Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №2 засідання Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 03 грудня 2014 о 14:11

Дата та час проведення: 28 листопада 2014 року, 11 год. 00 хв. 

Місце проведення: м. Київ,  Львівська площа,8 каб.1511. 

Присутні: 

від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС):

48 членів Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України (список додається), з яких:

за довіреністю – 7; експертів – 10. 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Розгляд рекомендацій та пропозицій членів Комітету до проектів наказів ДФС України „Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань відображення в податковому обліку з податку на прибуток підприємств  операцій з цінними паперами” та „Про внесення змін до Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування податком на прибуток операцій з відступлення права вимоги (факторингу), затвердженої наказом Міндоходів України від 22.11.2013 №697”. 

2. Обрання секретаря Комітету та представника Комітету до складу Правління Громадської ради при ДФС. 

3. Обговорення та підготовка пропозицій до проекту наказу Міністерства фінансів України „Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 23 вересня 2014 року №966”. 

4. Обговорення питання оподаткування ПДФО та ЄСВ сум середнього заробітку, виплачених працівникам, призваним на військову службу. 

5. Обговорення пропозицій щодо адаптації податкового законодавства (Податковий кодекс, підзаконні акти) до вимог Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” від 05.04.2007 року № 877-V.

Обговорення пропозицій щодо змін до податкового та суміжного законодавства щодо захисту прав платників податків. 

6. Обговорення питання підготовки відповідей на запитання платників податків через загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс „ЗІР” щодо оподаткування: особливим податком операцій з інвестиційними сертифікатами; доходів нерезидента у вигляді процентів або дисконту на державні цінні папери, придбані на території України; ПДФО сум інвестиційного прибутку податковим агентом – торговцем цінними паперами. 

7ю Обговорення питання щодо створення комісій при Комітеті. 

8. Щодо підготовки та затвердження плану діяльності Комітету на 2015 рік. 

9. Різне

СЛУХАЛИ: 

голову Комітету Шевцову Т.С., яка повідомила про наявність кворуму, відкрила засідання та запропонувала розпочати засідання Комітету та затвердити порядок денний. 

ВИРІШИЛИ: 

Затвердити запропонований порядок денний. 

З питання 1 порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Шевцова Т.С. запропонувала  надіслати директору Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС України Приваловій Н.Є. пропозиції до проектів наказів ДФС України „Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань відображення в податковому обліку з податку на прибуток підприємств  операцій з цінними паперами” та „Про внесення змін до Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування податком на прибуток операцій з відступлення права вимоги (факторингу), затвердженої наказом Міндоходів від 22.11.2013 №697”, 

ВИРІШИЛИ: 

1. Надіслати листа директору Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС України. Приваловій Н.Є. з пропозиціями до проектів наказів ДФС України „Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань відображення в податковому обліку з податку на прибуток підприємств  операцій з цінними паперами” та „Про внесення змін до Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування податком на прибуток операцій з відступлення права вимоги (факторингу), затвердженої наказом Міндоходів від 22.11.2013 №697”. 

З питання 2 порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Шевцову Т.С., яка запропонувала обрати секретарем Комітету з питань податкової політики Костянчука С.П., а також делегувати представника Комітету Богданову О.С. до складу Правління Громадської ради при ДФС. 

Богданову О.С., яка презентувала себе, поінформувавши присутніх про досвід роботи, власне бачення стратегії подальшої діяльності Комітету та шляхи реалізації завдань. 

Дроговоз Ю.С., яка підтримала кандидатуру  Богданової О.С. на посаду представника Комітету до складу Правління Громадської ради при ДФС України. 

ГОЛОСУВАЛИ: 

Щодо обрання Костянчука С.П. на посаду секретаря Комітету. 

Рішення прийнято одноголосно. 

ГОЛОСУВАЛИ:

Щодо делегування Богданової  О.С. до складу Правління Громадської ради. 

Рішення прийнято одноголосно. 

З питань 3 порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Дроговоз Ю.С., щодо проблеми заповнення  форми податкової декларації з податку на додану вартість, уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. 

ВИРІШИЛИ: 

Підготувати пропозиції та ініціювати внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 23.09.2014 № 966 у частині внесення змін до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

З питання 4 порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Шевцову Т.С., щодо проблематики  оподаткування ПДФО та ЄСВ  сум середнього заробітку, виплачених працівникам, призваним на військову службу. 

ВИРІШИЛИ:

1.Звернутися  до Голови ДФС України  з пропозицією стосовно підготовки проекту Узагальнюючої податкової консультації з питання обліку та оподаткування сум виплат на користь працівників підприємств, призваних на військову службу в АТО.  

2. Підготувати пропозиції щодо термінового скасування останніх консультації із зазначеного питання, розміщених у базі „ЗІР” (запитання - відповіді від 24.10.2014), що не сприймаються громадянським суспільством.

З питання 5 порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Логойду В.М., який наголосив, що одним з важливих питань податкового законодавства є необхідність його адаптації до вимог Закону України від 05.04.2007 року № 877-V „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, а також звернув увагу присутніх на необхідність внесення  змін до податкового та суміжного законодавства у частині захисту прав платників податків. 

ВИРІШИЛИ: 

1. Підтримати пропозиції Логойди В.М. щодо адаптації Податкового кодексу України (ПКУ) відповідно до приписів Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” у частині, що не суперечить спеціальним положенням ПКУ та спрямувати їх до ДФС. 

2. Звернути увагу ДФС України, що періодичність проведення перевірок суб’єктів господарювання встановлюються ч. 2 ст. 5 Закону „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, а також зосередити увагу ДФС України, що зазначена періодичність повинна мати пряму залежність від ступеня ризику, пов’язану з діяльністю суб’єкту господарювання. Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику і періодичність проведення перевірок, затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням контролюючого органу (ДФС України – щодо податкових перевірок).Звернути увагу ДФС України на необхідність затвердження Кабінетом Міністрів України таких критеріїв, оскільки відповідно до п. 3 ст. 22 Закону „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” у разі відсутності таких критеріїв усі суб’єкти господарювання вважаються суб’єктами господарювання з незначним ступенем ризику та підлягають державному нагляду (контролю) не частіше 1 разу на 5 років.

3. При затвердженні критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику і періодичність проведення перевірок, слід враховувати можливість застосування суб’єктами господарювання знижених або підвищених ставок податку, а тому недоцільно використовувати у якості критеріїв оцінки ступеня ризику показник податкового навантаження, як елементу конфіскаційного оподаткування. Також не може застосовуватися у якості критерію для оцінки ступеня ризику показник податкової віддачі (податкового навантаження) по галузі, оскільки не всі представники галузі користуються пільгами та застосовують диференційовані ставки податку, а тому такий показник є усередненим та не відображає диференційованих правил оподаткування платників однієї галузі.

4. Направити для обговорення пропозиції щодо внесення змін до ПКУ з метою покращення адміністрування податків і усунення суперечностей між різними приписами законодавства. 

З питань 6; 7 та 8 порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Шевцову Т.С., яка запропонувала перенести розгляд питань 6;7 та 8 на чергове засідання Комітету. 

ГОЛОСУВАЛИ: 

Рішення прийнято одноголосно. 

Слухали:

Шевцову Т.С., яка підбила підсумки засідання та оголосила про його закриття.

 

Голова Комітету                                                                                 Т.С. Шевцова