Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу ДПА України від 12.12.06 № 771 „Про затвердження Порядку пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств-виробників спирту та спиртовмісної продукції всіх форм власності”

опубліковано 24 грудня 2013 о 13:43

 

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу ДПА України  від 12.12.06 № 771

„Про затвердження Порядку пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств-виробників спирту та спиртовмісної продукції всіх форм власності”

 

1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ ДПА України від 12.12.06 № 771 „Про затвердження Порядку пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств-виробників спирту та спиртовмісної продукції всіх форм власності” (далі – наказ № 771).

2. Виконавець заходів із відстеження

Міністерство доходів і зборів України (Департамент контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів) (далі – Департамент).

3. Цілі прийняття акта

Одним із способів ухилення від сплати податків до бюджету є виробництво фальсифікованих алкогольних напоїв, для яких може бути використаний необлікований етиловий спирт, спирт технічний денатурований та спиртовмісні рідини. Проблемним питанням була відсутність нормативно-правового акта, яким би було встановлено порядок пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств–виробників спирту та спиртовмісної продукції всіх форм власності.

З метою удосконалення контролю за виробництвом та обігом спирту етилового Державною податковою адміністрацією України розроблено наказ ДПА України від 12.12.06 № 771 “Про затвердження Порядку пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств-виробників спирту та спиртовмісної продукції всіх форм власності”.

Метою прийняття зазначеного регуляторного акта є:

затвердження порядку пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств виробників спирту та спиртовмісної продукції всіх форм власності;

забезпечення єдиного порядку здійснення перевірок технічного стану приладів контролю виробництва спирту етилового;

унеможливлення несанкціонованого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах;

унеможливлення виготовлення необлікованого спирту;

збільшення надходження коштів до бюджету.

4. Строк виконання заходів із відстеження

З 28.10.13 по 27.12.13.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Під час періодичного відстеження результативності регуляторного акта використано статистичний метод відстеження.

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалося шляхом аналізу результативності статистичних  показників:

 - інформації щодо обсягів виробництва та реалізації спирту.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Затверджений наказом ДПА України від 12.12.06 № 771 Порядок пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств-виробників спирту та спиртовмісної продукції всіх форм власності визначає механізм пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств-виробників спирту та спиртовмісної продукції.

Зокрема, пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств проводиться спеціалістами Департаменту згідно з переліком місць накладання пломб з метою забезпечення державного контролю за виробництвом спирту етилового та спиртовмісної продукції.   

Показниками результативності акта є дотримання затвердженого Порядку пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств-виробників спирту та спиртовмісної продукції, що унеможливлює доступ до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств, крім спеціалістів Департаменту та сприяє збільшенню виробництва та реалізації спирту та спиртовмісної продукції.

За січень–листопад цього року вироблено спирту етилового ректифікованого 15173,5 тис. дал, що більше  ніж за аналогічний період минулого року на 410,2 тис. дал; спирту етилового технічного, денатурованого 2718,7 тис. дал, що  більше  ніж за аналогічний період минулого року на 395,3 тис. дал. Реалізовано спирту етилового ректифікованого 12511,1 тис. дал; спирту етилового технічного, денатурованого 1732,2 тис. дал, в тому числі: на внутрішній ринок – 12510,1 тис. дал та 1531,5 тис. дал відповідно.  

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Дія регуляторного акта поширюється на коло суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, які виробляють спирт етиловий та спиртовмісну продукцію.

Прийняття наказу № 771 удосконалило порядок пломбування місць можливого доступу до спирту на брагоректифікаційних апаратах підприємств – виробників спирту та спиртовмісної продукції всіх форм власності, затвердило форму журналу реєстрації видачі та повернення скриньки з індивідуальними пломбірами та форму журналу реєстрації видачі і повернення засобів пломбування та забезпечило здійснення контролю за додержанням податкового законодавства у частині забезпечення реалізації державної політики у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту.

Наказ дав можливість органам державної податкової служби здійснювати системний контроль за обсягами виробництва спирту і спиртовмісної продукції та пломбування комунікацій й обладнання з метою унеможливлення доступу до спирту при його виробництві на підприємствах всіх форм власності і відповідно збільшення надходження коштів до бюджету.

Також, у зв’язку із прийняттям законів України від 4 липня 2013 року № 404 «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи», від 4 липня 2013 року № 406 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» та Указу Президента України 18 березня 2013 року N 141/2013 „Про Міністерство доходів і зборів України” регуляторний акт (наказ № 771) буде приведено у відповідність із вищезазначеними Законами.

 

Заступник Міністра                                                         А.П. Ігнатов