Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №4 засідання Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 26 березня 2015 о 11:12

Дата та час проведення: 19 березня 2015 року, 11 год. 00 хв.

Місце проведення: Конгрес-хол ДФС України (м. Київ, Львівська площа, 8)

Присутні:

від Державної фіскальної служби України:

Косарчук В.П. – директор Інформаційно-комунікаційного департаменту;

Донцова Л.І. – заступник начальника управління комунікацій з громадськістю – начальник відділу  супроводження роботи з інвесторами Департаменту комунікацій;

Романюта А.Ф. – начальник відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Департаменту комунікацій;

Почінова М.А. – головний державний інспектор відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Департаменту комунікацій. 

Запрошені:

Маломуж М.Г. державний діяч, генерал армії України, позаштатний радник Президента України (червень 2010 – лютий 2014).

від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС):

111 членів Громадської ради при ДФС, з них за довіреністю – 34 особи (список додається);

4 представника інших ІГС,  що не входять до складу Громадської ради;

4 експерти (список додається);

5 представників громадських рад при територіальних органах ДФС.

Модератор: Олексієнко Д.В. – голова Громадської ради при ДФС України. 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Звіт голови Громадської ради при ДФС України щодо діяльності Громадської ради при ДФС України (співдоповідачі голови комітетів). 

2. Розгляд та схвалення тексту звернення на ім’я Президента України Петра Порошенка щодо проекту Закону про ліцензування певних видів господарської діяльності (№ 0934), прийнятий 02.03.2015 у другому читанні у цілому. 

3. Розгляд та схвалення Регламенту Громадської ради при ДФС України. 

4. Розгляд питання щодо припинення членства в Громадській раді членів Громадської ради при ДФС України, які систематично (більше ніж два рази) не брали участь у засіданнях. 

5. Залучення до діяльності Громадської ради при ДФС України та її робочих органів у якості експертів нових представників інститутів громадянського суспільства. 

6. Різне. 

Кворум є.

СЛУХАЛИ:

Олексієнка Д.В., який привітав присутніх, оголосивши кількість учасників заходу, порядок денний та запропонував присутнім членам Громадської ради внести (у разі наявності) пропозиції до нього, після чого перейти до його затвердження.

ВИСТУПИЛИ:

Олексієнко Д.В., Дроговоз Ю.С. з пропозицією щодо обговорення під час розгляду пункту 2 порядку денного питання діяльності тимчасової Комісії з розслідування діяльності керівництва ДФС.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 111;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято.

ВИСТУПИЛИ:

Олексієнко Д.В., з пропозицією щодо обговорення під час розгляду пункту 6 порядку денного питання щодо обрання Мотчаного А.О. заступником голови Громадської ради при ДФС.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 111;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято.

ВИСТУПИЛИ:

Потапова Н.В., з пропозицією щодо обговорення під час розгляду пункту 6 порядку денного питання стосовно стану розгляду звернення Громадської ради, направленого до ДФС щодо звіту Ліквідаційної комісії, зокрема, стосовно стану реорганізації органів Міндоходів. Косарчук В.П. щодо обговорення під час розгляду пункту 6 порядку денного пропозицій ГУ ДФС в Одеській області стосовно внесення змін до Постанови № 996.

Філько Н.Б., з пропозицією щодо обговорення під час розгляду пункту 6 порядку денного питання модернізації ДФС.

ВИРІШИЛИ:

З урахуванням внесених членами Громадської ради пропозицій, затвердити такий Порядок денний засідання: 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ 

1. Звіт голови Громадської ради при ДФС України щодо діяльності Громадської ради при ДФС України (співдоповідачі – голови комітетів).

2. Обговорення питання щодо діяльності тимчасової Комісії з розслідування діяльності керівництва ДФС.

3. Розгляд та схвалення звернення на ім’я Президента України Петра Порошенка щодо проекту Закону про ліцензування певних видів господарської діяльності (№ 0934), прийнятий 02.03.2015 у другому читанні у цілому. 

4. Розгляд та схвалення Регламенту Громадської ради при ДФС України. 

5. Розгляд питання щодо припинення членства у Громадській раді окремими членами за їх систематичну (більше ніж два рази) відсутність на її засіданнях. 

