Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №2 засідання Комітету з питань митної політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 05 грудня 2014 о 15:39

 

ПРОТОКОЛ № 2

засідання Комітету з питань митної політики

Громадської ради при Державній фіскальній службі України

 

м. Київ                                                                                  25 листопада 2014 року

 

Дата та час проведення:25 листопада 2014 року, 15 год. 00 хв.

 

Місце проведення:м. Київ, вул. Дегтярівська, 11-Г, Конферец-зал

 

Присутні від Державної фіскальної служби:

 

Скупова Т.В. – начальник відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту Державної фіскальної служби України.

 

Присутні від інститутів громадянського суспільства:  

42 члени Громадської ради при ДФС України, які подали заяви про вступ до Комітету з питань митної політики (далі – Комітет), з них 8 осіб – за довіреностями (список додається), 2 експерти – з правом дорадчого  голосу.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Інформація про формування структурних підрозділів Комітету. (доповідач – Ткаченко Т.М.).

 

2. Про створення підкомітету з питань митного оформлення та митних режимів. (доповідач – Ліннік В.П.).

 

3. Обговорення проекту Плану роботи за пропозиціями членів Комітету. (доповідач – Ліннік В.П.).

 

4. Різне.

 

Кворум є.

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який привітав присутніх та запропонував затвердити порядок денний:

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

„за”– 42;

„проти” – 0;

„утримались”– 0.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Затвердити запропонований Лінніком В.П. порядок денний.

 

З питання 1 порядку денного:

СЛУХАЛИ:

Ткаченко Т.М., яка повідомила присутніх про те, що 21.11.2014 проведено засідання чотирьох підкомітетів та прийнято такі рішення:

на засіданні підкомітету з питань перевезень та міжнародних пунктів пропуску головою підкомітету обрано Липовського В.В., а також обговорено проект плану робіт комітету.

на засіданні підкомітету з питань роботи митних брокерів та запровадження інститутів УЕО головою підкомітету обрано Могоричова Б.З., а також обговорено проект плану робіт комітету.

на засіданні підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів головою обрано Вдовіну Г.В., а також обговорено проект плану робіт Комітету та підкомітету.

на засіданні підкомітету з питань роботи митних складів, зон прибуття та митних терміналів вирішено приєднати зазначений підкомітет до підкомітету з питань роботи митних брокерів та запровадження інститутів УЕО.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” –  42;

„проти” – 0;

„утримались” – 0

 

ВИРІШИЛИ:  

прийняти доповідь Ткаченко Т.М. до відома.

 

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., щодо шляхів ознайомлення членів Підкомітету з протоколом підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів.

Лінніка В.П., який запропонував забезпечити ознайомлення членів підкомітетів з протоколами шляхом електронної розсилки.

Трусова С.І., який виступив з питанням щодо розміщення протоколів підкомітетів на офіційному веб-порталі ДФС України.

Вдовіну Г.В., яка запропонувала на засіданні підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів обговорити питання щодо оформлення результатів засідання підкомітету  у вигляді протокольного рішення, а не протоколу.

Лінніка В.П., який запропонував схвалити приєднання підкомітету з питань роботи митних складів, зон прибуття та митних терміналів до підкомітету з питань митних брокерів та запровадження інституту УЕО, та змінити назву на підкомітет у підкомітет з питань митних брокерів, митних складів, терміналів та запровадження інституту УЕО.

 

ГОЛОСУВАЛИ:  

„за” –  42;

„проти” – 0;

„утримались” – 0

 

ВИРІШИЛИ:  

1. Прийняти рішення про приєднання підкомітету з питань роботи митних складів, зон прибуття та митних терміналів до підкомітету з питань митних брокерів та запровадження інституту УЕО.

2. Змінити назву підкомітету з питань митних брокерів та запровадження інституту УЕО на підкомітет з питань митних брокерів, митних складів, терміналів та запровадження інституту УЕО.

