Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 28.12.2012 № 3670/0/141-12/О/15-3414 стосовно деяких питань оподаткування податком на додану вартість послуг

опубліковано 04 березня 2013 о 17:19

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

28.12.2012 № 3670/0/141-12/О/15-3414

Про надання відповіді

 

Державна податкова служба України розглянула Ваше звернення <…> стосовно деяких питань оподаткування податком на додану вартість послуг <…> і повідомляє.

Відповідно до пункту 9.1 статті 9 розділу І Податкового кодексу України (далі – Кодекс) податок на додану вартість є загальнодержавним податком, справляння якого в Україні здійснюється за нормами, встановленими Кодексом.

На території України податок на додану вартість було впроваджено з 1992 року. Реалізація товарів/послуг здійснюється за цінами і тарифами, які визначаються з урахуванням суми податку. Тому і вартість товарів, які продаються населенню, і вартість послуг, які надаються населенню, оплачуються за відповідними тарифами з урахуванням податку на додану вартість.

Відповідно до підпункту 14.1.178 пунтку 14.1 статті 14 Кодексу - податок на додану вартість це непрямий податок, який нараховується та сплачується відповідно до норм розділу V Кодексу.

Податок на додану вартість є податком на споживання і сплачувати його повинні всі споживачі товарів і послуг, незалежно від категорії споживачів (фізичні чи юридичні особи), соціального стану та рівня доходу споживача.

Діючі на сьогоднішній день норми  Кодексу передбачають, що сума податку на додану вартість додається до ціни товарів/послуг, а тому платники податку – суб’єкти господарювання, здійснюючи продаж товарів/послуг, зобов’язані утримувати у споживачів таких товарів/послуг податок в складі їх вартості, та вносити суму податку до бюджету, а покупці, які придбавають товари та споживають послуги (незалежно від того, чи вони є суб’єктами підприємницької діяльності чи ні), здійснюють компенсацію вартості таких товарів i послуг продавцям за цінами разом з податком на додану вартість.

Таким чином, громадяни сплачують податок на додану вартість в момент придбання продуктів харчування, одягу, в складі  вартості комунальних послуг зв’язку, електроенергії, тощо у складі вартості таких товарів/послуг, незалежно від категорії споживачів (фізичні чи юридичні особи).

Відшкодування податку на додану вартість, сплаченого громадянами при придбанні ними товарів/послуги, чинним податковим законодавством не передбачено.

 

Стосовно питання: «Від яких податків на Україні звільнені інваліди 1-ої та 2-ої групи, в тому числі  і діабетики?»

Відповідно до Кодексу та з урахуванням норм абзацу першого підпункту 169.4.1 пункту 169.4 цієї статті платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги.

Підпунктом 169.1.3 пункту 169.1 статті 169 Кодексу розмір, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 – ПКУ, для такого платника податку, який є інвалідом І або ІІ групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, пільга яким визначена підпунктом “б” підпункту 169.1.4 – ПКУ.

Згідно підпункту 169.2.3 пункту 169.2 статті 169 Кодексу податкова соціальна пільга не може бути застосована до:

доходів платника податку, інших ніж заробітна плата;

- заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнтів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

 

 Стосовно питання: «Чи звільняються від сплати 20 % податку на додану вартість фізичні особи, які являються інвалідами першої та другої групи?»

Відповідно до розділу V Кодексу об’єктом оподаткування є операції з постачання товарів/послуг, а не особи, які здійснюють їх поставку від оподаткування податком на додану вартість також звільняються окремі операції з постачання товарів/послуг (їх перелік визначений статтею 197 розділу V Кодексу).

При цьому пільги з оподаткування нараховуються виключно суб’єктам підприємницької діяльності (фізичним чи юридичним особам), зареєстрованих як платники податку на додану вартість.

Що стосується товарів/послуг, звільнених від оподаткування, то їх продаж здійснюється без податку на додану вартість, не залежно від того хто є покупцем: юридична чи фізична особи, суб’єкти підприємницької діяльності чи ні.

 

 

Заступник Голови                                                                                     А.П. Ігнатов