Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол № 3 засідання Митного комітету Громадської ради при ДФС

опубліковано 13 лютого 2017 о 15:51

Дата та час проведення: 31 січня 2017 року, 11 год. 00 хв.

Місце проведення:  ДФС України (м. Київ, Львівська площа, 8, кімн. 1511)

 

Присутні від Державної фіскальної служби України:

1. Продан Мирослав Васильович – в.о. Голови ДФС України;

2. Василенко Олексій Леонідович – директор Департаменту організації митного контролю;

3. Центнарук Олександр Андрійович – заступник директора Департаменту організації митного контролю;

4. Педосенко Ігор Миколайович – в.о. директора Департаменту адміністрування митних платежів;

5. Сівірін Олексій Миколайович – заступник директора Департаменту – начальник відділу взаємної адміністративної допомоги Департаменту боротьби з митними правопорушеннями

 

присутні від Міністерства фінансів України: 

1. Москаленко Олександр Петрович – заступник директора Департаменту податкової та митної політики та методології бухгалтерського обліку

 

присутні від депутатів Верховної Ради України:

1. Сьомка Сергій Миколайович – помічник народного депутата України Кришина О.Ю.;

2. Кумановський Михайло Володимирович – помічник народного депутата України Антонищака А.Ф.;

 

присутні від інститутів громадянського суспільства:

32 (із них 7 – за довіреністю) члена Митного комітету Громадської ради при ДФС та 2 експерта (список присутніх додається).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Обговорення Концепції реформування державної митної справи та Плану заходів з реалізації зазначеної Концепції, підготовлених робочою групою з питань підготовки плану заходів щодо реформування української митниці під головуванням Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана.

Доповідає: Вдовіна Г.В.

 

2. Поточний стан реалізації необхідних заходів щодо приєднання України до Конвенції про спільну транзитну процедуру країн Євросоюзу та до комп’ютерної системи NCTS.

Доповідає: Липовський В.В.

 

3. Обговорення наказу Мінфіну від 31.05.2012 № 657 «Про виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму» в частині реалізації його положень та обміну електронними повідомленнями між власниками складів та митними органами.

Доповідає: Ізотов С.В.

 

4. Щодо особливостей практичної реалізації положень постанови КМУ від 25.05.2016 № 364 «Деякі питання реалізації «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фіто-санітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю», а також пропозицій в частині внесення змін до зазначеної ПКМУ.

Доповідає: Головко Л.І., Москаленко О.П.

 

5. Різне.

 

Кворум є.

 

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка відкрила засідання Митного комітету Громадської ради при ДФС України (далі – Комітет) та винесла на голосування проект Порядку денного.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 32;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0

 

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити Порядок денний засідання.

 

З питання 1 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка наголосила на важливості обговорення проблематики першого питання порядку денного щодо Концепції реформування державної митної справи (далі – Концепція) та Плану заходів з її реалізації, висловила всебічну підтримку з боку ІІ Всеукраїнського митного форуму та членів Комітету законопроекту «Про Національну митну службу України», акцентувала увагу на необхідності визначення вектору співпраці у напрямі реформування митниці та ефективного використання потенціалу громадськості, а також запросила до виступу в.о. Голови ДФС Продана М.В.

 

ВИСТУПИЛИ:

Продан М.В., який розповів про розгляд різних варіантів та міжнародних моделей реформування української митниці. Зауважив, що Україна є унікальною державою, обтяженою військовим конфліктом на Сході, тому ефективною може бути тільки унікальна суто українська модель митниці з адаптованим міжнародним досвідом у цьому питанні.

Очільник митного напряму ДФС охарактеризував Концепцію, опрацьовану робочою групою під головуванням В.Б. Гройсмана, як таку, що базується на кращих світових практиках та рекомендаціях міжнародних фахівців, але чітко враховує українські особливості. Проте, на його думку, відсутність коштів навіть найефективнішу модель реформування зводить нанівець.

Одним із вагоміших досягнень у цьому напрямі є внесена до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» норма про те, що
10 відсотків від перевиконання доведеного до митниць індикативного показника буде використовуватися на розвиток матеріальної бази митної інфраструктури та технічного забезпечення.

Анонсував курс на приведення у відповідність до єдиного зразка всіх митних постів України та їх повне забезпечення сучасними засобами митного контролю, а також щодо заходів по запобіганню корупційних проявів шляхом підвищення заробітної плати митникам.

Дав позитивну оцінку діяльності мобільних груп та Спеціалізованої митниці у цілому в частині наповнення бюджету.

Розповів про тенденції щодо функціонування податкового та митного відомств у різних країнах, а також повідомив про заходи щодо відновлення та активізації міжнародної митної співпраці.

Сьомка С.М. повідомив, що законопроект «Про Національну митну службу України» був одностайно підтриманий депутатами Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, а існуюча модель фіскальних органів, на думку парламентської більшості, потребує докорінних змін щодо структури та функціонування.