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який запропонував схвалити в складі Комітету такі підкомітети:

з питань перевезень та міжнародних пунктів пропуску (голова Липовський В.В.);

з питань митної вартості та класифікації товарів (голова Вдовіна Г.В.);

з питань митних брокерів, митних складів, терміналів та інституту УЕО (голова Могоричов Б.З.).

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

 „за” –  42;

„проти” – 0;

„утримались” – 0

 

ВИРІШИЛИ:  

Затвердити в складі Комітету такі підкомітети:

з питань перевезень та міжнародних пунктів пропуску (голова Липовський В.В.);

з питань митної вартості та класифікації товарів (голова Вдовіна Г.В.);

з питань митних брокерів, митних складів, терміналів та інституту УЕО (голова Могоричов Б.З.).

З питання 2 порядку денного:

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який за пропозиціями членів Комітету запропонував створити у складі Комітету підкомітет з питань митного оформлення та митних режимів.

 

ГОЛОСУВАЛИ:  

„за” –  42;

„проти” – 0;

„утримались” – 0

 

ВИРІШИЛИ:  

Створити у складі Комітету підкомітет з питань митного оформлення та митних режимів.

З питання 3 порядку денного:

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який ознайомив присутніх з проектом Плану роботи Комітету, попередньо обговорений в електронному режимі.

Агаркова І.Ю., який запропонував обрати голову підкомітету з питань митного оформлення та митних режимів на засіданні підкомітету.

Лінніка В.П., який запропонував розглянути питання щодо обрання голови підкомітету під час розгляду пункту 4 порядку денного „Різне”.

Сенюкова К.О., який висловив свою думку щодо стратегічних питань роботи Комітету та висловив бачення стосовно основної мети Комітету та заходів, передбачених у проекті Плану роботи.

Вдовіну Г.В., яка зауважила, що критика Сенюкова К.О. є необґрунтованою.

Трусова С.І., який зазначив, що у Плані, запропонованому Лінніком В.П., відсутні окремі важливі пункти, передбачені проектом Плану спільних заходів взятого за основу 14.11.2014 та запропонував залишити зазначену редакцію проекту Плану спільних заходів.

Лінніка В.П., який запропонував обговорити обидві пропозиції та визначитися щодо Плану роботи Комітету на даному засіданні.

Бородиню О.Г., який підтримав пропозицію Трусова С.І., та запропонував докладно ознайомитися із запропонованим Планом, висловивши думку щодо необхідності проведення селекторних нарад з представниками ДФС України.

Потапова Н.В., яка зауважила про необхідність проведення селекторних нарад за участі всіх членів Комітету. Запропонувала раз на місяць проводити засідання Комітету, а  також – селекторні наради.

Скринника А.П., який зауважив, що відповідно до постанови КМУ № 996 Орієнтовний план повинен погоджуватися зі Службою.

Лінніка В.П., який запропонував доручити робочій групі у складі керівників підкомітетів та всіх бажаючих, під керівництвом Кучинського Ю.Ф., доопрацювати План роботи Комітету та затвердити його на наступному засіданні Комітету.

Ткаченко Т.М., яка нагадала, що на черговому засіданні Громадської ради розглядатиметься питання затвердження Плану роботи Громадської ради, до якого має увійти План роботи Комітету.

Могоричова Б.З., який повідомив, що підкомітет з питань митного оформлення та митних режимів готуватиме План підкомітету для включення його до Плану Комітету. Враховуючи це, запропонував перенести зазначене питання на наступне засідання Комітету.

Бричка О.С., який запропонував перенести засідання Громадської ради у зв’язку з тим, що питання Плану роботи потребує доопрацювання.

Приходька Ю.Н., який підтримав пропозицію Бричка О.С., та виявив бажання надати пропозиції до Плану роботи.

Саргсян І.Л., яка погодилася з Трусовим С.І., та зауважила щодо готувати пропозиції і затверджувати План роботи необхідно досить оперативно.

Тасліцького Г.І., який зазначив, що План роботи, запропонований Лінніком В.П., доцільно затвердити як плани роботи підкомітетів. Водночас, План роботи Комітету зробити загальним та стислим.