6. Залучення до діяльності Громадської ради при ДФС України та її робочих органів додаткових представників інститутів громадянського суспільства, у якості експертів. 

7. Різне:

7.1. щодо обрання Мотчаного А.О. заступником голови Громадської ради при ДФС.

7.2. обговорення питання модернізації ДФС.

7.3. обговорення питання стосовно стану розгляду звернення Громадської ради, направленого до ДФС щодо звіту Ліквідаційної комісії, зокрема, стосовно стану реорганізації органів Міндоходів.

7.4. обговорення пропозицій ГУ ДФС в Одеській області щодо внесення змін до Постанови № 996.

З питання 1 Порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Д.В., який звітував про діяльність Громадської ради (додається) та надав слово співдоповідачам: Дроговоз Ю.С., Кучинському Ю.Ф., Чорному В.І. 

СЛУХАЛИ:

Дроговоз Ю.С., яка прозвітувала про діяльність Комітету з питань податкової політики Громадської ради при ДФС України (кількість проведених Комітетом засідань; кількість направлених до ДФС звернень та поінформувала про результати їх розгляду  (додається).

ВИСТУПИЛИ: 

Потапова Н.В., Олексієнко Д.В.,Філько Н.Б. 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Д.В., який повідомив про заплановане на 24.03.2015 засідання Правління Громадської ради при ДФС (далі – Правління) та ознайомив присутніх з питаннями, що обговорюватимуться під час зазначеного засідання. 

ВИСТУПИЛИ:

Кучинський Ю.Ф., який ознайомив присутніх з результатами діяльності Комітету з питань митної справи Громадської ради (додається) та запропонував:

1) провести  до 10.04.2015 виїзне засідання до Запорізької області за участі Білоуса І.О. з метою оцінки діяльності ГУ ДФС у Запорізькій області та надання необхідних рекомендацій;

2) підтримати звернення Комітету з питань митної справи Громадської ради при ДФС України, що обговорювалися під час чергового засідання зазначеного Комітету 18.03.2015 стосовно необхідності проведення реформи та діяльності Міністерства фінансів України у цілому.

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Д.В., який зауважив, що питання виїзного засідання ГУ ДФС у  Запорізькій області буде винесено на обговорення членів Правління під час засідання, запланованого на 24.03.2015. 

ВИСТУПИЛИ:

Чорний В.І., який ознайомив присутніх з результатами діяльності Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції (додається) та повідомив дату чергового засідання Комітету.

Богданова О.С., ознайомила присутніх зі змістом офіційного звернення до ДФС України з проблемних питань електронного ПДВ, боротьбі з „податковими ямами” та підкреслила, що всі скарги із зазначених питань, надані Комітету, розглянуто, поінформувала про результати їх розгляду, а також висловила певні застереження у разі  узаконення процедури оформлення актів про неможливість проведення зустрічних перевірок. 

СЛУХАЛИ: 

Трусова С.І., Потапову Н.В., Скринника А.П., які порушили питання необхідності розсилки на електроні адреси Громадської ради та її членів офіційних звітів про діяльність Громадської ради та її робочих органів, зокрема у частині листування з Секретаріатом Президента України, Кабінетом Міністрів України, Міністерством фінансів України та Міністерством економічного розвитку і торгівлі України (із зазначенням вихідних та вхідних номерів такої кореспонденції, а у разі відсутності зворотного зв’язку – аналізу причин щодо відсутності відповідей). 

Олексієнка Д.В., прийняв до уваги висловлені побажання та заявив, що  зазначене питання буде розглянуто на засіданні Правління Громадської ради 24.03.2015. 

Платонова О.І., який звернув увагу присутніх на звернення Кузьміної Руслани щодо нелегітимного включення до сформованого та затвердженого в офіційному порядку складу Громадської ради при ГУ ДФС в Одеській області додаткових представників інститутів громадянського суспільства, всупереч нормам Постанови Кабінету Міністрів України від  03 листопада  2010 року № 996 „Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” (далі – Постанова № 996). 

Бичкова  І.Б., який заперечив озвучені припущення. 

Вдовіну Г.В., яка підтримала доводи Платонова О.І. та Кузьміної Р. щодо не легітимності включення до складу Громадської ради при ГУ ДФС в Одеській області додаткових представників громадськості. 

