Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №13 засідання Комітету з питань митної справи Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 04 листопада 2015 о 15:23

м. Київ                               15 вересня 2015 року

 

Дата та час проведення: 15 вересня 2015 року, о 16 год. 00 хв. 

Місце проведення: м. Київ, вул. Дегтярівська, 11-Г, „Конферец-зал” 

Присутні від Державної фіскальної служби: 

Сьомка Сергій Миколайович – директор Департаменту організації митного контролю та оформлення Державної фіскальної служби України;

Гайшунов Михайло Володимирович – заступник директора Департаменту адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання – начальник Управління митних платежів Державної фіскальної служби України;

Крівєнкова Ганна Миколаївна – заступник директора Департаменту адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання – начальник Управління адміністрування митних платежів та митної вартості Державної фіскальної служби України;

Кіркевич Ольга Іванівна – заступник начальника управління митної вартості Департаменту адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання – начальник відділу забезпечення ціновою інформацією Державної фіскальної служби України;

Мусієнко Володимир Ігорович – заступник директора Департаменту аналізу ризиків та протидії митним правопорушенням Державної фіскальної служби України;

Діденко Ганна Володимирівна – головний державний інспектор відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Департаменту комунікацій Державної фіскальної служби України. 

Присутні від інститутів громадянського суспільства (список додається): 

27 членів Комітету з питань митної справи Громадської ради при ДФС України (далі – Комітет), з них 9 осіб – за довіреностями.

3 експерти з правом дорадчого голосу.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Визначення позиції Комітету щодо реформування Державної фіскальної служби України у частині митної справи.

2. Пропозиції Комітету щодо визначення митної вартості, формування критеріїв оцінки ризиків. (доповідач Вдовіна Г.В.)

3. Різне:

3.1. звернення гр. Лінкевича з пропозицією щодо внесення змін до Митного кодексу України у частині зменшення корупційної складової при визначенні митної вартості; 

3.2. звернення до Міністерства фінансів України та Державної фіскальної служби України з питань видачі дозволів на провадження митно-брокерської діяльності;

3.3. звернення асоціації митних брокерів стосовно наказу Міністерства фінансів України № 552 від 15.06.15).

 

СЛУХАЛИ: 

Лінніка В.П., який привітав присутніх та запропонував розпочати засідання, затвердивши такий порядок денний:

1. Визначення позиції Комітету щодо реформування Державної фіскальної служби України в частині митної справи.

2. Пропозиції  Комітету щодо визначення митної вартості, формування критеріїв оцінки ризиків. (доповідач Вдовіна Г.В.)

3. Різне:

3.1. звернення гр. Лінкевича з пропозицією щодо внесення змін до Митного кодексу України у частині зменшення корупційної складової при визначенні митної вартості;

3.2. звернення на адреси Міністерства фінансів України та Державної фіскальної служби України з питань видачі дозволів на провадження митно-брокерської діяльності;

3.3. звернення Асоціації митних брокерів стосовно наказу Міністерства фінансів України від 15.06.2015 № 552)

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ: 

Затвердити такий порядок денний:

1. Визначення позиції Комітету щодо реформування Державної фіскальної служби України в частині митної справи.

2. Пропозиції  Комітету щодо визначення митної вартості, формування критеріїв оцінки ризиків. (доповідач Вдовіна Г.В.)

3. Різне:

3.1. звернення гр. Лінкевича з пропозицією щодо внесення змін до Митного кодексу України у частині зменшення корупційної складової при визначенні митної вартості;

3.2. звернення на адреси Міністерства фінансів України та Державної фіскальної служби України з питань видачі дозволів на провадження митно-брокерської діяльності;

3.3. звернення Асоціації митних брокерів стосовно наказу Міністерства фінансів України від 15.06.2015 № 552).

 

З питання 1 Порядку денного:

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який проінформував про злиття митної та фіскальної служб, враховуючи рекомендації та досвід фахівців інших держав. 

Зауважив, що Комітет підтримує окрему структуру митних органів та наполягає на відкликанні законопроекту № 2177а.

Луговець В.А., який запропонував довести до відома керівництва Державної фіскальної служби України позицію громадськості стосовно реформи, зауваживши при цьому, що вона має базуватися на принципі „легко відкритих воріт та невідворотності покарання”, а також має передбачати відновлення окремої вертикальної митної адміністрації.

Вдовіну Г.В., яка запропонувала прикласти максимум зусиль для підтримки нового  законопроекту № 2435а  про внесення змін до Митного кодексу України щодо організації діяльності  національної митниці.

Потапову Н.В., яка запропонувала створити робочу групу з питань реформування та внесення змін до Митного кодексу України та працювати над підведенням нормативних актів під європейський Митний кодекс.

Зауважила, що митниця, податкова та фінансовий сектор – це три кита, на яких тримається економіка, тому до реформи слід підходити системно і комплексно.

Бричка О.С., який зауважив, що позиція Комітету полягає у відновленні митного органу та знятті з нього фіскальної функції.

Сьомку С.М., який зауважив, що після поглинання Міністерства доходів і зборів України митна справа та митний контроль втратили свою пріоритетність  на фоні загальної  фіскалізації  процесу. Податкова реформа не повинна стосуватися питань митної справи. Реформування митного законодавства має відбуватися на базі європейського законодавства, де крім процесуальної слід приділити увагу також організаційній складовій, до якої відносяться питання митної вартості, пост-аудиту та інші. Зосередив увагу на необхідність звернення до профільного комітету Верховної Ради України для створення комісії з питань реформування митної сфери.