Потапенка В.І., який зазначив, що у Плані роботи Комітету необхідно передбачити персональну відповідальність усіх його членів.

Вдовіну Г.В., яка зауважила, що плани роботи підкомітетів можуть бути переглянуті упродовж їх діяльності.

Лінніка В.П., який запропонував проголосувати за створення робочої групи під керівництвом Кучинського Ю.Ф. у складі керівників підкомітетів та всіх бажаючих. Робочій групі взяти за основу План спільних заходів, запропонований
Трусовим С.І. та розробити остаточний проект Плану роботи Комітету до 01.12.2014, ознайомивши з ним усіх його членів. Засідання Комітету з метою затвердження Плану роботи Комітету провести 02.12.2014 о 10 год.00 хв. та подати зазначений документ на схвалення Громадській раді.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 „за” –  42;

„проти” – 0;

„утримались” – 0

 

ВИРІШИЛИ:  

1. Створити робочу групу з розробки Плану роботи Комітету під керівництвом Кучинського Ю.Ф. у складі голів підкомітетів та всіх бажаючих.

2. Робочій групі взяти за основу проект Плану спільних заходів,  розроблений Трусовім  С.І.  та внести до нього зміни до 01.12.2014. Ознайомити із доопрацьованим документом усіх членів Комітету.

3. Засідання Комітету з метою затвердження Плану роботи Комітету провести 02.12.2014 о 10 год.00 хв. та подати зазначений документ на схвалення Громадській раді.

 

З питання 4 Порядку денного:

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який запропонував сформувати персональний склад підкомітету з питань митного оформлення та митних режимів та заявити членам Комітету про бажання вступити до підкомітету з питань митного оформлення та митних режимів на даному засіданні.

Ткаченко Т.М., яка оголосила список членів Комітету, які виявили бажання вступити до підкомітету з питань митного оформлення та митних режимів. Загальна кількість заявлених осіб – 15.

Лінніка В.П., який запропонував затвердити персональний склад підкомітету з питань митного оформлення та митних режимів.

 

ГОЛОСУВАЛИ:  

„за” –  42;

„проти” – 0;

„утримались” – 0

 

ВИРІШИЛИ:  

Затвердити персональний склад підкомітету з питань митного оформлення та митних режимів.

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який оголосив перерву у засіданні для обрання членами підкомітету з питань митного оформлення та митних режимів голови.

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який оголосив рішення членів підкомітету з питань митного оформлення та режимів щодо обрання головою підкомітету Тасліцького Г.І.

 

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який запропонував розглянути питання щодо залучення експертів до роботи Комітету та поінформував про необхідність подання ними необхідних відомостей секретарю Комітету.

Скупову Т.В., яка оголосила перелік необхідних документів, передбачений Положенням про Громадську раду для набуття статусу експерта.

Потапенка В.І., який висловив заперечення щодо п. 8.18 Положення про Громадської ради щодо необхідності подання документів для набуття статусу експерта Громадської ради при ДФС України.

Ткаченко Т.М., яка наполягала на необхідності подання експертами документів, що передбачено Положенням про Громадську раду.

Трусова С.І., який зауважив, що засідання Громадської ради є відкритими.

Агаркова І.Ю., який звернув увагу на необхідність змін до Положення про Громадську раду у частині порядку подання документів потенційними експертами.

Потапову Н.В., яка зауважила що експерти, це перш за все професіонали, які забезпечуватимуть аналіз проблемних питань.

Скупову Т.В., яка зауважила, що потенційні експерти мають подавати документи задля роботи з членами Громадської групи на постійній основі.

Саргсян І.Л., яка запропонувала запрошувати на засідання Комітету експертів без подання ними документів.

Лінніка В.П., який запропонував проголосувати за пропозицію Агаркова І.Ю щодо внесення змін до п. 8.18 Положення про Громадську раду, зокрема, видалити підпункт „в” із зазначеного пункту. Пропозицію із зазначеного питання

підготувати та подати секретарю Комітету для внесення їх на розгляд Громадської ради.

