Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці ДПС взяли участь в практичному онлайн семінарі з акцизного оподаткування

опубліковано 11 лютого 2021 о 13:48

Протягом 02–04 лютого 2021 року проєктом «Ефективне управління державними фінансами III», що реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Уряду Німеччини, на запит Державної податкової служби України проведено другий практичний он-лайн семінар (із циклу семінарів) на тему: «Система оподаткування і транспортування підакцизних товарів у Європейському Союзі та її імплементація в національне право в рамках оподаткування продуктів енергії, електричної енергії, спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Під час цього заходу німецькі експерти в сфері державних фінансів поділились своїм досвідом із українськими колегами – представниками Державної податкової служби України, Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Міністерства фінансів України та Університету ДФС у м. Ірпінь. 

Семінар провели досвідчені німецькі експерти-практики у сфері акцизного оподаткування та митного контролю – пан Фрідріх Зеевальд та пан Денніс Нерінг, які презентували відповідний досвід Міністерства фінансів ФРН та Генеральної митної дирекції Німеччини (у м. Бонн).

Основний фокус в рамках вказаного заходу було зосереджено на питаннях оподаткування тютюнових виробів в Європейському Союзі, а також функціонуванні системи виявлення та відстеження таких в виробів в ЄС (Track&Trace System).

Протягом трьох днів практичного он-лайн семінару експерти розглянули, зокрема, такі ключові блоки: 

- Відстежуваність тютюнових виробів в Європейському Союзі (Track & Trace System);

- Правові основи акцизного оподаткування тютюнових виробів: Директива ЄС про виробництво тютюнових виробів 2014/40/ЄС;

- Імплементація правових основ ЄС в національне законодавство України.

Особливу увагу було приділено питанням імплементації в національне законодавство ключових положень таких правових документів Європейської Комісії, як:

– «Делегований Регламент Комісії (ЄС) 2018/573 від 15 грудня 2017 року щодо ключових елементів договорів про зберігання даних, що укладаються в рамках системи відстеження тютюнових виробів»;

– «Імплементаційний Регламент Комісії (ЄС) 2018/574 від 15 грудня 2017 року щодо технічних стандартів створення та експлуатації системи відстеження тютюнових виробів»;

–  «Імплементаційне Рішення Комісії (ЄС) 2018/576 від 15 грудня 2017 щодо технічних стандартів для захисних елементів тютюнових виробів».