Потапову Н.В., Платонова О.І., які рекомендували ДФС України розібратися у зазначеному питанні та надати експертні висновки. 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Д.В., який запропонував присутнім прийняти рішення з таких питань:

1. звіти про роботу Громадської ради при ДФС та її робочих органів взяти до відома та визнати їх задовільними;

2. розмістити зазначені звіти на офіційному веб-порталі ДФС у термін до 25.03.2015 та надіслати  їх членам Громадської ради на електронні адреси;

3. доручити Правлінню організувати виїзне засідання до ГУ ДФС у у Запорізькій області;

4. затвердити звернення,  прийняті 18.03.2015 року на засіданні Комітету з питань митної справи. 

ГОЛОСУВАЛИ: 

1) щодо визнання звітів Громадської ради та її робочих органів задовільними:

„за” – 95;

„проти” – 8;

„утримались” – 8. 

Рішення прийнято. 

2) стосовно організації Правлінням виїзного засідання до ГУ ДФС у Запорізькій області:

„за” – 15;

„проти” – 14;

„утримались” – 82. 

Рішення не прийнято. 

3) щодо затвердження звернення Комітету з питань митної справи, прийнятого на засіданні 18.03.2015 року. 

„за” – 111;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято одноголосно. 

4) щодо розміщення в термін до 25.03.2015 на веб-порталі ДФС звітів щодо роботи Громадської ради при ДФС та її робочих органів, а також  направити їх членам Громадської ради на електронні адреси:

„за” – 111;

„проти” – 0;

„утримались” – 0. 

Рішення прийнято одноголосно. 

ВИРІШИЛИ: 

1) визнати звіти задовільними, з подальшим їх доопрацюванням у термін до 24.03.2015;

2) взяти до уваги затверджене звернення Комітету з питань митної справи;

3) розмістити у термін до 25.03.2015 на веб-порталі ДФС звіти щодо роботи Громадської ради при ДФС та її робочих органів, а також направити їх  на електронні адреси членам Громадської ради.

З питання 2 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Дроговоз Ю.С., яка виступила з пропозиціями:

Стосовно проведення прес-конференції щодо висновків тимчасової Комісії (далі – Комісія) з розслідування діяльності керівництва ДФС та проведення 19.03.2015 наради з питань організації зазначеного заходу.

ВИСТУПИЛИ: 

Платонов О.І., який висловив позицію з таких питань:

1. вжиття заходів щодо відповідного реагування Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. на офіційне звернення членів Громадської ради при ДФС України;

2. ініціювання зустрічі членів Громадської ради при ДФС України  з  Прем’єр-міністром України з метою обговорення результатів роботи Комісії (орієнтовно 27.03.2015 року);

3. створення упродовж тижня робочої групи для підготовки та надання матеріалів міністру економічного розвитку та торгівлі голові Комісії Айварасу Абромавічусу з метою перевірки наданої інформації щодо діяльності керівництва ДФС України в рамках відповідного розслідування.

4. оголошення підготовки безстрокової акції протесту у разі не включення представників Громадської ради до складу Комісії. 

ВИСТУПИЛИ: 

Вдовіна Г.В., Бричко О.С., Агарков І.Ю., Філько Н.Б., Дроговоз Ю.С., Скринник А.П., Мотчаного А.О., які підтримали зазначену пропозицію. 

Косарчук В.П., який запропонував запросити до участі у зазначеній прес-конференції народних депутатів України 8-го скликання Парасюка В.З. та Гаврилюка М.В. 

ВИСТУПИЛИ: 

Маломуж М.Г., який запропонував об’єднати зусилля представників військових формувань та громадян, сформувавши потужний громадський рух з вирішення проблем підприємців, військових та категорій малозабезпечених  громадян. 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Д.В., який запропонував прийняти рішення питань щодо:

1) проведення прес-конференції стосовно висновків тимчасової Комісії з розслідування діяльності керівництва ДФС;

2) створення оргкомітету із підготовки  акції протесту; 

3) стосовно зустрічі членів Громадської ради при ДФС України з Прем’єр-міністром України з питань розслідування діяльності керівництва ДФС України та відповідних висновків. 

ГОЛОСУВАЛИ:

У цілому за три питання. 