Пероганич Ю.Й., який підтримав необхідність комплексного підходу до реформування та зазначив, що доки всередині держави є можливість приховати прибуток, доти питання визначення митної вартості та боротьби із заниженням митної вартості будуть актуальними.

Лінніка В.П., який запропонував ухвалити пропозицію щодо офіційного звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з питання здійснення реформування системи органів фіскальної служби України шляхом утворення відповідних окремих центральних органів виконавчої влади у податковій та митній сферах; рішення винести на розгляд Громадської ради. Доручити ініціативній групі у складі: Вдовіної Г.В., Агаркова І.Ю., Луговця В.А., Ізовіт Т.Л., Трусова С.І. підготувати проекти звернень до Верховної Ради України та Кабінету міністрів України. 

Виступили: Бричко О.С., Трусов С.І., Гайшунов М.В., Ізовіт Т.Л., Вдовіна Г.В., Агарков І.Ю., Гріньов С.В., Потапова Н.В., Ізовіт Т.Л., Пероганич Ю.Й.

 

ГОЛОСУВАЛИ:  

Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ: 

1. Затвердити позицію Комітету з питання реформування Державної фіскальної служби України стосовно митної справи, яка полягає в розділенні митної та податкової системи.

2. Винести на Громадську раду пропозицію щодо створення робочої групи з питань реформування Державної фіскальної служби України, внесення змін до Митного кодексу України та включення до зазначеної комісії представників Комітету.

3. Винести на розгляд Громадської ради пропозицію щодо офіційного звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з питання здійснення реформування системи органів фіскальної служби України шляхом утворення відповідних окремих центральних органів виконавчої влади у податковій та митній сферах.

Доручити ініціативній групі у складі: Вдовіної Г.В., Агаркова І.Ю., Луговця В.А., Ізовіт Т.Л., Трусова С.І. підготувати проекти звернень до Верховної Ради України та Кабінету міністрів України.

 

З питання 2 Порядку денного:

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка ознайомила присутніх з проблемними питаннями законопроекту № 2035а щодо визначення митної вартості та формування критеріїв оцінки ризиків. Запропонувала винести на Громадську раду ініціативу Комітету про проведення спільного засідання ініціативної групи Громадської ради з представниками Європейської Бізнес Асоціації та Американської торгівельної палати.

Виступили: Терещенко С.С., Агарков І.Ю., Кіркевич О.І., Губарев В.І., Потапова Н.В., Луговець В.А., Ліннік В.П., Сьомка С.М.

 

ГОЛОСУВАЛИ:   

Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ: 

Винести на засідання Громадської ради ініціативу Комітету про проведення спільного засідання ініціативної групи Громадської ради з представниками Європейської Бізнес Асоціації та Американської торгівельної палати для вирішення проблемних питань. 

 

З питання 3 Порядку денного:

СЛУХАЛИ: 

Лінніка В.П., який представив та передав на опрацювання Підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів концепцію гр. Лінкевича щодо внесення змін до Митного кодексу України стосовно зменшення корупційної складової при визначенні митної вартості та підготовки пропозицій для затвердження Громадською радою з подальшим зверненням до профільного Комітету ВРУ.

Повідомив про звернення Асоціації митних брокерів стосовно наказу Міністерства фінансів від 15.06.2015 № 552 та проблем, пов’язаних з його застосуванням. Запропонував підтримати звернення Асоціації до Міністерства фінансів України з проханням вирішити існуючі проблеми. 

Виступили: Вдовіна Г.В., Могоричов Б.З..

 

ГОЛОСУВАЛИ:   

Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ: 

Підтримати звернення до Міністерства фінансів України з проханням розібратися у ситуації та вирішити існуючі проблеми.

 

СЛУХАЛИ: 

Лінніка В.П., який повідомив, що Трусовим С.І. підготовлені письмові звернення до Міністерства фінансів України та Державної фіскальної служби з питань видачі дозволів на провадження митно-брокерської діяльності. Також проінформував про реєстрацію в Міністерстві юстиції наказу Міністерства фінансів України № 693 «Про діяльність митних брокерів» від 04.08.2015, який буде опублікований 18.09.2015 в № 72 інформаційного бюлетеня «Офіційний вісник України» та набере чинності з моменту опублікування.

Виступили:  Трусов С.І. 

Лінніка В.П., який повідомив, що Ткаченко Т.М. запропонувала внести в пункт „Різне” до порядку денного питання щодо заміни представника від Ліги страхових організацій України у складі Комітету, а саме: гр. Залєтова Олександра  Миколайовича – на гр. Бордюк Тетяну Миколаївну, у зв’язку з тим, що членом Громадської ради від Ліги страхових організації України замість Залєтова О.М. стала Бордюк Т.М.

 

ВИРІШИЛИ: 

Внести зміни у складі Комітету, а саме змінити представника від Ліги страхових організації України Залєтова Олександра Миколайовича на Бордюк Тетяну Миколаївну, враховуючи відповідні зміни у складі Громадської ради при ДФС України.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Голова Комітету

з питань митної справи

ГР ДФС України                                 В.П. Ліннік

 

 

Секретар Комітету

з питань митної справи

ГР ДФС України                               Т.М. Ткаченко