Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коментар до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1257 «Про затвердження порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етил

опубліковано 15 лютого 2012 о 12:52

Коментар

 

до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1257

«Про затвердження порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етилового не денатурованого, спирту етилового денатурованого (технічного) та біоетанолу, які використовуються суб’єктами господарювання для виробництва окремих видів продукції»

 

З 1 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI, пунктом 229.1 статті 229 якого передбачено, що відвантаження з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого (спирту технічного) та біоетанолу за нульовою ставкою акцизного податку виробникам для виробництва окремих видів продукції здійснюється за умови видачі податкового векселя, авальованого банком.

Податковий вексель може бути виданий:

-                   підприємствами первинного виноробства, які є виробниками виноградних, плодово-ягідних та інших виноматеріалів і сусла;

-                   виробниками лікарських засобів;

-                   виробниками продуктів органічного синтезу;

-                   нафтопереробними заводами (чи іншими суб’єктами господарювання), які використовують біоетанол для виробництва бензинів моторних сумішевих із вмістом біоетанолу, етил-трет-бутилового етеру (ЕТБЕ), інших добавок на основі біоетанолу;

-                   виробниками біопалива.

Порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого (технічного) та біоетанолу, які використовуються суб’єктами господарювання для виробництва окремих видів продукції, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

На виконання зазначеної норми Державною податковою адміністрацією України було розроблено відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України.

Кабінетом Міністрів України 27 грудня 2010 року прийнято постанову № 1257, якою затверджено Порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етилового не денатурованого, спирту етилового денатурованого (технічного) та біоетанолу, які використовуються суб’єктами господарювання для виробництва окремих видів продукції (далі – Порядок).

Затвердженим Порядком визначено механізм випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), що видаються на суму акцизного податку, яка визначається як різниця між ставкою акцизного податку на спирт етиловий, передбаченою Податковим кодексом України, та нульовою ставкою за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Векселедавцем є суб’єкт господарювання, який видає податковий вексель під час отримання спирту етилового з акцизного складу для виробництва окремих видів продукції, а векселедержателем є орган державної податкової служби за місцем реєстрації векселедавця.

Строк, на який видається податковий вексель підприємствами –виробниками для виробництва окремих видів продукції, не може перевищувати 90 календарних днів, а підприємствами первинного виноробства та виробниками лікарських засобів – 180 календарних днів.

Податковий вексель складається у двох примірниках, перший з яких заповнюється на вексельному бланку, придбаному векселедавцем в установі банку, другий – на ксерокопії вексельного бланка, що має однаковий з першим примірником номер. При цьому кожний примірник податкового векселя заповнюється окремо,записи яких повинні бути тотожними.

Підставою для взяття на облік податкового векселя є довідка векселедавця про прогнозований обсяг потреби спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого (технічного), біоетанолу для виготовлення окремих видів продукції.

Погашення податкового векселя здійснюється у разі документального підтвердження факту цільового використання спирту етилового у перерахунку на 100-відсотковий спирт етиловий для виробництва окремих видів продукції. Підставою такого погашення є довідка векселедавця про цільове використання спирту у перерахунку на 100-відсотковий спирт етиловий за формою, що затверджується Державною податковою службою.

Особливістю підтвердження умов цільового використання спирту для виробництва лікарських засобів, є подання разом з довідкою звіту про обсяги виробництва лікарських засобів із використанням спирту етилового, який складається за формою, що затверджується Міністерством охорони здоров’я за погодженням з Міністерством фінансів України.

Порядок також містить норми щодо опротестування непогашеного у встановлений строк векселя, а саме у разі коли податковий вексель не погашено у визначений строк, орган державної податкової служби за місцем реєстрації векселедавця здійснює протест такого податкового векселя у неплатежі згідно із законодавством та протягом одного робочого дня з дати вчинення протесту звертається до банку, який здійснив аваль цього податкового векселя, з опротестованим податковим векселем.

Банк-аваліст зобов'язаний не пізніше одного операційного дня, наступного за днем звернення векселедержателя з опротестованим податковим векселем, переказати векселедержателю суму, зазначену в такому векселі.

Прийняття  постанови забезпечує виконання норм Податкового кодексу України щодо запровадження механізму контролю за цільовим використанням спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого (спирту технічного) та біоетанолу, на які встановлено нульову ставку акцизного податку.

Введення в дію Порядку передбачає розробку та прийняття нормативно-правових актів Державної податкової служби України про затвердження форми довідки про прогнозований обсяг потреби в спирті етиловому для виготовлення окремих видів продукції та довідки про цільове використання спирту етилового.

Слід звернути увагу, що з прийняттям постанови № 1257 втратили чинність постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2005р. № 796 «Про затвердження Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етилового, який використовується для виготовлення окремих видів продукції » (із змінами та доповненнями) та від 17 лютого 2010 року № 146 «Про затвердження Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання біоетанолу з акцизного складу, який використовується суб’єктами господарювання – виробниками біопалива ».