 „за” – 110;

„проти” – 0;

„утримались” – 1. 

Рішення прийнято. 

ВИРІШИЛИ:

1. провести прес-конференцію стосовно висновків тимчасової Комісії з розслідування діяльності керівництва ДФС;

2. створити оргкомітет для організації та проведення акції протесту;  

3. підготувати звернення на адресу Прем’єр-міністра України щодо зустрічі у Клубі Кабінету Міністрів України з питань розслідування діяльності керівництва ДФС України та відповідних висновків. 

З питання 3 Порядку денного 

СЛУХАЛИ:

Платонова О.І., який повідомив, що на засіданні Правління та Комітету з питань митної справи Громадської ради при ДФС розглянуто питання про зміни щодо проекту Закону України № 0934 стосовно ліцензування окремих видів господарської діяльності, прийнятий 02.03.2015 у цілому у другому читанні та доцільності вилучення з нього норм щодо ліцензування митних брокерів; звернувся до членів Громадської ради при ДФС України з проханням доопрацювання зазначених норм.

ГОЛОСУВАЛИ: 

„за” – 111;

„проти” – 0;

„утримались” – 0. 

Рішення прийнято одноголосно. 

ВИРІШИЛИ: 

звернення взяти до відома, забезпечивши доопрацювання у частині вилучення норм щодо ліцензування митних брокерів, передбачених проектом Закону України № 0934. 

З питання 4 Порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Платонова О.І., який  проінформував, що станом на 27.02.2015 у проекті Регламенту Громадської ради при ДФС України враховано правки Фіскальної служби та членів Громадської ради, зокрема: Андрєєва О.Л., Ковтун Т.І., Трусова С.І., Олексієнка Д.В., Юровського Д.Б.,
Кучинського Ю.Ф. та запропонував:

1. взяти Регламент за основу;

2. направити зазначений документ на адресу ДФС  України для публікації на офіційному веб-порталі Служби;

3. остаточну версію документа винести на розгляд та затвердження на черговому засіданні Громадської ради при ДФС України. 

ВИСТУПИЛИ: 

Трусов С.І., Олексієнко Д.В. та ін., які підтримали пропозицію Платонова О.І. щодо необхідності взяття запропонованої редакції Регламенту Громадської ради при ДФС України за основу з подальшим доопрацюванням. 

ГОЛОСУВАЛИ: 

 „за” – 109;

„проти” – 1;

„утримались” – 1.

Рішення прийнято. 

ВИРІШИЛИ: 

1. взяти запропоновану редакцію Регламенту Громадської ради при ДФС України за основу;

2. направити зазначений документ на адресу ДФС  України для публікації на офіційному веб-порталі Служби;

3. остаточну версію документа винести на розгляд та затвердження на черговому засіданні Громадської ради при ДФС України. 

З питання 5 Порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Д.В., який запропонував розглянути питання припинення членства в Громадській раді восьми її членів, які систематично (більше ніж два рази) не брали участь у засіданнях, а саме таких:

1. Рубан А.Г. – Громадська організація „Спортивно-стрілецький клуб” (чотири рази не брав участь у засіданнях);

2. Семедідька А.А. – Громадська організація „Антирейдерський союз підприємців України” (чотири рази не брав участь у засіданнях);

3. Зозулю Ю.М. – „Європейська Бізнес Асоціація”;

4. Ільченка Б.В. – „Фонд соціального захисту та постприватизаційної підтримки колективних і приватних власників”;

5. Пахаренка О.В. – „Об’єднання підприємств „Український альянс по боротьбі з підробками і піратством”

6. Сидоренка А.В. – „Асоціація юридичних фірм України”;

7. Судоргіна М.Г. – „Благодійна організація „Федерація Єврейських Громад  в столиці України”;

8. Шеляженка Ю.В. – „Всеукраїнська газета „Правдошукач”. 

ВИРІШИЛИ: 

Голосувати у цілому (списочно). 

ГОЛОСУВАЛИ: 

Щодо виключення зі списку членів Громадської ради при ДФС таких осіб: Рубан А.Г., Семедідька А.А., Зозулю Ю.М., Ільченка Б.В., Пахаренка О.В., Сидоренка А.В., Судоргіна  М.Г. та  Шеляженка Ю.В., які систематично (більше ніж два рази) не брали участь у засіданнях: 

 „за” – 110;

„проти” – 0;

„утримались” – 1.

