Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про повторне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року № 763 «Про затвердження Порядку розрахунку та застосування ринкового діапазону цін і ринкового діапазону рентабельності для цілей трансфертного ціноутворення»

опубліковано 26 листопада 2014 о 14:07

Звіт про повторне відстеження результативності

постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року № 763

«Про затвердження Порядку розрахунку та застосування ринкового діапазону цін і ринкового діапазону рентабельності для цілей трансфертного ціноутворення»

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер

Постанова Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року № 763 «Про затвердження Порядку розрахунку та застосування ринкового діапазону цін і ринкового діапазону рентабельності для цілей трансфертного ціноутворення» (далі – Постанова).

2. Виконавець заходів з періодичного відстеження результативності регуляторного акта

Державна фіскальна служба України.

3. Мета прийняття державного акта

Метою Постанови є забезпечення реалізації положень підпункту 39.3.2 пункту 39.3 статті 39 Податкового кодексу України щодо встановлення правил розрахунку та застосування ринкового діапазону цін та ринкового діапазону рентабельності для цілей оподаткування та затвердження відповідного порядку Урядом.

Розрахунок вказаних ринкових діапазонів є необхідною умовою для подальшого використання методів визначення ціни у контрольованих операціях, встановлених підпунктом 39.3.1 пункту 39.3 статті 39 Податкового кодексу України (порівняної неконтрольованої ціни (аналогів продажу); ціни перепродажу; «витрати плюс»; чистого прибутку; розподілення прибутку), а також запровадження в Україні системи державного регулювання трансфертного ціноутворення для цілей оподаткування в цілому.

4. Строк виконання заходів з відстеження

Оскільки для визначення значень показників результативності регуляторного акта використовуються статистичні дані, а звітним податковим періодом є рік, повторне відстеження здійснено за підсумками вересня – грудня 2013 року (з дня набрання чинності положеннями щодо трансфертного ціноутворення в Україні).

5. Тип відстеження (базове, повторне або періодичне)

Повторне.

6. Методи одержання результатів відстеження

Відстеження результативності зазначеного регуляторного акта здійснено статистичним методом.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Результати відстеження регуляторного акта одержані на підставі даних Державної фіскальної служби України, отриманих за результатами узагальнення відомостей, поданих платниками податків у звітах про контрольовані операції станом на 01.10.2014 (дата завершення звітної кампанії).

8. Кількісні та якісні показники результативності акта

Станом на 01.10.2014, за результатами звітної кампанії, 2 501 платник податків подав звіти про контрольовані операції за 2013 рік (далі –Звіт). Загальна сума контрольованих операцій (далі – КО) відповідно до поданих звітів складає 1 153,8 млрд.гривень. При заповненні вказаних звітів платниками податків застосовано методи визначення ціни у контрольованих операціях, встановлені підпунктом 39.3.1 пункту 39.3 статті 39 Податкового кодексу України, та Порядок розрахунку та застосування ринкового діапазону цін і ринкового діапазону рентабельності для цілей трансфертного ціноутворення, затверджений Постановою.

Оскільки за 2013 рік платниками податків подано звіти про контрольовані операції тільки за чотири місяці (вересень-грудень), з дня набрання чинності внесеними змінами до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення, подальше повноцінне відстеження результативності акта можливе за умови порівняння даних двох або трьох повноцінних наступних податкових періодів (2015 року із 2014 роком, 2016 року із 2015 роком та 2016 року із 2014 роком).

9. Оцінка результативності акта та ступеня досягнення визначених цілей

Прийняття Постанови дозволило реалізувати положення Податкового кодексу України у частині встановлення механізму розрахунку та застосування ринкового діапазону цін і ринкового діапазону рентабельності для цілей трансфертного ціноутворення. Її положення відповідають міжнародній практиці у сфері трансфертного ціноутворення та вимогам Настанов Організації розвитку та економічного співробітництва (ОЕСР) щодо трансфертного ціноутворення для транснаціональних компаній та податкових служб від 22 липня 2010 року.

 

Голова Державної

фіскальної служби України                                                                          І.О. Білоус