Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Куди ідуть 50 коп. з кожного літру палива на заправках?

опубліковано 27 травня 2014 о 15:00

Статтею 5 Закону України від 21.06.2012 № 5007 "Про ціни і ціноутворення" Кабінет Міністрів України здійснює державне регулювання цін, визначає повноваження органів виконавчої влади щодо формування, встановлення та застосування цін, якщо інше не визначено законом або міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Моніторинг ринку нафти та нафтопродуктів, зокрема визначення рекомендованого коридору цін на нафтопродукти, здійснює Секретаріат експертно-аналітичної групи та міжвідомчої групи, який створений у складі державного підприємства «Українське об’єднання «Укрнафтохімпереробка» що належить до сфери управління Міненерговугілля.

Акцизний податок – це непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених Податковим Кодексом як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції).

Сума акцизного податку з нафтопродуктів зараховуються до спеціального фонду державного бюджету (п.п. 1 та 2 п. 3 ст. 29 Бюджетного кодексу) і спрямовуються на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування (п.п. 2 п. 4 ст. 30 Бюджетного кодексу).

Відповідно до Закону України від 06.12.2012 № 5515-VI «Про Державний бюджет України на 2014 рік» головним розпорядником цих коштів є Державне агентство автомобільних доріг України.

Головний розпорядник бюджетних коштів здійснює, зокрема управління бюджетними коштами у межах встановлених йому бюджетних повноважень та оцінку ефективності бюджетних програм, забезпечуючи ефективне, результативне і цільове використання бюджетних коштів (п.п. 7 п. 5 ст. 22 Бюджетного кодексу).