Рішення прийнято. 

ВИРІШИЛИ: 

Офіційно поінформувати інститути громадянського суспільства щодо прийнятого рішення. 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Д.В., який запропонував розглянути у пункті 5 порядку денного дві заяви з відповідними документами щодо здійснення заміни окремих членів Громадської ради при ДФС та здійснення відповідних замін у складі робочих органів Ради, а  саме замінити:

1. Залєтова О.М. – на Бордюг Т.М. („Ліга страхових організацій України”);

2. Лук’яненка А.В. – на Землянську Н.Г. („Всеукраїнської професійної спілки виробничників і підприємців”) 

ГОЛОСУВАЛИ: 

„за” – 111;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято одноголосно. 

ВИРІШИЛИ: 

Включити до складу Громадської ради при ДФС Бордюг Т.М та Землянську Н.Г.

З питання 6 Порядку денного 

СЛУХАЛИ:

Олексієнка Д.В., який нагадав присутнім, що до повноважень Правління Громадської ради при ДФС України належить право затвердження експертів Громадської ради при ДФС України (за особистим поданням Голови Громадської ради чи її робочих органів). Поінформував, що станом на 19.03.2015 затверджено  дев’ять експертів (за поданням Комітету  з питань митної справи: Терещенко С.С., Загуменний, Ізотов С.В., Гинюк; за поданням Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції подав: Мішин В.М., Попов О.А., Перепелиця В.В., Булгаков В.Є. та Безуглов Л.Г.). та звернув увагу, що затвердження зазначених кандидатур  відбудеться 24.03.2015  під час засідання Правління, таким чином, у термін до 23.03.2015 року є можливість подати Голові Громадської ради  при ДФС України додаткові заяви на включення представників ІГС, що не входять до Громадської ради України, до складу експертів. 

З питання 7 Порядку денного 

7.1. щодо обрання Мотчаного А.О. заступником голови Громадської ради при ДФС України. 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Д.В., який поінформував про рішення Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції делегувати Мотчаного А.О. на посаду заступника голови Громадської ради при ДФС .

ГОЛОСУВАЛИ: 

Щодо обрання Мотчаного А.О. заступником голови Громадської ради при ДФС України: 

 „за” – 111;

„проти” – 0;

„утримались” – 0. 

Рішення прийнято одноголосно. 

ВИРІШИЛИ: 

Усунути Мотчаного А.О. з посади секретаря Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції, призначивши його заступником Голови Громадської ради при ДФС. 

7.2. щодо обговорення питання модернізації ДФС 

СЛУХАЛИ: 

Логойду В.М., який повідомив, що сьогодні Громадська рада при ДФС, на жаль, не є майданчиком, який формує фіскальну політику. З метою модернізації органів ДФС надав пропозиції щодо:

1. створення упродовж місяця з числа працівників ДФС та керівників структурних підрозділів ДФС робочої групи з метою здійснення інвентаризації функцій та процедур органів ДФС, з метою їх оптимізації та формування ефективної концепції реформування Служби.

2. ліквідації органів ДФС міського та районного рівнів, залишивши центри обслуговування платників податків, скоротивши 40-50% штату Служби та зменшивши, таким чином, витрати на їх утримання, час на адміністрування, що зрештою, призведе до зменшення фіскального тиску. 

ВИСТУПИЛИ:

Потапова Н.В., Платонов О.І., Бричко О.С., Цонда І.В., Філько Н.Б., Бичков І.Б. та ін. 

ВИРІШИЛИ: 

1. Інформацію взяти до відома;

2. Доручити Логойді В.М. формалізувати зазначене звернення, надіслати Голові Громадської ради при ДФС для здійснення розсилки усім членам Громадської ради.

3. Сформувати робочу групу з питань здійснення інвентаризації функцій та процедур органів ДФС та надати список Логойді В.М.

4. Питання п. 7.3. та 7.4. порядку денного розглянути на засіданні Правління 24.03.2015. 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнко Д.В. підбив підсумки засідання Громадської ради та оголосив про його закриття.

 

Голова                                            Д.В. Олексієнко

 

Секретар                                          В.П. Косарчук