Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2005 року № 1147 "Про внесення змін у додатки до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом"

опубліковано 08 грудня 2016 о 10:56

1. Вид та назва регуляторного акта

Постанова Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2005 року № 1147 "Про внесення змін у додатки до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом" (далі – постанова № 1147).

 

2. Виконавець заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України (Департамент податків і зборів з юридичних осіб).

 

3. Цілі прийняття акта

Одним із способів ухилення від сплати податків до бюджету є виробництво фальсифікованих алкогольних напоїв, для яких може бути використано спирт етиловий денатурований (спирт технічний) та спиртовмісні рідини.

У країнах Європейського Співтовариства визначено перелік та норми витрат денатурантів при виробництві технічного спирту.

Відсутність нормативно-правого акта, яким би було встановлено мінімальний вміст денатуруючих добавок до спирту етилового денатурованого (спирту технічного), спричинила введення їх у незначній кількості у склад спирту, який потім використовували при виробництві необлікованих алкогольних напоїв.

Для запобігання нецільового використання спирту етилового денатурованого (спирту технічного) розроблено постанову № 1147, якою передбачено мінімальний вміст денатуруючих добавок до спирту.

Метою прийняття постанови № 1147 є:

визначення мінімального вмісту денатуруючих добавок до спирту етилового денатурованого (спирту технічного), що відповідає Регламенту Комісії (ЄС) від 22.11.93 № 3199/93 щодо взаємного визначення процедур повної денатурації спирту;

унеможливлення виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв;

збільшення надходження коштів до бюджету.      

 

4. Строк виконання заходів із відстеження

З жовтня 2013 року по жовтень 2016 року.

 

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

 

6. Методи одержання результатів відстеження

Під час періодичного відстеження результативності регуляторного акта використано статистичний метод відстеження.

 

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалося шляхом аналізу показників (інформація про обсяги виробництва та реалізації спирту), наданих головними управліннями ДФС в областях, м. Києві, Офісом великих платників податків ДФС згідно з формами звітів, затверджених наказами ДПА від 13 жовтня 2005 року № 449 "Про затвердження форм звітів щодо обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та інструкцій щодо їх заповнення" та Міністерства фінансів України від 11.02.2016 № 49 "Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення".

 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Показниками результативності акта є дотримання визначеного мінімального вмісту денатуруючих добавок у спирті етиловому денатурованому (спирті технічному), що унеможливлює використання його для виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв, сприяє захисту здоров’я громадян та забезпечує додаткові надходження коштів до бюджету.

Обсяг виробництва та реалізації спирту етилового денатурованого (спирту технічного) становить:

у 2013 році – 1 608, 9 тис. дал;

у 2014 році – 907, 9 тис. дал;

у 2015 році – 1 540, 7 тис. дал;

10 місяців 2016 року – 1 010, 8 тис. дал.

Показники виробництва та реалізації спирту етилового денатурованого (спирту технічного) знизилися у 2014 році внаслідок відсутності попиту на спирт для випуску продуктів органічного синтезу на внутрішньому ринку через відміну з 01.01.2014 по 03.09.2014 нульової ставки акцизного податку на спирт етиловий денатурований (спирт технічного), який реалізується для виробництва цих продуктів.

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Дія регуляторного акта поширюється на коло суб’єктів господарювання, які виробляють спирт етиловий, і може змінюватись протягом року.

Запроваджені зміни, внесені у додатки до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом, дали змогу забезпечити дотримання визначеного мінімального вмісту денатуруючих добавок у спирті етиловому денатурованому (спирті технічному), що унеможливлює використання його для виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв, сприяє захисту здоров’я громадян та забезпечує додаткові надходження коштів до бюджету. 

 

 

Голова Державної фіскальної

служби України                                                           Р.М. Насіров