Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №10 засідання Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 09 вересня 2015 о 16:05

Дата та час проведення: 08 вересня 2015 року, 10 год. 00 хв.

Місце проведення: м. Київ, Львівська пл., 8, конгрес-хол 

 

Присутні: 

від органів державної влади: 

Острікова Т.Г. – член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики

 

від Державної фіскальної служби України

Задорожний О.М. – начальник управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування; 

Павлій Ольга Іванівна – заступник директора Департаменту оподаткування юридичних осіб; 

Косарчук Віктор Петрович – директор Інформаційно-комунікаційного департаменту; 

Кирчун Анатолій Миколайович – заступник директора-начальник управління Департаменту реєстрації платників та електронних сервісів;

 

від інститутів громадянського суспільства

38 членів Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України, з яких 12 – за довіреністю (список додається);

10 членів Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України;

2 члени Громадської ради при Міністерстві фінансів України;

3 експерта.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Практика запровадження СЕА ПДВ із депонуванням. Проблемні питання, приклади, шляхи вирішення. Подання запитів на отримання інформації щодо стану розрахунків з ПДВ (показники формули, реєстраційні суми, задекларовані податкові зобов’язання/кредит, залишки на казначейських рахунках, тощо).

Підготовка та надання звернення Міністерству економічного розвитку та торгівлі України з питань проведення аналізу впливу на економіку запровадженої системи електронного адміністрування ПДВ з депонуванням.

2. Обговорення питання щодо практичного втілення норм наказу Міністерства фінансів України від 20 липня 2015 року № 651 „Про затвердження змін до бюджетної класифікації” щодо заліку передплат з податку на прибуток.

3. Обговорення Концепції податкової реформи.

4. Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: 

Шевцову Т.С., яка привітала учасників спільного засідання податкових комітетів громадських рад при ДФС України, Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, а також новообраних членів Громадської ради при Міністерстві фінансів України. Також голова Комітету оголосила порядок денний та запропонувала його затвердити. 

Голосували: 

„за” – 50;

 „проти” – 0;

„утрималися” – 0. 

Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ: 

Затвердити запропонований порядок денний.

 

З питання 1 порядку денного

 

СЛУХАЛИ: 

Шевцову Т.С. стосовно проблем функціонування СЕА ПДВ, з якими зіткнулися платники податків після 01.07.2015, зокрема щодо:

- не включення платникам податку до „формули” значення рядка 24 Декларації з ПДВ за періоди до 01.07.2015;

- неправомірне застосування „9 стану” (відсутність платника податків-юридичої особи за місцем знаходження) або скасування реєстрації платників ПДВ;

- не реєстрація розрахунків коригувань до податкових накладних попередніх періодів;

- несвоєчасне перерахування Казначейством сум податку до Бюджету.

 

Шевцову Т.С., яка підкреслила, що СЕА ПДВ на даний момент є недієздатною та нагадала, що Громадська рада при ДФС України наполягала на продовженні тестового режиму. 

Ткачову Е.В. щодо затримки перерахування сільськогосподарським товаровиробникам коштів з основного електронного рахунку на додатковий. 

Богданову О.С. про необхідність постійної комунікації керівництва ДФС України з представниками бізнесу з питань СЕА ПДВ з метою врегулювання проблемних питань законодавчого та технічного характеру. Навела приклади „ручного” втручання представників ДФС у роботу СЕА ПДВ. Поінформувала про наявність скарг від суб’єктів господарювання до органів ДФС, Генпрокуратури та МВС та передала їх копії представнику ДФС України.

Дроговоз Ю.С., яка порушила питання про відсутність інформації у публічному просторі про алгоритм формування показника формули.

Висловила пропозицію щодо необхідності удосконалення СЕА ПДВ. 

Жукову О.В., яка поінформувала про відсутність механізму оскарження у випадку некоректної роботи СЕА ПДВ та запропонувала провести технічний аудит роботи програмного забезпечення СЕА ПДВ. 

Острікову Т.Г., яка повідомила, що Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики володіє інформацією про випадки некоректної роботи СЕА ПДВ та порушення податковими органами чинного законодавства в розрізі адміністрування ПДВ (зокрема, йдеться про випадки блокування автоматичного відшкодування ПДВ та практики проведення неправомірних перевірок контролюючим органом), а також висловила негативне ставлення Комітету до такої ситуації. 

Хмільовського В.М., Михайленка Д.О., Бричка О.С. щодо необхідності надання роз’яснень податкового законодавства Комітетом Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. 

Юровського Д.Б., Ковтун Т.І. про доцільність функціонування СЕА ПДВ за умови її подальшого удосконалення. 

Бричка О.С. з пропозицією про створення Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. 

 

Голосували: 

„за” – 50;

 „проти” – 0;

„утрималися” – 0. 

