Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №5 чергового засідання Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 22 червня 2015 о 15:19

Дата та час проведення: 17 червня 2015 року, 11 год. 00 хв.

Місце проведення: Конгрес-хол ДФС України (м. Київ, Львівська площа, 8)

присутні від Державної фіскальної служби України:

Білан С.В. – Перший заступник Голови ДФС України;

Лікарчук К.І. – заступник Голови ДФС України;

Сердюк Н.Г. – заступник директора Департаменту реєстрації платників та електронних сервісів;

Тимошенко С.П. – заступник директора Департаменту – начальник  управління методології непрямих податків Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування;

Косарчук В.П. – директор Інформаційно-комунікаційного департаменту;

Хівренко І.О. – начальник управління комунікацій з громадськістю Департаменту комунікацій;

Романюта А.Ф. – начальник відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Департаменту комунікацій;

присутні (зареєструвались) від інститутів громадянського суспільства
(далі – ІГС):

112 членів Громадської ради при ДФС, з яких 28 – за довіреністю (список додається);

9 експертів Громадської ради (список додається);

13 представників громадських рад при територіальних органах ДФС (список додається);

8 представників інших ІГС.

Модератор: Олексієнко Д.В. – голова Громадської ради при Державній фіскальній службі України

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Виступ Голови ДФС України Насірова Р.М. щодо напрямів реформування ДФС України, у т.ч. у частині кадрової політики (співдоповідачі – заступники Голови ДФС України).

2. Виступ заступника Голови ДФС України Лікарчука К.І. стосовно врегулювання питань, пов’язаних з діяльністю митних брокерів.

3. Пропозиції Громадської ради з питань врегулювання діяльності митних брокерів (доповідач – Лінник В.П., член Громадської ради).

4. Пропозиції Громадської ради при ДФС України з питань проведення кадрової політики у період реформування Служби (доповідач – Онищенко Л.А, член Громадської ради).

5. Виступ директора Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування Привалової Н.Є. про результати запровадження системи електронного адміністрування ПДВ у тестовому режимі (співдоповідач – Калєніченко Н.Г., директор Департаменту реєстрації платників та електронних сервісів).

6. Проблемні питання запровадження системи електронного адміністрування ПДВ та пропозиції щодо їх усунення (доповідач – Шевцова Т.С., член Громадської ради).

7. Звіт Правління Громадської ради про роботу між засіданнями Громадської ради (доповідач – голова Громадської ради при ДФС України Олексієнко Д.В., співдоповідачі – голови Комітетів Громадської ради);

8. Інформування з питань можливих змін до Положення про Громадську раду при ДФС України у зв’язку з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 08 квітня 2015 року  № 234 „Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 976 і від 3 листопада 2010 р. № 996” (доповідачі – Дроговоз Ю.С., заступник голови Громадської ради при ДФС України, Марієн І.С., член Громадської ради при ДФС України);

9. Розгляд питання щодо можливого виключення членів Громадської ради при ДФС України, які не працюють та систематично не відвідують засідання Комітетів Громадської ради (доповідач – Олексієнко Д.В., голова Громадської ради при ДФС України, співдоповідачі – голови Комітетів Громадської ради при ДФС України).

10. Різне.

 

Кворум є.

СЛУХАЛИ:

Олексієнка Д.В., який привітав присутніх, оголосив інформацію про присутніх та наявність кворуму та поставив на голосування пропозицію щодо взяття за основу Порядку денного, наданого учасникам засідання, а також запропонував частково змінити черговість розгляду питань Порядку денного, зокрема: питання застосування реєстраторів розрахункових операцій розглянути другим, а питання щодо можливого внесення змін до Положення про Громадську раду  – третім.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за”– 112;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0

 

Рішення прийнято.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити Порядок денний засідання з урахуванням запропонованих змін, а саме:

 

1. Виступ Голови ДФС України Насірова Р.М. щодо напрямів реформування ДФС України, у т.ч. у частині кадрової політики (співдоповідачі – заступники Голови ДФС України).

2. Розгляд проблемних питань щодо проекту змін у податковому законодавстві з питань РРО.