Відмітив якісно новий рівень професійної активності громадськості в частині реалізації державної політики у сфері митної справи, зокрема такий сучасний формат як Всеукраїнські митні форуми.

На його думку, в Митних комітетах Громадських рад при Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики та при ДФС зібралася когорта професійної громадськості, викристалізована спілкуванням з державними органами, яка здатна надавати конструктивні пропозиції.

Закликав до відкритості підготовки та проведення реформаційних заходів та наголосив на неприпустимості кулуарності у цій площині.

Ляденко І.Г., яка відмітила позитивність усвідомлення владою нагальної необхідності докорінних змін в митній справі та готовність в.о. заступника Голови ДФС Продана М.В. здійснити насправді ефективну реформу та залучати до цього бізнес і громадськість.

Акцентувала увагу на необхідності розрізнення понять «концепція», «реформа» та «стратегія». На думку виступаючої, у Концепції не відображено необхідність активізувати участь України в міжнародних митних конвенціях, і в першу чергу з питань митної вартості.

Терещенко С.С. відмітив несистемний підхід до викладення Концепції, зауважив, що ключовим аспектом повен бути не «сервіс», а «митний контроль», на якому повинна базуватися Концепція. Акцентував увагу, що при опрацюванні Концепції необхідно керуватися  Угодою про скорочення торгових процедур (Балійський раунд 2013 року), а також наголосив на необхідності фінансування реформ.

Москаленко О.П., який відмітив, що оприлюднена Концепція є у певній мірі чернеткою та потребує доопрацювання.

Потапова Н.В., яка підкреслила нагальність удосконалення Закону України «Про Митний тариф України», залучення регіональних громадських рад до обговорення проблемних питань шляхом проведення відеоселекторів, а також запропонувала створити Робочу групу з питань малого та середнього бізнесу.

Кумановський М.В., який відмітив, що наразі представники законодавчої та виконавчої гілок влади дійшли згоди в частині необхідності створення моделі національної митниці, а також анонсував створення Робочої групи з питань підготовки законопроекту «Про Національну митну службу України» до другого читання та закликав громадськість до участі у підготовці пропозицій.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 32;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0

 

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

1. Забезпечити організаційні заходи щодо громадського обговорення Концепції та пропозицій і змін до неї у вигляді всеукраїнського «круглого столу».

Відповідальна: Вдовіна Г.В.

Термін виконання: до 25.02.2017.

 

2. Підготувати пропозиції щодо створення Робочої групи з опрацювання проблем малого і середнього бізнесу при здійсненні митного оформлення.

Відповідальна: Потапова Н.В.

Термін виконання: до 07.02.2017.

З питання 2 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

Липовського В.В., який відмітив, що Мінфін визначив приєднання України до Конвенції про спільну транзитну процедуру країн Євросоюзу та до комп’ютерної системи NCTS одним із пріоритетним напрямів діяльності.

Довів до присутніх, що Україна має статус держави-спостерігача та розповів про алгоритм приєднання до Конвенції та перелік відповідних умов, які повинна виконати Україна.

Висловив занепокоєність з приводу відсутності конструктивного діалогу з ДФС з визначеного питання та залишення без розгляду звернень Митного комітету щодо участі його представників у робочій групі.

 

ВИСТУПИЛИ:

Центнарук О.А., який повідомив про наявність відповідного наказу ДФС щодо створення Робочої групи з питань приєднання України до Конвенції про спільну транзитну процедуру країн Євросоюзу та до комп’ютерної системи NCTS; розповів про низку заходів, здійснених ДФС у цьому напрямі, та запросив до участі у цій діяльності, акцентуючи увагу на необхідності підготовки конкретних пропозицій та напрацювань.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 32;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0

 

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

Делегувати для участі у діяльності Робочої групи від Митного комітету Громадської ради при ДФС таких членів: Липовського В.В., Луговця В.А. та Хмельницького Л.Д.

 

З питання 3 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

Ізотова С.В., який повідомив про особливості виконання митних формальностей щодо режиму «митний склад» в частині обміну електронними повідомленнями між власниками складів та митними органами.

Акцентував увагу на проблемних питаннях, з якими стикаються власники митних складів, та на необхідності удосконалення механізму взаємодії з митним органом з метою спрощення митних процедур.

Наголосив на необхідності направлення Департаментом організації митного контролю до митниць роз’яснювального листа щодо практичної реалізації наказу Мінфіну від 31.05.2012 № 657 «Про виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму».

 

ВИСТУПИЛИ:

Крилач О.М., яка зазначила, що даний наказ протягом 4 років залишається не реалізованим у повному обсязі через відсутність технічної можливості електронного обміну повідомленнями та потребує приведення у відповідність до Митного кодексу України.

Головко Л.І., яка відмітила що така ситуація провокує перехід межі щодо контролю з боку митниці в площину втручання держави у ведення бізнесу, а також розповіла про досвід роботи естонських митників у цьому напрямі.

