Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №6 чергового засідання Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 22 вересня 2015 о 16:21

17.09.2015                                                                  № 6 

 

Місце проведення: м. Київ, Львівська пл., 8, конгрес-хол 

Присутні: від Державної фіскальної служби України: 

Насіров Р.М. – Голова ДФС України;

Видиборець А.П. – директор Департаменту внутрішнього аудиту та контролю;

Привалова Н.Є. – директор Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування;

Процай І.А. – в.о. начальника Міжрегіонального головного управління ДФС – Центрального офісу з обслуговування великих платників;

Андрухів В.М. – начальник Головного управління ДФС у Дніпропетровській області;

Романчук Н.А. – заступник директора Організаційно-розпорядчого департаменту;

Калєніченко Н.Г. – директор Департаменту реєстрації платників та електронних сервісів;

Сьомка С.М. – директор Департаменту організації митного контролю та оформлення;

Іванюк М.М. – директор Департаменту адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання;

Пригаровський В.М. – директор Департаменту персоналу;

Косарчук В.П. – директор Інформаційно-комунікаційного департаменту;

Хівренко І.О. – начальник управління комунікацій з громадськістю Департаменту комунікацій;

Романюта А.Ф. – начальник відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Департаменту комунікацій 

від інших органів державної влади:

Блажівська Н.Є. – суддя Другої судової палати ВАСУ;

Поляничко А.О. – заступник начальника відділу забезпечення роботи Голови та заступників Голови ВАСУ 

від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС):

89 членів Громадської ради при ДФС, з яких 16 – за довіреністю (список додається);

7 експертів Громадської ради;

9 представників громадських рад при територіальних органах ДФС;

9 членів Громадської ради при Міністерстві економічного розвиту та торгівлі України;

10 членів Громадської ради при Міністерстві фінансів України;

7 представників інших ІГС. 

Модератор: Олексієнко Д.В. – голова Громадської ради при Державній фіскальній службі України

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ 

1. Виступ Голови ДФС України Насірова Р.М. щодо напрямів реформування ДФС України.

2. Позиція Громадської ради при ДФС України щодо процесу реформування Державної фіскальної служби України (доповідачі:

Богданова О.С., уповноважений представник Комітету з питань податкової політики Громадської ради при ДФС України,

Дроговоз Ю.С., заступник голови Громадської ради при ДФС України,

Вдовіна Г.В., голова підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів Комітету з питань митної справи Громадської ради при ДФС України,

Юровський Д.Б., голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції Громадської ради при ДФС України).

3. Обговорення концепцій реформування податкової системи (доповідач – Дроговоз Ю.С., заступник голови Громадської ради при ДФС України).

4. Звіт Правління Громадської ради про роботу між засіданнями Громадської ради (доповідач – Олексієнко Д.В., голова Громадської ради при ДФС України).

5. Питання заміни представників інститутів громадянського суспільства у складі Громадської ради (доповідач – Олексієнко Д.В., голова Громадської ради при ДФС України).

6. Різне. 

Кворум є. 

 

З питання 1 Порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Насірова Р.М., який привітав присутніх та зазначив, що податкова реформа є однією із найважливіших змін, через які проходить держава.

Підкреслив, що основним завданням ДФС є ефективне адміністрування податків і зборів.

Повідомив, що в рамках інституційної реформи ДФС планується, зокрема, перевести всіх працівників підрозділу податкового аудиту з районних інспекцій Києва в єдиний офіс аудиту з тим, щоб уникнути маніпулювання, тиску на платників податків.  Згодом цей пілотний проект на базі м. Києва пошириться і на інші великі міста, такі як Одеса, Харків, Львів, Дніпропетровськ.

Для оптимізації процесів як адміністрування податків, так і обслуговування платників планується суттєво зменшити кількість інспекцій – з 311 до 161, – уточнив Голова ДФС. Також на сьогодні вже змінено близько 600 керівників органів ДФС різного рівня.

Наголосив, що Державна фіскальна служба пропонує окремі зміни, які полегшать адміністрування платежів і сприятимуть усуненню можливостей для зловживань з боку  всіх учасників податкових відносин у державі. Так, запровадження системи електронного адміністрування ПДВ було вимушеним заходом у відповідь на махінації з боку платників. Зараз ця система працює в повноцінному режимі, щомісяця в ній реєструється понад 20 млн. податкових накладних.

Також зазначив, що спільну роботу потрібно вдосконалювати – не тільки зустрічатися формально, а й намагатися вибудовувати конструктивний діалог і знаходити ефективні рішення, які можна втілити в життя.

Підкреслив, що спільну роботу ДФС та Громадської ради при ДФС потрібно вдосконалювати, намагатись будувати конструктивний діалог та знаходити ефективні шляхи втілення пропозицій бізнесу. 

ВИСТУПИЛИ: 

Олексієнко Д.В., який підтримав пропозицію щодо частішого проведення зустрічей членів Громадської Ради із представниками ДФС. 

