягнення повноцінного результату.

Зауважив, що непотрібно зводити суть митниці тільки до збору податків. При реформуванні слід враховувати, що митна служба виконує функцію соціальної та митної безпеки держави, яка має бути домінантною.

Також необхідно працювати над підвищенням транзитного потенціалу, забезпечити його нормальними транзитними процедурами; використовувати повноцінний постаудит як форму митного контролю, а не звичайної системи перевірок.

Брайана Річарда, який  також зауважив, що непотрібно зводити суть митниці тільки до збору податків. При реформуванні слід враховувати, що митна служба виконує функцію соціальної та митної безпеки держави, яка є домінантною. Також повідомив про залучення до роботи над змінами до митного кодексу по процедурам в морських портах.

Виступили: Вдовіна Г.В., Трусов С.І., Федорук С.С, Агарков І.Ю., Сьомка С.М., Терещенко С.С, Оніщенко Л.А., Потапова Н.В. Лінніка В.П., який запросив Брайана Ріхарда відвідувати засідання Комітету та брати участь у його роботі.

 

ГОЛОСУВАЛИ:   Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ: Прийняти до відома виступ Брайана Річарда.  

 

 

З питання 2 Порядку денного:

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який повідомив, що Правління Громадської ради підтримало: пропозицію про відкликання законопроекту № 2177-А від 30.06.15; пропозицію звернутися до голови Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України; проведення громадської експертизи наказів Міністерства фінансів України «Про затвердження порядку здійснення аналізу та оцінки ризиків», « Про діяльність митних органів» та наказу ДФС України від 27.05.15 № 373, ініціювання внесення змін до Митного кодексу України в частині регулювання діяльності митних брокерів.

Вніс пропозицію виключити з Громадської ради представника Комітету Андрєєва О.Л. з причини його відсутності на засіданнях Правління Громадської ради.

Олексієнка Д.В, який як голова Громадської ради повідомив, що Андрєєв О.Л. не був присутній на більшості засіданнях Правління.

 

ГОЛОСУВАЛИ:   Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

Замінити представника Комітету Андрєєва О.Л. в Правлінні Громадської ради при ДФС України.

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який запропонував обрати представником Комітету з питань митної справи в Правлінні Громадської ради Агаркова І.Ю.

 

ГОЛОСУВАЛИ:   Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

Обрати представником Комітету з питань митної справи в Правлінні Громадської ради Агаркова І.Ю.

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який повідомив, що до Комітету надійшла пропозиція щодо вступу представника Асоціації підприємств інформаційних технологій України Генерального директора АПІТУ Пероганича Юрія Йосиповича в якості експерта Комітету.

 

ГОЛОСУВАЛИ:   «за» – 21; «проти» – 1; «утримались» – 8.

 

ВИРІШИЛИ:

Залучити в якості експерта Комітету уповноваженого представника Асоціації підприємств інформаційних технологій України Генерального директора АПІТУ Пероганича Юрія Йосиповича.

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який повідомив, що до Комітету надійшла пропозиція щодо вступу представника Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців і підприємців» Директора ТОВ «Делівері-Авто» Івасіва Андрія Володимировича в якості експерта Комітету.

 

ГОЛОСУВАЛИ:   «за» – 28; «проти» – 1; «утримались» – 1

 

ВИРІШИЛИ:

Залучити в якості експерта Комітету уповноваженого представника Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців і підприємців» Директора ТОВ «Делівері-Авто» Івасіва Андрія Володимировича.

 

СЛУХАЛИ:

Трусова С.І., який повідомив про звернення суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності щодо відмови Державною фіскальною службою у видачі дозволів на здійснення митно-брокерської діяльності у зв’язку з відсутністю порядку видачі таких дозволів.

Лінніка В.П., який запропонував Трусову С.І. підготувати письмове звернення до Міністерства фінансів України та Державної фіскальної служби щодо видачі дозволів на провадження митно-брокерської діяльності.

 

ГОЛОСУВАЛИ:   Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

Доручити Трусову С.І. підготувати звернення в Міністерство фінансів України та Державну фіскальну службу України з питань видачі дозволів на провадження митно-брокерської діяльності в строк до 06.08.2015 року.

 

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка повідомила, що проведення селекторної наради заплановано на 06.08.2015.

Сьомку С.М., який повідомив про проект змін до законодавчих актів, розроблений Одеською обласною адміністрацією. Запропонував Комітету включитись у процес опрацювання даного законопроекту.

Виступили: Потапова Н.В., Вдовіна Г.В., Брайан Ріхард.

Луговця В.А., проінформував членів Комітету про зустріч з Міністром фінансів України.

 

ГОЛОСУВАЛИ:   Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

Прийняти до відома інформацію Луговця В.А. про зустріч з Міністром фінансів України.

 

 

Голова Комітету

з питань митної справи ГР

ДФС України                                          В.П. Ліннік

 

 

Секретар Комітету

з питань митної справи ГР

ДФС України                                  Т.М. Ткаченко