 

ГОЛОСУВАЛИ:  

„за” –  42;

„проти” – 0;

„утримались” – 0

 

ВИРІШИЛИ:  

1. Доручити Агаркову І. Ю. підготувати та надати до секретарю Коміету пропозицію щодо виключення з пункту 8.18 Положення про Громадську раду підпункту „в”.

2. Секретарю Комітету підготувати та подати на розгляд Громадської ради зазначену пропозицію.

 

СЛУХАЛИ:           

Лінніка В.П., щодо визначення порядку подання довіреностей для представлення інтересів членів Комітету у разі їх відсутності на засіданні.

Вдовіну Г.В., яка запропонувала погодити видачу довіреностей в електронному вигляді або в усні формі (засобами телефонного зв’язку).

Бородиню О.Г., який заперечив можливість видання таких довіреностей в усній формі та запропонував запровадити довіреність встановленого зразку та надання сканованої копії зазначеної довіреності.

Сагсян І.Л., яка підтримала пропозицію Вдовіної Г.В.

Оджиковський В.О., який погодився з видачею довіреності в електронній формі але зазначив, що Положенням про Громадську раду передбачено видача довіреності у законодавчо встановленій формі.

Лінніка В.П., який зазначив, що дане питання стосується роботи саме Комітету, а не Громадської ради та запропонував проголосувати за допущення довіреностей в усній формі (у тому числі по телефону Голові або секретарю).

Скринника А.П., який підтримав зауваження Лінніка В.П.

Лінніка В.П., який виніс на голосування пропозицію про можливість оформлення довіреностей у довільній формі (у тому числі, завчасного інформування голові або секретарю в усній – за телефоном) та включити дану норму до Положення про Комітет.

 

ГОЛОСУВАЛИ:  

„за” –  23;

„проти” – 9;

„утримались” – 3

 

ВИРІШИЛИ:  

1. Дозволити брати участь у засіданнях Комітету особам за довіреностями, складеним у довільній формі або особам, які завчасно поінформували голову (секретаря) Комітету про делегування повноважень  в усній формі.

2. Винести питання можливої участі у засіданнях Комітету осіб за довіреністю, складеній у довільній формі або усного інформування про делегування повноважень на розгляд Громадської ради.

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., щодо звернення Трусова С.І. з пропозицією запросити на засідання Комітету представників ДФС України, які відповідають за роботу антикорупційного сервісу „Пульс”, „гарячої” лінії, звернення громадян та юридичних осіб. Запропонував звернутися до ДФС України та провести спільне засідання з Комітетом протидії корупції та контрабанді.

Сенюкова К.О., який повідомив що працює лише „Пульс”, а „гаряча” лінія не працює.

Трусова С.І., який висловив заперечення проти проведення спільного засідання з Комітетом протидії корупції та контрабанді.

Скупову Т.В., яка запропонувала направити на службу в письмовій формі проблемні питання щодо роботи на „Пульс” та „гаряча” лінію з метою отримання письмової відповідь.

Трусова С.І., який наголосив на необхідності проведення засідання за участі представників ДФС України з метою отримання статистики з найбільш популярних питань за зверненнями громадян і юридичних осіб.

 

ГОЛОСУВАЛИ:  

„за” –  42;

„проти” – 0;

„утримались” – 0

 

ВИРІШИЛИ:  

Запросити на засідання Комітету представників ДФС України, відповідальних за роботу антикорупційного сервісу „Пульс”, „гарячої” лінії.

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який повідомив про скаргу, що надійшла від ТОВ „Натсі” та ознайомив присутніх з її змістом.

Пазину Р.О., який пояснив більш детально питання ТОВ „Натсі” та повідомив, що вантаж вже замитнено, митні органи визнали своє рішення недійсним,
ТОВ „Натсі” на сьогоднішній день виграло судовий процес із цього питання. Проте, він наголосив на необхідності врегулювання таких процесів з метою уникнення корупційних дій працівників митних органів у разі виникнення аналогічних ситуацій.

