Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників ПДВ, які здійснюють операції з постачання лікарських засобів та медичних виробів!

опубліковано 19 лютого 2024 о 15:25

Відповідно до абзаців другого та третього пп. «в» п. 193.1 ст. 193 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) ставка ПДВ у розмірі 7 відс. встановлюється на операції з:

постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (далі – ДРЛЗ), а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення (далі – ДРМТВМП) або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;

постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

При здійсненні операцій з постачання товарів (у т.ч. лікарських засобів і медичних виробів) платник податку – продавець таких товарів зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою (п. 201.10 ПКУ).

При здійсненні операцій із ввезення товарів на митну територію України оформляється митна декларація (п. 8 ст. 257 Митного кодексу України).

З огляду на викладене, операції з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та виробів медичного призначення підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою податку у розмірі 7 відс. відповідно до пп. «в» п. 193.1 ст. 193 ПКУ, тобто, за умови, що такі:

лікарські засоби:

- дозволені для виробництва і застосування в Україні;

- внесені до ДРЛЗ;

медичні вироби:

- дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;

- внесені до ДРМТВМП або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність.

При цьому у разі якщо при здійсненні операцій з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України лікарських засобів/медичних виробів не дотримано хоча б однієї із зазначених умов, передбачених абзацами другим та третім пп. «в» п. 193.1 ст. 193 ПКУ, такі операції оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Крім того, тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства окремі операції із ввезення на митну територію України та постачання на митній території України лікарських засобів та медичних виробів звільняються від оподаткування ПДВ за умовами, визначеними п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Форми та порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289 (далі – Порядок № 21).

Декларація подається платником за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, за формою, встановленою на дату подання.

До декларації вносяться дані податкового обліку платника окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку.

Платник податку самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає в податковій звітності. Дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

Результати здійснених платником податку у звітному (податковому) періоді операцій з постачання/придбання на митній території України та/або ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів,
а також нарахування податкових зобов’язань з ПДВ у випадках, передбачених ПКУ, що оподатковуються за ставкою 7 відс., відображаються у податковій декларації з ПДВ:

 

розділ I «Податкові зобов’язання»:

- постачання таких товарів на митній території України – у рядку 1.2, що передбачає подання додатка 1;

- нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 ПКУ – у рядку 4.2, що передбачає подання додатків 1 та 6;

- коригування за операціями відповідно до п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 ПКУ – у рядку 4.2.1, що передбачає подання додатків 1 та 6;

- коригування податкових зобов’язань – у рядку 7, що передбачає подання додатка 1;

- коригування податкових зобов’язань у зв’язку з нецільовим використанням товарів, ввезених із застосуванням звільнення від ПДВ, – у рядку 8, що не передбачає подання додатків;

 

розділ II «Податковий кредит»:

- придбання таких товарів на митній території України – у рядку 10.2, що передбачає подання додатка 1;

- ввезення на митну територію України – у рядку 11.2, що не передбачає подання додатків;

- коригування податкового кредиту – у рядку 14, що передбачає подання додатка 1;

- коригування податкового кредиту у зв’язку з перерахунком частки використання необоротних активів, придбаних до 01 липня 2015 року, в оподатковуваних операціях – у рядку 15, що передбачає подання додатка 6.

Додатки додаються до декларацій за наявності подій, які підлягають відображенню у таких додатках (п. 11 розд. ІІІ Порядку № 21).

 

Операції з постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів, які звільняються від оподаткування ПДВ, та коригування обсягів за такими операціями, відповідно до положень ПКУ, відображаються у рядках 5, 5.1 та 5.1.1., що передбачає подання додатка 5.

При цьому порядок визначення сум ПДВ, несплаченого платником податку до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, передбачено розділом V1 Порядку № 21.

Відомості про суми ПДВ, несплаченого платником податку до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, розраховані у порядку, визначеному цим розділом, зазначаються у таблиці 2 додатка 5 за операціями, звільненими від оподаткування податком відповідно до коду пільги, визначеного згідно з довідником пільг.

Згідно з Довідником № 122/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, станом на 30.01.2024, затвердженого ДПС, пільги з ПДВ, передбачені п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, класифікуються за двома кодами 14060512 та 14060513.

Розрахунок несплачених до державного бюджету сум ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування, здійснюється за формулою, визначеною п. 3 розд. V1 Порядку № 21.