Центнарук О.А. запропонував звернутися до керівництва ДФС з відповідною пропозицією, а також акцентував увагу на необхідності внесення власниками складів відповідних змін в процедуру експлуатації митного складу, що дасть можливість отримувати електронне повідомлення.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 31;

„проти” – 0;

„утрималися” – 1

 

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

1 Направити листа на адресу керівництва ДФС з пропозицією щодо необхідності врегулювання порушеної проблематики, чітко визначивши форму інформаційного повідомлення.

2. Провести відповідну роботу в частині внесення власниками складів відповідних змін в процедуру експлуатації митного складу.

Відповідальний: Ізотов С.В.

Термін виконання: до 07.02.2017.

 

З питання 4 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

Москаленка О.П., який розповів про проведену роботу в частині аналітики проблемних питань, які виникають при функціонуванні «єдиного вікна», а також визначив їх розподіл на організаційні, технічні та нормативні, які, зокрема, полягають в необхідності перегляду процедур тарифного врегулювання, що протягом двох десятиріч формувалися в державних органах.

Повідомив про підготовку змін до постанови КМУ від 25.05.2016 № 364 «Деякі питання реалізації «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фіто-санітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю», здійснення організаційно-підготовчих заходів щодо поширення дії «єдиного вікна» на транзитні вантажі та при переміщенні товарів за періодичними деклараціями, щодо зменшення кількості сканованих документів та їх одноразовість подання, а також щодо скорочення часу при прийнятті рішення стосовно експортних товарів до 4 годин.

Повідомив про направлення найближчим часом експертному середовищу пропозицій в частині запровадження «єдиного вікна», підготовлених Мінфіном.

 

ВИСТУПИЛИ:

Терещенко С.С., який зауважив, що при застосуванні «єдиного вікна» повинні бути не сканкопії, а електронні документи.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 32;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0

 

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

1. Долучитися до опрацювання пакету запропонованих Мінфіном новацій та підготувати пропозиції Комітету.

Відповідальний: Луговець В.А.

Термін виконання: у тижневий термін після отримання.

 

З питання 5 Порядку денного

 

ВИСТУПИЛИ:                    

Вдовіна Г.В., яка розповіла про засідання Митного комітету Громадської ради при ГУ ДФС у м. Києві, на якому підіймалися питання щодо правомірності присутності правоохоронних органів у зонах митного контролю та діяльності так званих «чорних сотень».

Довела до присутніх інформацію щодо прийнятого рішення розглянути це питання на екстреному засіданні представників Митного комітету, народних депутатів України, керівництва ДФС та Міжвідомчого цільового центру із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи, представників правоохоронних органів.

Липовський В.В. порушив питання щодо процедури видачі Свідоцтва про допущення транспортного засобу до перевезення товарів під митними печатками та пломбами та необхідності направлення відповідного звернення до ДФС.

Центнарук О.А. повідомив про підготовку проекту наказу про внесення змін до наказу Мінфіну від 09.10.2012 № 1064 «Про затвердження Порядку видачі свідоцтва про допущення транспортного засобу до перевезення товарів під митними печатками та пломбами», згідно з яким норму, відповідно до якої зазначене Свідоцтво можуть отримати тільки члени АсМАП, скасовано.

Ізотов С.В. довів до присутніх, що командуванням Сумського прикордонного загону видано наказ від 29.12.2016, яким введено в дію Картку дозволу-погодження для водіїв міжнародних перевезень, яку в обов’язковому порядку треба заповнювати щоб виїхати за межі пункту пропуску, що носить відверто корупційно-протекціоністський характер.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 32;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0

 

Рішення прийнято.

ВИРІШИЛИ:

1. Забезпечити організаційно-підготовчі заходи в частині проведення екстреного засідання представників Митного комітету, народних депутатів України, керівництва ДФС та Міжвідомчого цільового центру із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи, представників правоохоронних органів.

Відповідальна: Вдовіна Г.В.

Термін виконання: до 14.02.2017.

 

2. Після здійснення комунікаційно-узгоджувальних заходів з Департаментом організації митного контролю направити до ДФС відповідного листа з метою врегулювання процедури видачі Свідоцтва для перевезення товарів під митними печатками та пломбами

Відповідальний: Липовський В.В.

Термін виконання: 07.02.2017.

2.1 За результатами отриманої інформації розглянути визначену проблематику на наступному засіданні Комітету.

Відповідальні: Липовський В.В., Вдовіна Г.В.

Термін виконання: лютий 2017 року.

 

3. Питання щодо ініціативи Сумського прикордонного загону розглянути на екстреному засіданні представників Митного комітету, народних депутатів України, керівництва ДФС та Міжвідомчого цільового центру із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи, представників правоохоронних органів.

Відповідальний: Ізотов С.В.

Термін виконання: 14.02.2017

 

Голова Митного комітету

Громадської ради при ДФС                                                         Г.В. Вдовіна

 

Секретар                                                                                          О.М. Крилач