Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи необхідно мати платникам єдиного податку 1 та 2 груп підтверджуючи документи на придбані для реалізації товари, та чи передбачена відповідальність за їх незбереження?

опубліковано 27 травня 2014 о 15:50

Для цілей оподаткування  платники  податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та  інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, зокрема на підставі первинних чи інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством (ст.44 ПКУ).

Відповідно до пп.296.1.1 п.296 ст.296 ПКУ платники  єдиного  податку 1 та 2 груп ведуть книгу  обліку доходів шляхом щоденного, за  підсумком робочого дня відображення отриманих  доходів. Книга обліку доходів затверджена  наказом  Міністерства фінансів  України від 15.12.2011 №1637.

Звертаємо  увагу, що відповідно до п.85.4 ст.85 ПКУ при  проведені  перевірок посадові особи контролюючого органу мають право  отримувати у платників податків  належним чином завірені копії первинних фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, що свідчить про  приховування (заниження) об’єктів оподаткування, несплату податків, зборів, платежів, порушення  вимог іншого законодавства, контроль за дотримання якого  покладено до  контролюючі органи. Такі копії повинні бути засвідчені підписом платника податків або його посадової особи та скріплені  печаткою (за наявності).