Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №7 засідання Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 30 квітня 2015 о 13:01

Дата та час проведення: 10 квітня 2015 року, 10 год. 00 хв. 

Місце проведення: Конгрес-хол ДФС України (м. Київ, Львівська площа, 8)      

Присутні:

від Державної фіскальної служби України

Задорожний О.М. – начальник управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування;

Почінова М.А. – головний державний інспектор відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Департаменту комунікацій. 

присутні від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС):

32 члени Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України (список додається), з яких:

за довіреністю – 8;

експертів – 11.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Податковий облік платежів за користування об’єктами права інтелектуальної власності у 2015 році.

2. Порядок виправлення помилок у податкових накладних та Деклараціях з ПДВ.

3. Нарахування ПДВ з послуг, пов’язаних із транзитним перевезенням вантажів.

4. Визначення бази оподаткування ПДВ у разі продажу товарів (послуг) нижче ціни придбання та нижче собівартості.

5. Різне (створення підкомітетів Комітету з податкової політики).

 

СЛУХАЛИ:

 

Шевцову Т.С., яка відкрила засідання,  оголосила порядок денний та запропонувала його затвердити.

Юровського Д.Б., який запропонував під час розгляду питання 5 порядку денного проаналізувати роботу Управління адміністративного оскарження Департаменту правової роботи ДФС України.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Затвердити запропонований порядок денний, з урахуванням пропозиції Юровського Д.Б..

 

З питання 1 порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

 

Шевцову Т.С., яка розповіла про те, що після засідання Комітету 02 лютого 2015 року до ДФС України направлені пропозиції щодо врегулювання проблемних питань Податкового обліку платежів за користування об’єктами права інтелектуальної власності, зокрема, щодо кваліфікації платежів за надання права на використання комп’ютерної програми кінцевим користувачем для цілей оподаткування таких платежів податком на репатріацію, а також кваліфікації платежів за надання права на використання бази даних кінцевим користувачем, та проект тексту Узагальнюючої податкової консультації з цього питання.

 

Михайленка Д.О., який нагадав зміст проблеми податкового обліку роялті після 1 січня 2015 року.

 

Задорожного О.М., який розповів, що ДФС України підготовлено відповідь на лист Комітету із зазначеного питання, яка  на дату проведення засідання Комітету знаходиться на узгодженні та найближчим часом буде надіслана Комітету.

 

Шевцову Т.С., яка поінформувала про відсутність форми Декларації з податку на прибуток підприємств, з урахуванням  редакції ПКУ після 01.01.2015 року.

 

Задорожного О.М., який повідомив, що ДФСУ спільно з Мінфіном України розробляє проект нової форми Декларації, яку буде оприлюднено у встановлений законом строк.

 

Циганка Ю.В., Дроговоз Ю.С., Шматко О.Ю., Задорожного О.М., які повідомили про проблеми податкового обліку малоцінних необоротних матеріальних активів (неузгодженість визначення вартісного критерію МНМА у податковому та бухгалтерському обліку).

 

Шемяткіна О.О., який розповів про ситуацію, що склалася через застосування контролюючими органами програмного забезпечення для обліку податковими органами сплачених платниками податків щомісячних авансових внесків з податку на прибуток та авансових внесків при виплаті дивідендів. Загострив увагу присутніх, що працівники Служби керуються листом  Міністерства доходів і зборів України від 07.02.2014 № 3194/7/99-99-19-03-01-17, внаслідок чого платники податків позбавлені можливості купити та/або перерахувати іноземну валюту за кордон через неможливість отримати довідку ДФС України про відсутність у таких платників податків заборгованості з податків, зборів, платежів.

 

Степового О.Г., який виступив з пропозицією щодо підготовки узагальнення „технічних” проблемних положень ПКУ та передачі до Мінфіну України та ДФСУ з метою недопущення їх перенесення до нової редакції ПКУ.

 

ВИРІШИЛИ:

 

1. Підготувати запит до ДФСУ щодо обліку авансових внесків з податку на прибуток ( Шем’яткін О.О.).

2. Підготувати пакет запитів щодо проблемних положень податку на прибуток та передати його до ДФСУ (Степовий О.Г.).

3. Ініціювати включення представників Комітету до робочої групи при Мінфіні України по підготовці нової редакції ПКУ.

 

З питань 2 – 4 порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

 

Шевцову Т.С., Богданову О.С., Шемяткіна О.О., Шматко О.Ю. про проблеми, пов’язані з поданням Декларації з ПДВ за лютий 2015 року. Зокрема, щодо відображення від’ємного значення ПДВ, що виникло до 01.02.2015.

 

Богданову О.С., Онищенко Л.А., Дроговоз Ю.С., Шматко О.Ю, Циганка Ю.В. про проблеми технічного забезпечення електронного адміністрування ПДВ: роботи Єдиного реєстру податкових накладних.

