Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності регуляторного акта – постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1245 «Про затвердження Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом»

опубліковано 28 жовтня 2021 о 14:17

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер 

Постанова Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1245 «Про затвердження Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом», зі змінами, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 28 вересня 2011 року № 1007 та від 29 січня 2020 року № 61 (далі – постанова № 1245).

 

2. Виконавець заходів із відстеження 

Державна податкова служба України (Департамент електронних сервісів).

 

3. Цілі прийняття акта 

Метою прийняття постанови № 1245 є забезпечення реалізації пунктів 73.2 та 73.3 статті 73 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та Закону України від 02 грудня 2010 року № 2756-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України», затвердження єдиного порядку отримання органами державної податкової служби (далі – органи ДПС) періодично або за письмовим запитом таких органів інформації, необхідної для виконання покладених на них завдань та функцій. 

Законом України від 07 липня 2011 року № 3609-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» (далі – Закон № 3609-VI) доповнено абзац шостий пункту 73.3 статті 73 Кодексу переліком підстав для надання органами ДПС письмових запитів суб’єктам інформаційних відносин. 

Для забезпечення реалізації Закону № 3609-VI Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 28 вересня 2011 року № 1007 «Про внесення зміни до пункту 12 Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом», якою внесено відповідні зміни до постанови № 1245. 

Законом України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (зі змінами) (далі – Закон № 2155-VIII) визначено поняття  кваліфікованого електронного підпису, тобто удосконаленого електронного підпису, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. 

З метою реалізації норм Закону № 2155-VIII та законодавства у сфері захисту інформації Кабінетом Міністрів України прийнято постанову
від 29 січня 2020 року № 61 «Про внесення змін до Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом», згідно з якою постанову № 1245 приведено у відповідність до чинного законодавства.

 

4. Строк виконання заходів з відстеження 

Жовтень 2021 року.

 

5. Тип відстеження 

Періодичне відстеження.

 

6. Метод одержання результатів відстеження 

Для одержання результатів відстеження застосовувався статистичний метод.

 

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, та способи одержання даних 

Відстеження результативності регуляторного акта здійснювалося шляхом аналізу статистичних даних за період першого півріччя 2021 року порівняно зі схожими даними та аналогічним проміжком часу 2018 року.

 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності 

Основною ціллю прийняття регуляторного акта передбачалося визначити  єдиний порядок отримання органами ДПС від суб’єктів інформаційних відносин періодично або за письмовим запитом органу ДПС інформації, необхідної для виконання покладених на них завдань та функцій. 

Дія акта поширюється на всіх суб’єктів інформаційних відносин. 

Рівень поінформованості суб’єктів інформаційних відносин про періодичне подання органам ДПС податкової інформації або подання інформації за письмовим запитом органу ДПС є високим. Регуляторний акт оприлюднено на офіційному вебпорталі ДПС. 

Реалізація регуляторного акта не потребує додаткових матеріальних та інших витрат. 

Основним показником результативності акта є реалізація єдиної державної політики в частині здійснення податкового контролю шляхом інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності органів ДПС. 

Підвищення забезпеченості органів ДПС податковою інформацією, необхідною для виконання покладених на такі органи завдань та функцій, за рахунок подання суб’єктами інформаційних відносин інформації періодично або за письмовими запитами органів ДПС сприяло поліпшенню контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків.

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей 

Оцінка результативності постанови № 1245 свідчить про досягнення достатнього рівня визначених цілей, зокрема встановлення єдиного порядку отримання органами ДПС від суб’єктів інформаційних відносин періодично або за письмовим запитом органу ДПС податкової інформації, чітке визначення прав і обов’язків суб’єктів інформаційних відносин та забезпечення органів ДПС інформацією, необхідною для виконання покладених на них завдань та функцій. 

 

 

В. о. Голови Державної
податкової служби України

 

Євген ОЛЕЙНІКОВ