Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про базове відстеження результативності наказу Міністерства доходів і зборів України «Про затвердження Порядку подання платником податків заяви про проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки та прийняття рішення територіальним органом Міністерства доходів і зборів України про проведення такої перевірки»

опубліковано 23 грудня 2013 о 12:26

ЗВІТ

про базове відстеження результативності

наказу Міністерства доходів і зборів України «Про затвердження Порядку подання платником податків заяви про проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки та прийняття рішення територіальним органом Міністерства доходів і зборів України про проведення такої перевірки»

 

Базове відстеження результативності зазначеного регуляторного акта здійснено Міністерством доходів і зборів України.

 

1. Цілі прийняття регуляторного акта

Наказ Міністерства доходів і зборів України «Про затвердження Порядку подання платником податків заяви про проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки та прийняття рішення територіальним органом Міністерства доходів і зборів України про проведення такої перевірки» (далі – наказ) розроблено на виконання підпункту 75.1.2 пункту 75.1 статті 75 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) з метою забезпечення єдиного порядку подання платником податків заяви про проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки та прийняття рішення територіальним органом Міністерства доходів і зборів України про проведення такої перевірки, а також забезпечення реалізації передбачених Кодексом прав платників податків на здійснення електронних перевірок.

 

2.  Строк виконання заходів з відстеження

Заходи із базового відстеження результативності регуляторного акта проведено до набрання чинності цим регуляторним актом протягом грудня
2013 року шляхом збору та опрацювання пропозицій і зауважень до проекту.

 

3. Методи одержання результатів відстеження та дані, на основі яких  відстежувалася результативність, способи їх одержання

З метою базового відстеження результативності проект зазначеного регуляторного акта було оприлюднено в електронному вигляді на офіційному веб-порталі Міністерства доходів і зборів України.

Результати відстеження одержані методом аналізу відповідності розробленого наказу вимогам Кодексу, а також розгляду та опрацювання зауважень і пропозицій, що надходили до проекту.

 

4.  Якісні значення показників результативності акта та  обґрунтування досягнення визначених цілей при прийнятті регуляторного акта

Пунктом 75.1 статті 75 Кодексу встановлено, що контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Згідно з підпунктом 75.1.2 пункту 75.1 статті 75 Кодексу документальною невиїзною позаплановою електронною перевіркою (далі – електронна перевірка) вважається перевірка, що проводиться на підставі заяви, поданої платником податків з незначним ступенем ризику, визначеним відповідно до пункту 77.2 статті 77 Кодексу, до контролюючого органу, в якому він перебуває на податковому обліку. Заява подається за 10 календарних днів до очікуваного початку проведення електронної перевірки. Форма заяви, порядок її подання, прийняття рішення про проведення електронної перевірки встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

З метою якісної і своєчасної реалізації вимог Кодексу Міністерством доходів і зборів України розроблено наказ «Про затвердження Порядку подання платником податків заяви про проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки та прийняття рішення територіальним органом Міністерства доходів і зборів України про проведення такої перевірки»

Так, наказом визначено єдиний порядок подання платником податків заяви про проведення електронної перевірки та прийняття рішення територіальним органом Міністерства доходів і зборів України про проведення такої перевірки.

Таким чином, видання наказу створить умови для забезпечення реалізації передбачених Кодексом прав платників податків на здійснення електронних перевірок, а також якісного і своєчасного виконання органами Міністерства доходів і зборів України завдань і функцій та сприяєтиме недопущенню працівниками органів Міндоходів порушень норм Кодексу.

 

5. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених  цілей

 

Видання наказу сприятиме зменшенню кількості непорозумінь та конфліктів між органами Міністерства доходів і зборів України і платниками податків завдяки чіткому визначенню порядку подання платником податків заяви про проведення електронної перевірки та прийняття рішення територіальним органом Міндоходів про проведення такої перевірки.


Міністр                                                                  О.В. Клименко