Рішення прийняте одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ: 

Звернутися до ДФС України з вимогою щодо:

1) отримання пояснень щодо існуючих прикладів порушення вимог пп. 4 п. 34 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України в частині порушення термінів (до 31 липня) із зарахування від’ємних залишків ПДВ до реєстраційних сум в СЕА ПДВ; 

2) усунення виявлених порушень та у термін до 11.09.2015 забезпечити зарахування від’ємних значень ПДВ до формули; 

3) припинення практики блокування подання електронної звітності та реєстрації ПН в СЕА, що є принципово несумісним в умовах роботи СЕА ПДВ з депонуванням коштів на казначейських рахунках; 

4) припинення практики автоматичного нарахування в ІКПП штрафів та пені за несвоєчасну реєстрацію ПН (що не застосовуються до 01.10.2015) та несвоєчасного списання коштів до бюджету з казначейських рахунків платників податку; 

5) забезпечення доступ платників податку до інформації щодо руху коштів в СЕА ПДВ (пп. 200¹.5 ст. 200 розділу V ПКУ). 

6) виконання норм пп. 2001.6 ст. 200 розділу V ПКУ щодо повернення коштів з ПДВ-рахунку на поточний рахунок платників, заявлених до повернення згідно з Додатком 4 Декларацій з ПДВ.

 

2. Звернутися до ДФС України з запитом про надання розгорнутої інформації стосовно таких показників: 

зведеної Декларації з ПДВ за червень-серпень зі зведеним Додатком 4 помісячно із розкриттям інформації стосовно заявлених до повернення та фактично повернутих платникам податків коштів з ПДВ-рахунків на поточний рахунок; 

у розрізі податкових накладних виданих платникам і неплатникам ПДВ згідно з Додатком 5; 

зведених показників сум перевищення (∑перевищ) помісячно за червень-серпень, загальної кількості та сум податкових накладних, зареєстрованих на користь платників у червні-серпні із порушенням термінів реєстрації, зі зведеним Додатком 8 за звітні періоди червень-серпень  2015 року.

 

3. Звернутися із запитом до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо проведення економічного аналізу впливу роботи ПДВ - рахунків з депонуванням на відволікання обігових коштів платників та стан економіки в цілому.

 

4. Звернутися до ДФС України з вимогою щодо проведення службового розслідування стосовно наведених у ході спільного засідання Комітетів випадків порушення роботи СЕА ПДВ.

 

 

З питання 2 порядку денного

 

СЛУХАЛИ: 

Шевцову Т.С., яка зауважила, що незважаючи на набрання чинності наказом Міністерства фінансів України від 20 липня 2015 року № 651 „Про затвердження змін до бюджетної класифікації”, сьогодні відсутні технічні можливості для об’єднаня рахунків та здійснення заліку авансових платежів та переплат з податку на прибуток. 

Павлій О.І., яка поінформувала про роботу ДФС, спрямовану на об’єднання казначейських рахунків. 

Ковтун Т.І., яка виступила з пропозицією стосовно зменшення кількості додатків до Декларації з податку на прибуток, проект якої зараз розробляється Міністерством фінансів України.

 

Голосували: 

„за” – 50;

 „проти” – 0;

„утрималися” – 0. 

Рішення прийняте одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ: 

Звернутися до ДФС України: 

із запитом щодо розгорнутої інформації (актуальної станом на 1 вересня 2015 року) з питань переплат з податку на прибуток у розрізі переплат поточних авансових внесків та переплат за сплаченими дивідендами за відповідні звітні періоди 2012 – 2014 років; 

з вимогою забезпечити до 1 жовтня 2015 року виконання Наказу Міністерства фінансів України  від 20 липня 2015 року № 651 (Далі – Наказ № 651) у частині злиття особових рахунків з податку на прибуток (розробити відповідне технічне забезпечення). 

з вимогою щодо виконання (станом на 1 жовтня 2015 року) Наказу № 651, зокрема у частині здійснення фактичного заліку наявних переплат з податку на прибуток у рахунок поточних зобов’язань, без будь яких обмежень.

 

З питання 3 порядку денного

 

СЛУХАЛИ: 

Шевцову Т.С., яка зауважила, що з огляду на те, що Концепція реформування податкової системи України станом на 08.09.2015 офіційно не затверджена, продовжити роботу членів громадських рад у відповідних робочих групах та перенести розгляд питання 3 порядку денного на чергове засідання Комітету. 

Голосували: 

„за” – 50;

 „проти” – 0;

„утрималися” – 0. 

Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ: 

Питання обговорення Концепції реформування податкової системи перенести на чергове засідання Комітету.

 

З питання 4 порядку денного

 

СЛУХАЛИ: 

Онищенко Л.А., яка висловила думку щодо необхідності запровадження громадської антикорупційної експертизи проектів окремих нормативних актів. 

Богданову О.С., яка запропонувала продовжити практику проведення спільних засідань комітетів громадських рад при ДФС, Мінекономрозвитку та Мінфіні. 

Дроговоз Ю.С., яка виступила з проханням підтримати петицію за скасування  ПДВ-рахунків, розміщену на веб-сайті Президента України.

 

СЛУХАЛИ: 

Шевцову Т.С., яка підбила підсумки та закрила засідання Комітету.

 

 

Голова Комітету                                Т.С. Шевцова