Деречинський Р.Й., Будник А.К., Герасимчук О.А., які порушили питання щодо:

функціонування офісу великих платників у Волинській області та  намірів ДФС змінити керівників головних управлінь ДФС в областях;

фактів тиску під час митного оформлення товарів на Одеській митниці ДФС;

необхідності спілкування Голови ДФС із представниками громадських організацій в областях для  ефективного запровадження податкової реформи та  розвитку малого і середнього бізнесу. 

 

З питання 2 Порядку денного 

СЛУХАЛИ:

Богданову О.С. – уповноваженого представника Комітету з питань податкової політики, яка озвучила проблемні питання, що виникають під час функціонування системи електронного адміністрування ПДВ,  реєстрації накладних в ЄРПН та відображення сум переплати з податку на додану вартість, які обліковуються на звичайному (особовому) рахунку платника податків.

Дроговоз Ю.С. – заступника Голови Громадської ради, яка звернула увагу керівництва ДФС на велику кількість заяв платників податків стосовно проблемних питань, що виникають під час адміністрування податків і зборів. Також порушила низку питань щодо відшкодування ПДВ, роботи електронного кабінету платника податків та забезпечення доступу до інформації про рух коштів на електронному рахунку платника податків.

Вдовіну Г.В. – голову підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів Комітету з питань митної справи, яка окреслила проблемні питання, що виникають у роботі митниць ДФС, та повідомила про готовність взяти участь у напрацюванні спільних конструктивних ідей з їх вирішення у рамках робочої групи. 

Юровського Д.Б. – голову Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції, який висловив побажання щодо організації проведення комісією із представників Громадської ради при ДФС перевірки роботи ДФС. Запропонував ДФС функцію з надання податкових консультацій зосередити в одному структурному підрозділі. 

ВИСТУПИЛИ: 

Блажівська Н.Є, Поляничко А.О., які наголосили на необхідності запровадження ефективного адміністративного оскарження результатів  перевірок. Запропонували ДФС та представникам Громадської ради  вирішувати спірні питання в адміністративному порядку та не перетворювати податкові спори у соціальні.

Шевцова Т.С., Хмільовський В.М., Долинський Д.В., Онищенко Л.А., Доротич С.І., які порушили питання щодо необхідності:

доопрацювання системи електронного адміністрування ПДВ;

врахування пропозицій бізнесу при адмініструванні податків і зборів;

унеможливлення випадків безпідставного невідшкодування ПДВ та зміни стану суб’єктам господарювання з «0» на «9». 

Луговець В.А., Потапова Н.В., які порушили питання щодо необхідності поліпшення  організації роботи митниць ДФС та звернули увагу на наявність проблемних питань при застосуванні середньої ціни при розмитненні товарів. 

Повх В.М., який повідомив про велику кількість скарг суб’єктів господарювання до Генпрокуратури щодо порушення їх прав посадовими особами ДФС та щодо необхідності впровадження змін в організації роботи  ДФС. 

Доротич С.І., який висловив власну точку зору щодо неефективної діяльності Голови ДФС України Насірова Р.М. та запропонував звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо можливого усунення його з посади.

Зазначена пропозиція не знайшла підтримки серед присутніх членів Громадської ради. 

Насіров Р.М., який подякував за порушені учасниками зустрічі актуальні питання та надав на них ґрунтовні відповіді.

Запропонував надати всі матеріали за озвученими фактами неправомірних дій працівників ДФС (на думку учасників зустрічі) для  вжиття відповідних заходів реагування. 

ВИРІШИЛИ:

1. Інформацію виступаючих взяти до відома.

2. Провести 25.09.2015 спільну зустріч керівництва ДФС з членами профільного комітету Громадської ради для обговорення проблемних питань у митній сфері. 

ВИСТУПИЛИ: 

Юровський Д.Б., який закликав громадськість до конструктивної співпраці, зазначивши при цьому, що доцільно перейняти практику Державної регуляторної служби України зі створення незалежної експертно-апеляційної комісії, яка розглядає скарги суб’єктів за фактами відкликаних ліцензій; запропонував закріпити обов’язок надання індивідуальних податкових консультацій за окремим департаментом ДФС; висловив пропозицію щодо системного підходу у разі реформування податкової міліції у службу фінансових розслідувань. 

Олексієнко Д.В., який запропонував поставити на голосування проект резолюції щодо питання 2 порядку денного. 

Онищенко Л.А., яка запропонувала доповнити проект резолюції пунктом стосовно випадків виключення підприємств з СЕА ПДВ на підставі складання форми №18 – ОПП (повідомлення про відсутність юридичної особи за місцем знаходження), без рішення суду. 

Шевцова Т.С., яка зазначила, що в резолюції враховано питання щодо присвоєння „ стану9”(відсутність за місцем знаходження). 

Олексієнко Д.В., який запропонував спочатку прийняти проект резолюції за основу, а потім проголосувати за неї в цілому.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

1) щодо взяття проекту резолюції за основу:

„за” – 88;

„проти” – 1;

„утрималися” – 0. 

Рішення прийнято.

 

2) за пропозицію озвучену Онищенко Л.А.:

„за” – 0

„проти” – 0;

„утрималися” – 0. 