Вдовіну Г.В., яка запропонувала щоб всі звернення, які надходять до Громадської ради в оперативному вигляді надсилалися головам Комітетів, а ті в свою чергу – головам профільних підкомітетів.

Бородиню О.Г., який запропонував вирішувати системні питання на прикладах і робити узагальнюючи звернення та скарги. Також запропонував спочатку перенаправляти звернення до ДФС України, а за результатами відповіді ДФС України надавати відповідь заявнику.

Онищенко Л.А., яка запропонувала притягувати до адміністративної відповідальності посадових осіб ДФС України за результатами розгляду даного питання в судовому порядку.

Потапенка В.І., який запропонував розмістити на офіційному веб-порталі ДФС України процедуру оскарження через Громадську раду та її контакти.

Луговця В.А., який зауважив, що оскарження через Громадську раду не можливо відповідно до Митного кодексу. Запропонував узагальнювати та надавати свої рекомендації. Наголосив, що узагальнення – це першочергово.

Агаркова І.Ю., який зазначив що така ситуація сталася не лише в Ужгороді, а й в інших регіонах країни. Запропонував звернутися до Макаренка А.В. з метою оцінки дій працівників митниць.

Потапову Н.В., яка запропонувала надати запит до ДФС України  з метою уточнення кількості компаній, які експортують даний вантаж, а також обсяг експорту даного вантажу в рік, що дасть можливість бачити монополізацію ринку.

Скринника А.П., який запропонував у наступні рази направляти представників Комітету для складення протоколу подій на місцях.

Лінніка В.П., який запропонував розглянути скаргу ГО „Центральна Рада сотень майдану України” від 18.11.2014 щодо аналогічної ситуації. Доповів зміст скарги.

Пазину Р.О., який запропонував встановити правила, згідно з якими такі звернення оперативно розсилатимуться членам Комітету.

Липовського В.В., який запропонував звернутися до Макаренка А.В. з проханням розібратися у зазначених питаннях та притягнути винних осіб до відповідальності.

Лінніка В.П., який запропонував виробити план дій щодо реагування на скарги та звернення.

Вдовіну Г.В., яка зазначила що дана проблема має тривалий характер. Запропонувала передати на розгляд та опрацювання підкомітету задля підготовки рекомендацій.

Лінніка В.П., який поставив на голосування питання щодо передачі на розгляд та опрацювання скарги ТОВ „Натсі” підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів із залученням підкомітету з питань митного оформлення та митних режимів. Призначити голову підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів Вдовіну Г.В. відповідальною за підготовку рекомендацій щодо зазначеної скарги.

 

ГОЛОСУВАЛИ:  

„за” –  41;

„проти” – 0;

„утримались” – 1

 

ВИРІШИЛИ:  

1. Передати на розгляд та опрацювання скаргу ТОВ „Натсі” підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів із залученням підкомітету з питань митного оформлення та митних режимів.

2. Призначити голову підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів Вдовіну Г.В. відповідальною за підготовку рекомендацій щодо зазначеної скарги.

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який запропонував створити робочу групу із розробки Положення про Комітет.

Сенюкова К.О., який запропонував свою кандидатуру на голову робочу групу з розробки Положення про Комітет.

Ткаченко Т.М., яка запропонувала визначити строк розробки Положення та  ознайомити членів Комітету з розробленим проектом Положення шляхом електронної розсилки.

Лінніка В.П., який поставив на голосування питання створення робочої групи із розробки Положення про Комітет, яку очолюватиме Сенюков Кирил Олексійович.

 

ГОЛОСУВАЛИ:  

„за” –  42;

„проти” – 0;

„утримались” – 0

 

ВИРІШИЛИ:

 1. Створити робочу групу з розробки Положення про Комітет під керівництвом Сенюкова Кирила Олексійовича.

2. Призначити Сенюкова Кирила Олексійовича відповідальним за розробку проекту Положення про Комітет.

 

Голова Комітету

з питань митної політики ГР ДФС України ____________________ В.П. Ліннік

 

Секретар Комітету

з питань митної політики ГР ДФС України ____________________ Т.М. Ткаченко