3. Інформування з питань можливих змін до Положення про Громадську раду при ДФС України у зв’язку з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 08 квітня 2015 року  № 234 „Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 976 і від 3 листопада 2010 р. № 996” (доповідачі – Дроговоз Ю.С., заступник голови Громадської ради при ДФС України, Марієн І.С., член Громадської ради при ДФС України);

4. Виступ заступника Голови ДФС України Лікарчука К.І. з питань врегулювання питань, пов’язаних з діяльністю митних брокерів.

5. Пропозиції Громадської ради з питань врегулювання діяльності митних брокерів (доповідач – Лінник В.П., член Громадської ради).

6. Пропозиції Громадської ради при ДФС України з питань проведення кадрової політики у період реформування Служби (доповідач – Онищенко Л.А, член Громадської ради).

7. Виступ директора Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування Привалової Н.Є. про результати запровадження системи електронного адміністрування ПДВ у тестовому режимі (співдоповідач – Калєніченко Н.Г., директор Департаменту реєстрації платників та електронних сервісів).

8. Проблемні питання запровадження системи електронного адміністрування ПДВ та пропозиції щодо їх усунення (доповідач – Шевцова Т.С., член Громадської ради).

9. Звіт Правління Громадської ради про роботу між засіданнями Громадської ради (доповідач – голова Громадської ради при ДФС України Олексієнко Д.В., співдоповідачі – голови Комітетів Громадської ради);

10. Питання виключення членів Громадської ради при ДФС України, які не працюють та систематично не відвідують засідання Комітетів Громадської ради (доповідач – Олексієнко Д.В., голова Громадської ради при ДФС України, співдоповідачі – голови Комітетів Громадської ради при ДФС України).

11. Різне. 

 

З питання 1 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Білана С.В., який подякував Громадській раді за активну позицію і продуктивний діалог з ДФС, розповів про плани щодо реформування ДФС та висловив побажання подальшої плідної співпраці.

Лікарчука К.І., який поінформував громадськість про врегулювання проблемних питань, пов’язаних з діяльністю митних брокерів, зміни, що запроваджуються у кадровій політиці, зокрема зосередив увагу на важливості врахування пропозицій громадськості при прийнятті рішень з кадрових питань в Одеській області та у цілому під час вжиття заходів з удосконалення діяльності Служби, зокрема, у митній сфері. Також розповів про новації, запроваджені на Львівській та інших митницях у рамках  пілотних проектів.

ВИСТУПИЛИ:

Вдовіна Г.В., яка проінформувала громадськість про роботу підкомітету питань митної вартості та класифікації товарів Комітету з питань митної справи, розповіла про низку проблемних питань щодо організації роботи митниць та поінформувала  про невдоволення платників податків висловлені з приводу злиття податкової та митної служб. Запропонувала поставити на голосування питання організації зустрічі представників Громадської ради з Прем’єр-міністром України для обговорення реформування митної служби.

Хмільовський В.М., Могоричов Б.З., Потапова Н.В., Агарков І.Ю.,
Саргсян І.Л., Повх В.М. з пропозиціями щодо врегулювання кадрових питань та висловили невдоволення роботою Ради з кадрових питань ДФС України. Також висловили прохання приділяти малому та середньому бізнесу більше уваги, вивчати досвід організації роботи митниць інших країн, які успішно реформували митну службу.

Білан С.В., який завірив громадськість у подальшій співпраці та проведенні зустрічей з проблемних питань малого та середнього бізнесу.

Лікарчук К.І. з інформацією про необхідність комплексного реформування митної служби та завірив, що розгляне особисто пропозиції громадськості з кадрових питань.

Олексієнко Д.В., який запропонував поставити на голосування питання взяття озвученої інформації до відома.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 112;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0.

 

Рішення прийнято.

З питання 2 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Чумака О. з інформацією щодо недоцільності застосовування в даний час всіма платниками податків реєстраторів розрахункових операцій у зв’язку з нестабільною ситуацією в країні та великим навантаженням на малий та середній бізнес. Висловив заперечення щодо законопроекту „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій)” (реєстраційний номер1718 від 13.01.2015).

