Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол № 2 засідання Митного комітету Громадської ради при ДФС

опубліковано 23 грудня 2016 о 15:04

Дата та час проведення: 14 грудня 2016 року, 15 год. 00 хв.

Місцепроведення:  ДФС України (м. Київ, Львівська площа, 8, кімн. 1511)

 

присутні від Державної фіскальної служби України:

1. Романов Іван Леонідович – директор Інформаційно-довідкового департаменту ДФС;

2.   Карабедьян Юрій Кеворкович – заступник начальника управління митних режимів Департаменту організації митного контролю;

3. Сівірін Олексій Миколайович – заступник директора Департаменту боротьби з митними правопорушенями;

4. Шаломай Дмитро Іванович – заступник начальника управління адміністрування податків та контрольної роботи Департаменту податків і зборів з юридичних осіб;

5. Маклаков Геннадій Вікторович – заступник начальника управління класифікації Департаменту адміністрування митних платежів

 

присутні від інститутів громадянського суспільства:

29 (з них 4 – за довіреністю) членів Митного комітету Громадської ради при ДФС та 2 експерти (список присутніх додається).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Обговорення напрацювань Робочої групи з питань реформування митної справи під головуванням в.о. заступника Голови ДФС України Продана М.В. та підготовка узагальнених пропозицій Митного комітету Громадської ради при ДФС.

2. Щодо формату функціонування сервісу «ПУЛЬС» та аналізу звернень з питань митної справи, які надійшли на його адресу протягом
2016 року.

3. Щодо фінансових гарантій митним органам, механізмів та перспектив приєднання до спільної транзитної процедури NSTC.

4. Розгляд пропозицій щодо внесення змін до Положення про Громадську ради при ДФС у частині делегування повноважень Митному комітету Громадської раді при ДФС.

5. Шляхи вирішення проблемних питань адміністрування акцизного податку на нафтопродукти.

6. Різне.

Кворум є.

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка відкрила засідання Митного комітету Громадської ради при ДФС України (далі – Комітет) та винесла на голосування проект Порядку денного.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 29;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0.

 

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити Порядок денний засідання.

 

З питання 1 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка зазначила про доцільність розгляд 1-го питання Порядку денного перенести на наступне засідання Комітету в ІІІ декаді січня 2017 року, після отримання матеріалів, напрацьованих Робочою групою, від ДФС.

З огляду на те, що всі напрацювання Робочої групи з питань реформування митної сфери направлено до Мінфіну, запропонувала звернутися до нього з листом для отримання відповідних матеріалів.

Також акцентувала увагу на звіті місії МВФ, який було надіслано членам Комітету для опрацювання, та запропонувала ознайомитися з власними пропозиціями до нього з метою подальшого обговорення та підготовки узагальненої позиції Комітету.

Висунула пропозицію щодо проведення «круглого столу» для обговорення проекту Закону України «Про Національну митну службу України» з метою підготовки пропозицій та зауважень до нього. 

 

ВИСТУПИЛИ:

Потапова Н.В., Трусов С.І., Агарков І.Ю. з пропозиціями щодо обговорення 1-го питання Порядку денного на наступному засіданні Комітету після отримання матеріалів від Робочої групи із запрошенням посадових осіб ДФС та Мінфіну.

Агарков І.Ю., Терещенко С.С. поінформували про свою участь у робочій зустрічі за ініціативи народного депутата України Антонищака А.Ф., на якій було напрацьовано матеріали на підтримку проекту Закону України «Про Національну митну службу України» народними депутатами України.

ерещенко С.І. поінформував про учасників даної зустрічі та  наголосив на необхідності визначення джерела фінансування новацій з реформування фіскальної служби та невідкладного створення Робочої групи незалежних експертів для опрацювання концепції реформування підрозділів митного спрямування.

Трусов С.І. запропонував на засіданнях Нормативно-регуляторного підкомітету (голова Луговець В.А.) за участі представників ДФС розглянути питання стосовно готовності реалізації на практиці зобов'язань України по статтям Угоди про спрощення процедур торгівлі, які були нотифіковані Україною за категорією А.

Карабедьян Ю.К. повідомив присутнім, що в.о. заступника Голови ДФС Продан М.В. доповів проектній групі «Україна-ЄС» про реформування ДФС щодо митної справи.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 29;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0.

 

Рішення прийнято.

ВИРІШИЛИ:

1. Розгляд першого питання Порядку денного перенести на наступне засідання Комітету у січні 2017 року.

2. Направити звернення Комітету до Мінфіну стосовно надання матеріалів, напрацьованих Робочою групою із питань реформування митної сфери під головуванням в.о. заступника Голови ДФС України Продана М.В., та стосовно забезпечення участі у засіданні Комітету відповідних фахівців Міністерства фінансів України.

Відповідальна: Вдовіна Г.В.

Термін виконання: до 25.12.2016.

3. Направити звернення на адресу в.о. заступника Голови ДФС Продана М.В. щодо надання матеріалів стосовно реформування органів митного напряму, презентованих проектній групі «Україна - ЄС», та особистої участі у засіданні Комітету в січні 2017 року.

