Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено практичний он-лайн семінар із акцизного оподаткування для представників Державної податкової служби України

опубліковано 14 грудня 2020 о 09:57

Протягом 01-03 грудня 2020 року проектом «Ефективне управління державними фінансами III», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини, у зв’язку із запитом Державної податкової служби України проведено перший практичний он-лайн семінар (із циклу семінарів) на тему: «Система оподаткування підакцизних товарів у Європейському Союзі та її імплементація в національне право в рамках оподаткування продуктів енергії, електричної енергії, спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

 

Під час цього заходу німецькі експерти в сфері державних фінансів поділились своїм досвідом із українськими державними службовцями, які відповідають за питання оподаткування підакцизних товарів та імплементацію відповідних норм ЄС в національне законодавство України, зокрема із представниками:

- Державної податкової служби України;

- Міністерства фінансів України;

- Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики;

- Науково-дослідного інституту фіскальної політики Університету ДФС України.

 

Семінар провели досвідчені німецькі експерти-практики у сфері акцизного оподаткування та митного контролю - пан Фрідріх Зеевальд та пан Денніс Нерінг, які презентували відповідний досвід Міністерства фінансів ФРН та Генеральної митної дирекції Німеччини (у м. Бонн)  українським фахівцям. Це дозволило представникам органів державної влади України покращити свої знання у відповідній сфері, які вони застосовують в рамках адаптації національного податкового законодавства до правових положень і директив ЄС.

 

Основний фокус в рамках вказаного заходу було зосереджено на питаннях оподаткування тютюнових виробів в Європейському Союзі, а також функціонуванні системи відстежуваності таких в виробів в ЄС (Track&Trace System).

 

Загалом, протягом трьох днів практичного он-лайн семінару експерти розглянули, зокрема, такі ключові блоки: 

 

• Відстежуваність тютюнових виробів в Європейському Союзі (Track & Trace System);

• Правові основи акцизного оподаткування тютюнових виробів: Директива ЄС про виробництво тютюнових виробів 2014/40/ЄС;

• Імплементація правових основ ЄС в національне законодавство України. Зокрема, розгляд положень закону Німеччини про виробництво тютюнових виробів, а також розпорядження про виробництво тютюнових виробів.