ВИСТУПИВ:

Галенко І.В. з пропозицією не підтримувати законопроект № 1718. Розповів про незахищеність прав споживачів в Україні, спрощену систему оподаткування, запропоновану народним депутатом України Кужель О.В., другим Президентом України Кучмою Л.Д., зосередив увагу присутніх на проблемах державного кордону, контрабандних явищах. Наголосив на відсутності страхового та інвестиційного ринків в Україні. Висловив пропозицію щодо введення в країні новітніх технологій у сфері РРО на кшталт розрахунків мобільним телефоном.

СЛУХАЛИ:

Олексієнка Д.В., який запропонував поставити на голосування питання стосовно підтримки Громадською радою законопроекту № 1718 з урахуванням пропозицій щодо скасування вимог обов’язкового застосування РРО платниками ІІ та ІІІ групи спрощеної системи оподаткування.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

З питання 3 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Марієна І.С. щодо недоцільності на сьогодні внесення змін до Положення про Громадську раду при ДФС України у зв’язку з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 08 квітня 2015 року № 234 „Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 976 і
від 3 листопада 2010 р. № 996”. Також повідомив про подання позову до суду з вимогою скасування зазначеної постанови.

ВИСТУПИЛИ:

Дроговоз Ю.С., Хмільовський В.М. з пропозицією відстоювати інтереси ІГС у частині внесення змін до постанови № 234 та виступити у якості третьої стороною у судовому процесі з Міністерством юстиції України з метою скасування зазначеної постанови.

Олексієнко Д.В. поставив на голосування питання щодо взяття озвученої інформації до відома та запропонував представникам Громадської ради взяти участь у засіданнях суду з питання скасування Постанови Кабінету Міністрів України № 234 у якості третьої сторони.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 112;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0.

 

Рішення прийнято.

З питання 4 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Тимошенка С.П., який поінформував присутніх про результати запровадження системи електронного адміністрування ПДВ у тестовому режимі.

ВИСТУПИЛИ:

Шевцова Т.С., Дроговоз Ю.С. з інформацією щодо протиріч у програмному забезпеченні, необхідності доопрацювання системи електронного адміністрування ПДВ та введення її в експлуатацію у 2016 році.

Олексієнко Д.В. поставив на голосування питання щодо взяття озвученої інформації до відома.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 111;

„проти” – 0;

„утрималися” – 1.

 

Рішення прийнято.

З питання 5 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Могоричова Б.З., який проінформував громадськість про суть змін, які будуть запроваджені у діяльності митних брокерів відповідно до проекту Порядку подання та розгляду заяв і надання дозволу на провадження митної брокерської діяльності та контролю за нею (далі – проект Порядку). Також висловив пропозицію щодо необхідності доопрацювання проекту Порядку ДФС і подальшим його обговоренням громадськістю та експертами.

ВИСТУПИЛИ:

Платонов О.І., Майор І.В. з інформацією щодо законодавчого врегулювання проблеми та необхідністю широкого обговорення проекту Порядку як нормативно-правового акту відповідно до вимог чинного законодавства та продовження терміну дії ліцензій до затвердження проекту Порядку Міністерством фінансів України.

Олексієнко Д.В., який запропонував проголосувати за широке обговорення з громадськістю питання надання відповідних дозволів брокерам.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 110;

„проти” – 0;

„утрималися” – 2.

 

Рішення прийнято.

З питання 6 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Онищенко Л.А., яка проінформувала присутніх, що кадрові зміни не узгоджуються з громадськістю та запропонувала підтримати проект рішення Громадської ради, а саме:

-  направити ДФС проекти наказу „Про затвердження Кодексу професійної етики та поведінки працівників Державної фіскальної служби України” та Меморандуму про співпрацю у рамках Кодексу професійної етики та поведінки працівників Служби;

-  направити запит до центрального апарату Служби про проведення громадської експертизи документів з етичної поведінки працівників ДФС, про призначення відповідальних осіб від ДФС для проведення експертизи та затвердження заходів з метою підписання Меморандуму. З метою взаємодії з ДФС призначити відповідальними особами від Громадської ради Чорного В.І. та Онищенко Л.А.