Відповідальний: Вдовіна Г.В.

Термін виконання: до 25.12.2016.

4. Визначити перелік зобов’язань України по ратифікації статей Угоди про спрощення процедур торгівлі, які були нотифіковані Україною за категорією А, оцінити готовність України до їх реалізації по кожній статті окремо та розглянути їх на засіданні Комітету за участі представників ДФС.

Відповідальний: Луговець В.А.

Термін виконання: І квартал 2017 року.

 

З питання 2 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка поінформувала присутніх про причини розгляду на засіданні Комітету питання функціонування сервісу «ПУЛЬС», а саме  обмеження його функціональних можливостей виключно антикорупційним спрямуванням.

Подякувала за своєчасну та змістовну інформацію щодо діяльності сервісу «ПУЛЬС», надану Інформаційно-довідковий департаментом ДФС на запит Комітету.

Акцентувала увагу, що протягом останнього часу сервіс «ПУЛЬС» ефективно працював у напрямку вирішення проблемних питань, які виникали у суб’єктів ЗЕД під час здійснення митних формальностей.

 

ВИСТУПИЛИ:

Романов І.Л., з інформацією про те, що сервіс «ПУЛЬС» створювався як інтерактивний майданчик для запобігання саме корупційним проявам з боку посадових осіб фіскальних органів.

Аргументував обмеження напрямків сервісу антикорупційним вектором тим, що наразі 63 відсотки звернень по митній тематиці – це роз’яснення та консультації.

Зазначив, що повернення сервісу «ПУЛЬС» попереднього переліку проблематичних напрямків буде розглядатись за умови направлення Комітетом пропозицій щодо переліку питань, які повинен обробляти сервіс, з погодженням їх доцільності департаментами митного спрямування.

Трусов С.І. поцікавився наявністю альтернативного сервісу для надання роз’яснень та консультацій з митного напрямку.

Потапова Н.В. запропонувала створити сервіс подібний раніше існуючій в ДМСУ сервісній службі швидкого реагування по питанням, які виникали при здійсненні митних процедур. Також висловила пропозицію щодо відновлення роботи «гарячої лінії» Моніторингового центру ДФС.

Хмельницький Л.Д. надав пропозицію щодо можливості реєстрації всіх заяв, які надходять на сервіс «ПУЛЬС», з їх подальшим розподіленням за категорією.

Федорук С.С., Терещенко С.С., які акцентували увагу на необхідності визначення поняття «корупції» в контексті «невиконання законодавства» у частині можливості констатування невиконання митниками положень чинного законодавства як корупційного діяння.

Ізотов С.В. високо оцінив роботу сервісу «ПУЛЬС».

Сівірін О.М. підкреслив, що антикорупційна спрямованість звернень визначається наявністю підозри у корупційних діяннях, а також зазначив, що «гарячу лінію», яка раніше функціонувала при Моніторинговому центрі, було відмінено через її дублювання сервісом «ПУЛЬС».

Саргсян І.Л. запропонувала звернутися до керівництва ДФС з пропозицією повернути раніше існуючі функції сервісу «ПУЛЬС», та наголосила на необхідність розгляду сервісом у терміновому порядку не тільки питань антикорупційного спрямування.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 29;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0.

 

Рішення прийнято.

ВИРІШИЛИ:

Підготувати звернення на адресу керівництва ДФС з пропозиціями щодо повернення сервісу «ПУЛЬС» функцій, відповідно до яких суб’єкти ЗЕД  мали б можливість звертатись з питаннями, що стосуються дій та бездіяльності посадових осіб органів митного спрямування при здійсненні митних формальностей.

Відповідальний:Потапова Н.В

Термін виконання: до 20.12.2016.

 

З питання 3 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка озвучила проблематику щодо фінансових гарантій митним органам, механізмів та перспектив приєднання до спільної транзитної процедури NSTC і надала слово фахівцю Департаменту організації митного контролю Карабедьяну Ю.К.

 

ВИСТУПИЛИ:

Карабедьян Ю.К., який окреслив основні аспекти Конвенції про процедуру транзиту та Конвенції про спрощення формальностей при торгівлі товарів, перспективи України та повідомив про напрацювання ДФС у цьому напрямку.

Також розповів про 5 основних напрямів реалізації статей конвенцій, а саме: організаційний, інформаційний, процедурний, ІТ та матеріально-технічне забезпечення.

Поділився отриманим досвідом функціонування спільної транзитної процедури NSTC під час відрядження до Німеччини, а також повідомив, що з 2015 року функціонує робоча група з питань імплементації Конвенцій. Порушив проблематику щодо відсутності офіційного перекладу зазначених Конвенцій.

Терещенко С.С. поцікавився, коли ДФС приведе у відповідність до цих Конвенцій процедуру заповнення митних декларацій , та на якому етапі  розробка форм документів в електронній формі за вимогами Конвенцій.

Липовський В.В. наголосив на необхідності перекладу всіх довідників по зазначеній тематиці на українську мову та забезпеченні підтримки всіх довідників в актуальному стані, та наголосив, що система повинна запрацювати з 01 січня 2017 року.

