Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності регуляторного акта – постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2011 року № 1386 «Про затвердження Порядку подання інформації про платників податків, об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, для забезпечення ведення їх обліку, а також обчислення та справляння податків і зборів»

опубліковано 17 січня 2019 о 13:50

1. Вид та назва регуляторного акта

Постанова Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2011 року № 1386 «Про затвердження Порядку подання інформації про платників податків, об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, для забезпечення ведення їх обліку, а також обчислення та справляння податків і зборів» із змінами і доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 08 липня 2015 року № 480 (далі – постанова № 1386).

2. Виконавець заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України (Департамент обслуговування платників).

3. Цілі прийняття акта

Метою прийняття постанови № 1386 є забезпечення реалізації вимог пункту 68.3 статті 68 та пунктів 70.6 і 70.16 статті 70 глави VI розділу ІІ, а також пункту 286.1 статті 286 розділу ХІІІ Податкового кодексу України (далі − Кодекс), затвердження порядку подання інформації про платників податків, об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, для забезпечення їх обліку, а також обчислення та справляння податків і зборів.

Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон № 71-VIІІ) до Кодексу, зокрема, внесено зміни до пункту 70.16 статті 70 та доповнено його статтею 2921, якою встановлено вимогу щодо подання центральними органами виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, інформації, необхідної для обчислення і справляння єдиного податку платниками четвертої групи.

Для забезпечення реалізації вимог Закону № 71-VIІІ та враховуючи положення постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» та від 21 травня 2014 року № 160 «Про утворення Державної фіскальної служби України» 08 липня 2015 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 480 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2011 р. № 1386», якою внесено відповідні зміни до постанови № 1386.

4. Строк виконання заходів із відстеження

Грудень 2018, станом на 01.12.2018.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Для одержання результатів відстеження застосовувався статистичний метод.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, та способи одержання даних

Відстеження результативності регуляторного акта здійснювалось шляхом аналізу зведених даних з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про кількість суб’єктів інформаційних відносин, зокрема податкових агентів, які подали інформацію до ДФС за період 3 квартали 2018 року, порівняно зі схожими даними та однаковою тривалістю проміжку часу 2015 року.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Основною ціллю прийняття регуляторного акта передбачалось забезпечити повноту обліку платників податків, об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, шляхом затвердження порядку подання суб’єктами інформаційних відносин ДФС та/або її територіальним органам інформації, необхідної для забезпечення ведення обліку платників податків, об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, а також обчислення та справляння податків і зборів.

Дія акта поширюється на всіх суб’єктів інформаційних відносин.

Рівень поінформованості суб’єктів інформаційних відносин про періодичне подання органам ДФС та/або її територіальним органам податкової інформації є високим. Регуляторний акт оприлюднено на офіційному веб-порталі ДФС.

На початок ІV кварталу 2018 року органами ДФС отримано інформацію від 445,9 тис. податкових агентів (369,8 – за аналогічний період 2015 року) щодо 4 120,0 тис. фізичних осіб (4 058,5 – за аналогічний період 2015 року), зокрема щодо дати прийняття на роботу або звільнення з роботи фізичних осіб, податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на їх користь, а також сум нарахованого та утриманого з них податку.

Результати періодичного відстеження свідчать, що кількість податкових агентів та фізичних осіб, стосовно яких такими податковими агентами подано інформацію, у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року, збільшилась на 17,1 та 1,5 відсотка відповідно.

Наведені показники буде використано як порівняльні дані для аналізу результативності регуляторного акта під час проведення подальших періодичних відстежень.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Оскільки наявність достовірної інформації про платників податків, об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, створює умови для здійснення податкового контролю, прийняття регуляторного акта опосередковано впливає на розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів.

Ефективність регуляторного акта полягає у забезпеченні повноти обліку платників податків, об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, що буде визначено на основі порівняльних даних при проведенні періодичних відстежень результативності регуляторного акта.

Результатом реалізації регуляторного акта є надходження достовірної інформації від суб’єктів інформаційних відносин та оперативне взяття на облік  платників податків, об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, для забезпечення ведення їх обліку, а також обчислення та справляння податків і зборів.

 

В.о. Голови Державної

фіскальної служби України                                                  

 

О. ВЛАСОВ