Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про результати проведення публічного громадського обговорення проекту наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств»

опубліковано 13 травня 2017 о 11:56

Звіт

про результати проведення публічного громадського обговорення

проекту наказу Міністерства фінансів України

«Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств»


В обговоренні проекту наказу Мінфіну прийнято участь фізичною особою.

         У цілому проект наказу можна вважати підтриманим.

До проекту наказу надійшла пропозиція від Зацерковної Т.М, яку не враховано.

Під час обговорення проекту наказу запропоновано виключити із розділу «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків – форм фінансової звітності12» основної частини декларації колонку «Примітки до річної фінансової звітності».

Зазначена пропозиція не врахована, оскільки не узгоджується із вимогами Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон)  та наказу Мінфіну від 20.11.2000 № 302, яким затверджено типову форму фінансової звітності № 5 «Примітки до річної фінансової звітності» (далі – наказ).

Згідно зі ст.11 Закону фінансова звітність підприємства (крім бюджетних установ, представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності та суб’єктів малого підприємництва, визнаних такими відповідно до чинного законодавства) включає: баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал та примітки до звітів.

Для суб’єктів малого підприємництва, неприбуткових підприємств, установ та організацій і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності національними положеннями (стандартами) встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

Типова форма фінансової звітності № 5 «Примітки до річної фінансової звітності» не застосовується банками, бюджетними установами, представництвами іноземних суб’єктів господарської діяльності, суб’єктами малого підприємництва, визнаними такими відповідно до законодавства, та підприємствами, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (п.7 наказу).

Отже чинним законодавством, для окремих категорій платників, передбачено складання приміток  до річної фінансової звітності. Такі платники податку разом з  податковою декларацією за звітний (податковий) рік  подають річну фінансову звітність, яка включає баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, примітки до звітів, та є додатком і невід’ємною частиною цієї декларації.

  

Директор Департаменту

методологічної та нормотворчої роботи                  М.О. Куц