Бричко О.С. розповів про особливості перекладу офіційних документів та проблематику у цьому аспекті діяльності Мін’юсту.

Пісний П.Я. наголосив на необхідності формування належного механізму відносин національних гарантів та системи NSTC, а також на доцільності представництва Комітету в робочій групі з питань адаптації вітчизняного законодавства до вимог цієї системи.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 28;

„проти” – 0;

„утрималися” – 1.

 

Рішення прийнято.

ВИРІШИЛИ:

 

1. Підготувати звернення на адресу голови Виконавчої ради Василенка О.Л щодо представництва членів Комітету в Робочій групі з питань імплементації Конвенцій та надання матеріалів, напрацьованих радою, для опрацювання Комітетом.

Відповідальний: Липовський В.В.

Термін виконання:до 25.12. 2016 року.

2. Розглянути на наступному засіданні Комітету поточний стан виконання заходів у частині приєднання України до Конвенції про спільну транзитну процедуру країн Євросоюзу та до комп’ютерної системи NCTS.

Відповідальний:Липовський В.В.

Термін виконання: січень 2017 року.

 

З питання 4 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка запропонувала перенести розгляд питання на наступне засідання Комітету.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 29;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0.

 

Рішення прийнято.

ВИРІШИЛИ:

Питання розгляду пропозицій щодо внесення змін до Положення про Громадську ради при ДФС в частині делегування повноважень Митному комітету Громадської ради при ДФС включити до Порядку денного засідання Комітету у січні 2017 року.

 

З питання 5 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка запропонувала підтримати звернення Асоціації українських виробників лакофарбової продукції та запропонувала обговорити його на наступному засіданні Громадської ради при ДФС.

ВИСТУПИЛИ:

Бричко О.С., з пропозицією ініціювати виключення товарні підкатегорії 270720 90 00 – толуол для інших цілей та 270730 90 00 ксилол для інших цілей з переліку товарів, які обкладаються акцизним податком, тому що така класифікація товарів призведе до негативних наслідків для вітчизняних виробників, економіки та держбюджету.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 29;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0.

 

Рішенняприйнято.

ВИРІШИЛИ:

Рекомендувати звернення Асоціації українських виробників лакофарбової продукції розглянути на наступному засіданні Громадської ради при ДФС.

 

З питання 6 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

 

Вдовіну Г.В., яка поінформувала присутніх щодо належного виконання протокольного доручення Комітету 01.12.2016 року та подякувала Трусову С.І. за підготовку якісних матеріалів.

Повідомила про подання від Асоціацій митних брокерів щодо залучення в якості експерта Пісного Павла Яковича.

Відмітила високий рівень організації та проведення засідання Підкомітету з питань застосування митного законодавства (Головко Л.І.) та запропонувала визначитися з основними питаннями Порядку денного наступного засідання Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ:

Головко Л.І. з інформацією про основні питання, опрацьовані на засіданні Підкомітету, та ініціативу Підкомітету розглянути дорожню карту запровадження «єдиного вікна» на засіданні Громадської ради при ДФС.

Агарков І.Ю. з пропозицією розглянути на наступному засіданні Комітету питання щодо наказу Мінфіну від 31.05.2012 № 657 «Про виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму» в частині реалізації його положень та обміну електронними повідомленнями між власниками складів та митними органами та запросити на засідання відповідальних за цей напрям роботи представників ДФС.

Відповідальний: Ізотов С.В.

Термін виконання: січень 2017 року.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 29;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0.

 

Рішення прийнято.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати подання Асоціації митних брокерів щодо залучення в якості експерта Пісного Павла Яковича за умови надання відповідних документів.

2. Ініціювати розгляд питання щодо дорожньої карти запровадження «єдиного вікна» на засіданні Громадської ради при ДФС.

3. Визначити орієнтовну дату проведення наступного засідання Комітету у період з 24 по 26 січня 2017 року.

4. Внести до проекту Порядку денного засідання Комітету, яке відбудеться у січні 2017 року, наступні питання:

1. Обговорення напрацювань Робочої групи з питань реформування вітчизняної митниці під головуванням в.о. заступника Голови ДФС України Продана М.В., та матеріалів, презентованих проектній групі «Україна - ЄС».

2. Щодо основних напрямків функціонування сервісу «ПУЛЬС» в частині митної проблематики.

3. Розгляд пропозицій щодо внесення змін до Положення про Громадську раду при ДФС у частині делегування повноважень Митному комітету Громадської ради при ДФС.

4. Поточний стан реалізації необхідних заходів щодо приєднання України до Конвенції про спільну транзитну процедуру країн Євросоюзу та до комп’ютерної системи NCTS.

5. Обговорення наказу Мінфіну від 31.05.2012 № 657 «Про виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму» в частині реалізації його положень та обміну електронними повідомленнями між власниками складів та ДФС. 

6. Різне.

 

Голова Митного комітету

Громадської ради при ДФС                             Г.В. Вдовіна

 

Секретар                                                              О.М. Крилач