Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №8 засідання Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 28 липня 2015 о 15:47

Дата та час проведення: 27 травня 2015 року, 10 год. 00 хв.

Місце проведення:м. Київ, Конгрес-хол Державної фіскальної служби України. 

Присутні:

від Державної фіскальної служби України

Привалова Н. Є. – директор Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування. 

Калєніченко Н. Г. – директор Департаменту реєстрації платників та електронних сервісів. 

ЛАПШИН Ю. В. – директор Департаменту оподаткування юридичних осіб. 

КОСАРЧУК  В. П. – директор Інформаційно-комунікаційного департаменту. 

ГУБАТЕНКО О. А. – заступник начальника управління впровадження та супроводження інформаційних систем Департаменту розвитку ІТ. 

ПОЧІНОВА М. А. – головний державний інспектор відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту.

присутні від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС):

32 члени Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України (список додається), з яких 7 – за довіреністю; 

4  експерти. 

Кворум є.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Проблеми перехідного періоду запровадження системи електронного адміністрування. 

2. Створення експертно-апеляційного підкомітету. 

3. Різне.

Голова Комітету Шевцова Т.С., яка, оголосила порядок денний, запропонувала його затвердити та розпочати засідання Комітету. 

З ПИТАННЯ 1 ПОРЯДКУ ДЕННОГО 

СЛУХАЛИ: 

Шевцову Т.С., яка поінформувала про недоліки системи електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ), виявлені під час функціонування системи у тестовому режимі.

Звернула увагу присутніх на перехідні положення Закону України „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи” від 28 грудня 2014 року № 71-VIII, якими передбачено проведення аналізу ефективності запровадження системи електронного адміністрування податку на додану вартість та необхідність інформування про результати запровадження системи у перехідний період упродовж першого півріччя 2015 року. Зазначила, що на підставі викладеного члени Комітету мають бажання ознайомитися зі змістом проведеного аналізу функціонування системи.

Поінформувала, що Комітетом підготовлено перелік проблемних питань СЕА ПДВ, що потребують першочергового врегулювання, а сформовані пропозиції громадськість готова надати усім зацікавленим сторонам. 

Богданову О.С., яка поінформувала про необхідність діалогу між бізнесом та ДФС України, наголосила що процес СЕА потребує прозорості.

Також звернула увагу на запровадження у повному обсязі
з 01.07.2017 року СЕА ПДВ таких процесів:

1) оприлюднення внутрішніх нормативних документів фіскальної служби, які регламентують порядок бюджетного відшкодування ПДВ та скасування документів, які переглядають або порушують терміни такого відшкодування;

2) забезпечення виконання вимог пп. 200.18.2-1 ПКУ щодо висвітлення інформації про відшкодування ПДВ у порядку, передбаченому наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2014 № 1016;

3) забезпечення повноцінної роботи електронного кабінету платника податків та безперебійної роботи інших електронних сервісів;

4) підтримка ініціативи про внесення змін до ПКУ щодо невикористання „станів платника ПДВ” під час реєстрації податкових накладних та заборона, в умовах незадовільного грошового забезпечення реєстрації податкових накладних, будь-яких причин для зняття податкового кредиту;

5) сприяння виправленню технічних моментів, які перешкоджають повноцінній роботі СЕА ПДВ та спричиняють вимиванню обігових коштів платників податків. 

Шевцову Т.С., яка поінформувала про:

1) випадки „ручного” втручання у процедуру формування реєстрів для сплати ПДВ до бюджету;

2) випадки помилкової сплати податків до бюджету у зв’язку з відсутністю реєстру за уточнюючими деклараціями;

3) виникнення неузгодженостей при визначенні реєстраційної суми та податкових зобов’язань за умови зміни місця обліку платника податку, коли сплата податку відбувається за попереднім місцем обліку,  а реєстр формується за новим;

4) арешт активів при відкритті кримінальної справи, що є однією з причин несплати податку до бюджету. 

Дроговоз Ю.С., яка виступила з питань проблеми функціонування СЕА ПДВ у тестовому режимі та необхідності доопрацювання законодавства з цих питань.