ВИСТУПИЛИ:

Ковтун Т.І. з пропозицією з’ясувати чинність наявних норм, що регулюють поведінку та кадрові питання державних службовців.

Олексієнко Д.В., який запропонував проголосувати питання щодо взяття за основу проект рішення Громадської ради із зазначеного питання з подальшим доопрацюванням його на засіданні Правління Громадської ради.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 112;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0.

 

Рішення прийнято.

З питання 9 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Олексієнка Д.В., який поінформував членів Громадської ради та присутніх щодо роботи Правління Громадської ради.

Шевцову Т.С., яка поінформувала членів Громадської ради та присутніх щодо роботи Комітету з питань податкової політики

Платонова О.І., який поінформував членів Громадської ради та присутніх щодо роботи Комітету з питань митної справи та запропонував організувати робочу групу з підготовки зустрічі з Прем’єр-Міністром України.

Олексієнка Д.В., який запропонував поставити на голосування питання організації робочої групи з підготовки зустрічі з Прем’єр-Міністром України.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 112;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0.

Рішення прийнято.

ВИСТУПИЛИ:

Чорний В.І., який поінформував членам Громадської ради та присутнім про роботу Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції.

Олексієнко Д.В. з пропозицією розформувати Комітет з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції у зв’язку з непроведенням більш ніж за півріччя жодного засідання Комітету та передати напрями роботи Комітету до інших двох комітетів, які працюють.

Благодир О.С., Юровський Д.Б. з інформацією про роботу підкомітетів Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції.

Олексієнко Д.В., який запропонував поставити на голосування пропозицію щодо розформування Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції та утворення нового Експертно-апеляційного комітету.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 5;

„проти” – 100;

„утрималися” – 7.

Рішення не прийнято.

ВИСТУПИЛИ:

Герасимчук О. з пропозицією використовувати електронні технології задля проведення засідань комітетів у форматі он-лайн, оскільки багато членів Громадської ради є іногородніми та не можуть бути присутніми на всіх засіданнях комітетів.

Косарчук В.П., який поінформував про можливість проведення відео селекторних засідань в приміщенні ДФС України.

Трусов С.І., який підняв питання щодо розміщення на офіційному веб-порталі інформацію про листування комітетів Громадської ради та звітів про їх роботу.

Платонов О.І., який висловив думку, що у зв’язку з подальшим обговорення Кабінетом Міністрів України податкової реформи та  необхідності схвалення Регламенту роботи Громадської ради може виникнути необхідність позачергового засідання Громадської ради.

Бричко О.С., який наполягав на наданні роз’яснень з податкових та митних питань тим органом, який його прийняв.

Олексієнко Д.В., який запропонував проголосувати за пропозиції, надані виступаючими, а інформацію щодо звітів взяти до відома.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 112;

„проти” –0;

„утрималися” – 0.

Рішення прийнято.

Інформацію взято до відома.

З питання 10 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Олексієнка Д.В., який наголосив на необхідності провести аналіз відвідувань засідань членами комітетів Громадської ради та сформувати списки присутності, з метою виявлення членів Громадської ради, які систематично не відвідують засідання.

Поінформував членів Громадської ради про ІГС, які надали документи на заміну їх представників у складі Громадської ради. У зв’язку з чим  запропонував поставити на голосування пропозицію щодо внесення змін до персонального складу Громадської ради при Державній фіскальній службі України, затвердженого наказом ДФС від 14.05.2015 № 351, а саме: представника Всеукраїнської громадської організації „Аптечна професійна асоціація України” Гуленко Оксану Іванівну замінити на Руденка Володимира Васильовича;

представника Асоціації роботодавців торгівлі та комерційної сфери економіки України Бернатович Тетяну Олександрівну замінити на
Морозюк Ірину Володимирівну.

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 112;

„проти” –0;

„утрималися” – 0.

Рішення прийнято.

З питання 11 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Олексієнка Д.В., який підбив підсумки чергового засідання Громадської ради та оголосив про його закриття.

 

Голова                                                            Д.В. Олексієнко 

Секретар                                                          В.П. Косарчук