 

Богданову О.С., яка озвучила запити членів Громадської ради щодо проблем електронного адміністрування ПДВ, зокрема щодо:

- технічних аспектів автоматичного відшкодування ПДВ;

- відображення у звітності з ПДВ у 2015 році податкових накладних, складених у 2014 році, але отриманих покупцем із запізненням у 2015 році;

- обліку податкових накладних, складених у січні 2015 року і не зареєстрованих у ЄРПН;

- виправлення помилок у податкових накладних та відображення у звітності розрахунків коригувань, складених у наступних періодах;

- правомірності обчислення податкових зобов’язань з ПДВ на передачу нової запчастини при гарантійних замінах;

- необхідності додаткових роз’яснень щодо механізмів визначення ціни придбання товарів (послуг), собівартості виготовленої продукції, балансової (залишкової) вартості ОЗ у разі, коли аванс надходить частинами, а самі ОЗ деякий час ще продовжують використовувати в діяльності підприємства-продавця;

- визначення бази оподаткування, якщо надходить передоплата за продукцію, яка ще не виготовлена, і її собівартість ще не відома;

- порядку дій постачальника у ситуації, коли різним особам належать ЕЦП, що накладається на податкову накладну при її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних та підпис, що скріплює цю податкову накладну при її видачі покупцю.

 

Богданову О.С., Дроговоз Ю.С., щодо реєстрації податкових накладних підприємствами – операторами  мобільного зв’язку: покупці можуть визначати податковий кредит за такі послуги без податкової накладної на підставі  рахунку за послуги зв’язку, але не зважаючи на це, продавець зобов’язаний скласти ПН та зареєструвати її у ЄРПН. Внаслідок величезної кількості таких ПН виникають проблеми у функціонуванні ЄРПН.

 

Михайленка Д.О., щодо продовження практики блокування реєстрації податкових накладних у ЄРПН у зв’язку із „9 станом” продавця.

 

Шевцову Т.С., про необхідність додаткових роз’яснень від ДФСУ щодо нарахування ПДВ за послугами, пов’язаними з транзитними перевезеннями.

 

ВИРІШИЛИ:

 

1. Передати до ДФС України перелік питань членів Громадської ради щодо проблем електронного адміністрування ПДВ.

2. Підготувати лист до ДФС України з позицією Комітету щодо відображення від’ємного значення ПДВ у Декларації за лютий 2015 року та проханням видати роз’яснення стосовно способів врахування непогашених залишків ПДВ, задекларованих за періоди до 01.02.2015, які дають право платникам податків на зменшення податкових зобов’язань з ПДВ звітних періодів, починаючи з лютого 2015 року та не призводять до виникнення податкового боргу зі сплати ПДВ.

 

З питань 5 порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

 

Шемяткіна О.О., щодо проблемних питань справляння військового збору з доходів, які не оподатковуються ПДФО: зокрема, доходів від продажу іноземної валюти.

 

Калустову К.В. про необхідність визначення єдиного підходу різних підрозділів ДФС до відображення/не відображення у новій формі 1 ДФ військового збору за 2014 рік.

 

Онищенко Л.А. про необхідність роз’яснень ДФС України порядку виправлення помилок у новій формі 1 ДФ.

 

Козака Т.М. про необхідність розгляду Громадською радою питань реформування ДФС України та створення підкомітету з питань реформування ДФС України у складі Комітету з питань податкової політики Громадської ради при ДФС України.

 

Благодира О.С. про опрацювання експертно-апеляційним підкомітетом Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції Громадської ради при ДФС України звернень платників податків та необхідність розгляду на черговому засіданні Громадської ради питання адміністративного оскарження рішень органів ДФС за участі відповідних посадових осіб ДФС України.

 

Олексієнка Д.В. про чергове засідання Громадської ради при ДФС України та пропозицію створення окремого експертно-апеляційного підкомітету Комітету з питань податкової політики Громадської ради при ДФС України, а також щодо необхідності чіткого розподілу сфер діяльності  зазначеного підкомітету та аналогічного підкомітету Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції.

Олексієнка Д.В., Шевцову Т.С., Михайленка Д.О., Онищенко Л.А.,
Олексенко О.А., Дроговоз Ю.С. про співпрацю Громадської ради при ДФС України з громадськими радами при інших органах влади та ЗМІ.

 

ВИРІШИЛИ:

 

1. Підготувати запит до ДФС України з проблемних питань справляння військового збору з доходів, які не оподатковуються ПДФО.

2. Долучитися до створення Громадських рад при Міністерстві фінансів України та Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

3. Доручити ЗМІ, представленим у Громадській раді при ДФС, висвітлювати роботу Громадської ради.

 

 

Голова Комітету                                     Т.С. Шевцова