Окреслила проблеми:

- неузгодженості обліку сум ПДВ для електронного рахунку, для Декларації, які вимагають додаткової сплати коштів на спец рахунок;

- щодо необхідності розширення доступу платника до інформації про стан рахунку(режим он-лайн, право отримувати виписки по рахунку за певний період);

- можливого інформаційного колапсу у зв’язку обрахунком реєстраційної суми наростаючим підсумком без обмежень у часі;

- відсутності оперативної інформації, що унеможливлює реєстрування ПН у день поповнення спец рахунку коштами;

- реєстрації розрахунків коригувань;

- від’ємних залишків реєстраційної суми на 01.07.2015, що змушує платників перераховувати додаткові суми на спец рахунок;

- перерахунку сум ПДВ до бюджету та на спец рахунок для сільгоспвиробників;

- повернення надмірно сплачених сум ПДВ при коригуванні показників митних декларацій. 

Привалову Н.Є., яка закликала надавати усі зауваження та пропозиції до ДФС України з детальними поясненнями та прикладами щодо проведених розрахунків*.

Степового О.Г. про негативне ставлення бухгалтерів до СЕА ПДВ. 

Шемяткіна О.О. про те, що суцільна реєстрація ПН вирішила багато проблем з порушеннями щодо нарахування і сплати до бюджету ПДВ. За таких

* відповідні матеріали представниками громадськості надано у момент проведення зустрічі 

умов немає необхідності запроваджувати забезпечення реєстрації ПН шляхом перерахунку коштів на спец рахунок (депонування коштів). 

Шемяткіна О.О. та Олексенка Д.В., який навів приклади відображення від’ємного значення ПДВ попередніх періодів у Декларації за лютий 2015 року та наголоси на недопущенні застосування штрафних санкцій до платників податків, які включили таке від’ємне значення до податкового кредиту, сформованого у лютому поточного року. 

Калєніченко Н.Г., яка поінформувала про технічний стан СЕА ПДВ, роботу ДФС України щодо її удосконаленню та готовності СЕА ПДВ до функціонування у повному режимі з 01.07.2015.

Ткачову Е.В., яка винесла на обговорення проблемні питання із застосування СЕА ПДВ, з якими стикаються сільгоспвиробники. 

Ковтун Т.І., яка повідомила про проблеми від’ємного значення ПДВ, сформованого до 01.02.2015 та заповнення звітності з ПДВ. 

Привалову Н.Є., яка підбила підсумки обговорення та наголосила на необхідності удосконалення діючої системи, а також необхідності доопрацювання порядку обліку від’ємних залишків на спецрахунках станом на 01.07.2015. 

Шевцова Т.С., яка наголосила на необхідності оприлюднення аналізу щодо функціонування СЕА ПДВ у тестовому режимі. 

Ковтун Т.І., яка запропонувала підтримати запровадження СЕА ПДВ з 01.07.1015 у повному обсязі. 

ГОЛОСУВАЛИ:

за – 1;

проти – 31;

утрималися – 0.

Рішення не прийнято. 

Шевцову Т.С., яка запропонувала прийняти рішення про продовження тестового режиму до 01.01.2016 року. 

ГОЛОСУВАЛИ:  

за – 30;

проти – 0;

утрималися – 2.

Рішення прийнято одноголосно. 

ВИРІШИЛИ: 

1. Звернутися до Верховної Ради України, Міністерства фінансів України та ДФС України з пропозицією продовжити тестовий режим роботи СЕА ПДВ до 01.01.2016 року.

2. Здійснити заходи щодо включення представників Комітету до робочої групи при Мінфіні України з удосконалення СЕА ПДВ. 

З ПИТАННЯ 2 ПОРЯДКУ ДЕННОГО: 

СЛУХАЛИ: 

Шевцову Т.С., Благодира О.С. про створення Експертно-апеляційного підкомітету Комітету з питань податкової політики ГР при ДФС України. 

ВИРІШИЛИ: 

1. Створити Експертно-апеляційний підкомітет у складі Комітету з питань податкової політики ГР при ДФС України.

2. Поінформувати членів Комітету (шляхом електронної розсилки) про можливість подання відповідних заяв на членство у підкомітеті та надання пропозицій щодо кандидатур його керівника та заступника.

3. Персональний склад Експертно-апеляційного підкомітету затвердити під час чергового засідання Комітету з питань податкової політики ГР при ДФС України. 

З ПИТАННЯ 3 ПОРЯДКУ ДЕННОГО: 

СЛУХАЛИ: 

Косарчука В.П. та Онищенко Л.А. з організаційних питань щодо проведення засідань Комітету. 

Шевцову Т.С., яка підбила підсумки зустрічі та оголосила засідання закритим. 

 

Голова Комітету                             Т.С. Шевцова