Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 25.01.12№ 69/3/17-1211 "Про виконання доручення"

опубліковано 17 лютого 2012 о 14:26

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

25.01.12 № 69/3/17-1211


Кабінет  Міністрів України 


Про виконання доручення

 

Державна податкова служба України на виконання п.6 протокольного доручення №1 Кабінету Міністрів України, наданого листом від 11.01.12, щодо організації заходів, направлених на поліпшення процедури обрання (переходу) спрощеної системи оподаткування обліку та звітності суб’єктами господарської діяльності, забезпечення єдиного підходу з питань, зокрема щодо прийняття відповідних заяв, повідомляє.

З метою  створення сприятливих умов для безперебійного та якісного обслуговування платників податків та забезпечення організації заходів, пов’язаних з переходом суб’єктів господарювання на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, ДПС України:

1. Спільно з Міністерством фінансів України розроблено та затверджено форму Свідоцтва платника єдиного податку, Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунку доходу за попередній календарний рік.

2. Розміщено вичерпну інформацію на веб-сайті ДПС України щодо умов переходу на сплату єдиного податку підприємцями – фізичними особами. Зокрема наголошено, що підставою для відмови у видачі Свідоцтва платника єдиного податку на 2012 рік не може бути відсутність в облікових даних платника зареєстрованого виду діяльності згідно з КВЕД -2010.

3. Скоординовано дії з Державною реєстраційною службою України щодо поступового переходу з КВЕД -2005 до нововведеного КВЕД -2010. Розміщено на інформаційному сайті ДПС України довідкове співставлення видів господарської діяльності відповідно до КВЕД-2005 та КВЕД - 2010.   

4. Забезпечено взаємодію з державними реєстраторами для упередження виникнення черг та забезпечення переходу на спрощену систему оподаткування  суб’єктами господарювання без перереєстрації видів господарської діяльності.

5. Забезпечено інформування суб’єктів господарської діяльності щодо умов переходу на спрощену систему оподаткування за допомогою об’яв, плакатів, стендів. Інформаційні матеріали розміщено на дошках оголошень та в засобах масової інформації.

6. Забезпечено надання консультацій у приміщеннях податкових органів та в місцях здійснення діяльності підприємців.

7. Направлено в регіональні ДПА робочі групи, згідно з розпорядженням ДПС України, з метою здійснення контролю щодо забезпечення сприятливих умов переходу на спрощену систему оподаткування.

8. Підготовлено та опубліковано на інформаційному сайті ДПС України спільний лист щодо здійснення невідкладних організаційних заходів органами ДПС, Пенсійного  фонду, Державної реєстраційної служби України та Державної служби статистики.  

Кількість ФОП – платників єдиного податку та фіксованого податку станом на 31.12.111, які  мають можливість перейти на спрощену систему оподаткування в 2012 році, складає близько 1,2 млн. осіб (т.ч. платників єдиного податку майже 1 млн. осіб, платників фіксованого податку – 0,2 млн. осіб).

Із введенням в дію Закону України від 4 листопада 2011року №4014-VI ,,Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування обліку та звітності певна кількість підприємців, що сплачують єдиний податок,  буде здійснювати діяльність за загальною  системою оподаткування у зв’язку із забороною здійснення певних видів господарської діяльності за  спрощеною системою оподаткування, а саме: видобуток, виробництво, реалізація дорогоцінних металів, діяльність із надання послуг пошти та зв’язку, діяльність аудиту, видобуток, реалізація корисних копалин, діяльність з організації, проведення гастрольних заходів.

На кількість платників єдиного податку також вплине обмеження щодо площі нерухомості, яку вони надають і оренду (житлова – не більше 100 кв.м., нежитлова – не більше 300 кв.м., земельна ділянка – не перевищує 0,2 гектара).

Крім цього, в першому кварталі 2012 року на кількість платників  єдиного податку вплине сезонний характер робіт, які здійснює певна категорія підприємців. Так, в 2011 році з другого кварталу перейшли на спрощену систему оподаткування 55 тисяч  фізичних осіб – підприємців.

Також зазначаємо, що 240 тисяч підприємців припинили підприємницьку діяльність протягом 2011 року.

 

Голова                                 О.В. Клименко