Рішення не прийнято.

 

3) за прийняття проекту резолюції в цілому: 

„за” – 89;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0. 

Рішення прийнято (резолюція додається).

 

З питання 3 Порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Богданову О.С., яка запропонувала повернутися до обговорення альтернативних концепцій податкової реформи після їх формування у вигляді законопроектів. Також запропонувала делегувати Шевцову Т.С. до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики для роботи у складі робочої групи з питань податкової реформи. 

ВИСТУПИЛИ: 

Ковтун Т.І., яка запропонувала делегувати до складу робочої групи з питань податкової реформи Комітету Верховної Ради України Онищенко Л.А. 

Олексієнко Д.В., який запропонував делегувати до складу зазначеної робочої групи обох членів Громадської ради. 

Шевцова Т.С., яка повідомила, що вже працює у зазначеній робочій групі Комітету Верховної ради України та має намір в подальшому представляти інтереси Громадської ради при ДФС України, а також заявила про доцільність створення аналогічної робочої групи з митних питань при Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. 

Привалова Н.Є., яка поінформувала, що склад зазначеної робочої групи затверджено рішенням Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики,а також зазначила, що у разі необхідності громадськість може ініціювати створення додаткових робочих груп. 

Юровський Д.Б., який вніс пропозицію щодо створення окремої структури (бюро), за прикладом інших країн світу, для забезпечення  контролю з питань адміністрування та відшкодування податку на додану вартість. 

Луговець В.А., який повідомив про рішення Комітету з митної справи Громадської ради при ДФС України стосовно законопроекту №3085 щодо митної вартості товарів та запропонував провести робочу зустріч громадських рад при ДФС, Мінфіні, Мінекономрозвитку з метою визначення ефективних шляхів обговорення зазначеного проекту та забезпечення врахування інтересів учасників зовнішньо-економічної діяльності під час прийняття рішень. 

Вдовіна Г.Л., яка запропонувала делегувати до робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики представника Громадської ради, що має досвід роботи у митній сфері. 

Олексієнко Д.В., який запропонував делегувати до робочої групи з питань податкової реформи Комітету Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Вдовіну Г.Л., Шевцову Т.С., Онищенко Л.А.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

„за” – 88;

„проти” – 1;

„утрималися” – 0. 

Рішення прийнято.

 

З питання 4 Порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Д.В., який повідомив, що між засіданнями Громадської ради відбулося чотири засідання Правління, під час яких вирішувалися поточні питання, обговорювався проект регламенту та план роботи Громадської ради, обговорювалася участь у Всеукраїнському митному форумі, розглянуто питання етики та поведінки окремих членів Громадської ради тощо. З метою розгляду та прийняття рішень з організаційних та нагальних питань запропонував провести позачергове засідання Громадської ради при ДФС України в першій половині листопада. Також запропонував провести спільне засідання громадських рад при ДФС, Мінфіні, Мінекономрозвитку у жовтні.

Озвучену інформацію взято до відома, а питання позачергового засідання винесено на голосування. 

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

„за” – 89;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0. 

Рішення прийнято.

 

З питання 5 порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Д.В., який поінформував членів Громадської ради про необхідність внесення змін до персонального складу Громадської ради у зв’язку з оновленням складу Всеукраїнської громадської організації „Асоціація платників податків України”. Зокрема запропоновано замінити  Чорногуз Лідію Петрівну на Атаманюка Юрія Анатолійовича на підставі офіційного звернення ВГО.

Питання винесено на голосування.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

„за” – 88;

„проти” – 0;

„утрималися” – 1. 

Рішення прийнято. 

 

З питання 6 Порядку денного 

СЛУХАЛИ: 

Дроговоз Ю.С., яка поінформувала членів Громадської ради, що з метою ефективної взаємодії між громадськими радами та необхідності скоординованих дій пропонується підготувати та підписати Меморандум про партнерство та співпрацю між громадськими радами при ДФС України, при Міністерстві фінансів України і при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. 

Олексієнко Д.В., який поставив на голосування питання необхідності  подальшого вивчення Правлінням питання підготовки та укладання Меморандумів з іншими громадськими радами.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 89;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0. 

Рішення прийнято.

 

СЛУХАЛИ: 

Онищенко Л.А., яка запропонувала у рамках підготовки пропозицій громадськості (за результатами громадської експертизи щодо порядку формування кадрового резерву ДФС України) надіслати запит на регіони для надання кандидатур для включення до кадрового резерву ДФС України. 

Дроговоз Ю.С. із закликом підтримати петицію №22/004403-еп. „Скасувати ПДВ-рахунки (систему депонування коштів на ПДВ-рахунках)”, розміщену на сайті Президента України. 

Пазину Р.О., який повідомив про прийняті Громадською радою при ГУ ДФС у Закарпатській області рішення. 

Олексієнко Д.В., який підбив підсумки чергового засідання Громадської ради при ДФС України та оголосив про його закриття.

 

 

Голова                                               Д.В. Олексієнко  

 

Секретар                                                        В.П. Косарчук