Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №3 засідання Комітету з питань митної політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 10 грудня 2014 о 14:11

 Дата та час проведення:02 грудня 2014 року, 14 год. 00 хв.

 

 Місце проведення:м. Київ, перевулок Киянівський, 2 кім. 402

 

присутні від Державної фіскальної служби України:

Хівренко І.О. – начальник управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту;

Скупова Т.В. – начальник відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту;

 

присутні від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС):

28 членів Комітету з питань митної політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України (список додається), з яких 10 – за довіреністю;

1 – експерт.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про затвердження Плану заходів Комітету з питань митної політики на період листопад 2014 – грудень 2015 (доповідач – Ю. Кучинський)

2. Інформування про рішення Правління Громадської Ради при ДФСУ від 28.11.2014 (доповідач – Ю. Кучинський)

3. Розгляд звернення підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів щодо проблем, які виникають при здійснені експорту сільгосппродукції (доповідач – Г. Вдовіна).

4. Різне.

 

СЛУХАЛИ:

 

заступника голови Комітету Кучинського Ю.Ф., який відкрив засідання та повідомив про відсутність голови Комітету Лінніка В.П. та секретаря Ткаченко Т.М. у зв’язку з хворобою. Також повідомив кількість зареєстрованих учасників засідання – 28 осіб, з них за дорученням – 10. Враховуючи наявність кворуму, запропонував розпочати засідання Комітету. Членами Комітету одноголосно підтримано пропозицію Кучинського Ю.: за відсутності заперечень рішення рахувати прийнятим одноголосно.

 

 

Слухали:

 

Кучинського Ю.Ф., який запропонував обговорити організаційні питання роботи Комітету, зокрема ситуацію щодо раптової зміни часу та місця його проведення. Також запропонував обрати головуючим на засіданні Комітету – заступника голови Комітету Кучинського Ю.Ф., секретарем – Трусова С.І.

Трусова  С.І., який надав згоду надати допомогу у підготовці протоколу, а виконувати функції секретаря не погодився.

 

За відсутності заперечень рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Обрати головуючим та секретарем засідання Кучинського Ю.Ф.

 

Слухали:

 

Кучинського Ю.Ф., який повідомив, що на засіданні планувалося затвердити План заходів Комітету на період листопад 2014 року – грудень 2015 року. Проте, з урахуванням рішення Правління Громадської Ради при ДФС України
від 28 листопада 2014 року та заяви підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів про необхідність підготовки звернення до керівництва ДФС України щодо термінового втручання до порядку експортного оформлення сільгосппродукції, запропоновано також розглянути ці питання. На вимогу членів Комітету під час розгляду пункту 4 Порядку денного: „Різне”, запропоновано обговорити ситуацію, що склалася з переносом засідань Громадської Ради та Комітету. Також було запропоновано затвердити порядок денний:

 

За відсутності заперечень рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Затвердити запропонований порядок денний.

 

З питання 1 порядку денного.

 

Слухали:

 

Кучинського Ю.Ф., який нагадав про рішення Комітету стосовно  доопрацювання Плану заходів Комітету на період листопад 2014 року – грудень 2015 року, а також зобов’язання підкомітетів щодо надання до 24 листопада 2014 року відповідних пропозицій до Плану Комітету з метою їх узагальнення та ознайомлення усіх членів 28 листопада 2014 року. Звернув увагу, що зазначений проект Плану мав схвалюватися на засіданні Громадської Ради 2 грудня 2014 року об 11 год. 00 хв., тому було прийнято рішення про погодження його остаточної редакції у той же день
о 10 год. 00 хв. Водночас було зауважено, що станом на 13 год. 00 хв. 24 листопада 2014 року надіслано пропозиції від Приходька Ю.Н., а по завершенні встановленої дати надійшли також пропозиції від Сенюкова К.О., Могоричова Б.З. та Вдовіної  Г.В.

Крім того, зазначив, що секретарем Комітету у встановлений термін доопрацьовано та розіслано членам Комітету Плану заходів, розроблений Трусовим С.І. та взятий за основу. Окремо зосередив увагу присутніх на структуру та змістовну частину Плану, що має такі розділи:

організаційні питання;

заходи громадського контролю за діяльністю ДФС України з питань митної справи;

заходи щодо нормотворчої діяльності.

 

Платонова О.І., який надав дві пропозиції до п. 1.2 обговорюваного Плану заходів.

 

Представника ВГО „Асоціація платників податків України”, який вніс пропозиції щодо пп. 3.1 та 3.8 – 3.9. 

 

ВИРІШИЛИ:

 

Врахувати технічні зауваження.

Стосовно п.1.2 Плану заходів прийнято рішення змінити кількість селекторних нарад з представниками ГУ  ДФС за участі представників Комітету та членів Громадської ради при ДФС України з „щомісячних” на – „не менше, ніж разу в квартал”.

 

Німченка В.М., який звернув увагу, що від підкомітету, до якого він входить,  жодної пропозиції до Плану заходів не включено.

 

Трусова С.І., який поінформував про відсутність пропозицій та протоколу засідання підкомітету з питань перевезень та міжнародних пунктів пропуску у встановлений термін.

 

 Терещенка С.С., який зазначив, що 01 грудня 2014 року особисто долучався до редагування Плану заходів підкомітету з питань перевезень та міжнародних пунктів пропуску. Також зауважив, що необхідно передбачити можливість внесення доповнень до Плану заходів, за умови їх схвалення Комітетом.

 

Платонова О.І., який надав прокоментував пропозицію щодо зміни частоти проведення селекторних нарад.

 

За відсутності заперечень рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Затвердити План заходів Комітету з питань митної політики на період листопад 2014 року – грудень 2015 року, з внесенням змін до п.1.2 графи „термін виконання”
(з „щомісячно” – на „не менше одного разу на квартал”) та до п. 3.8.  Вилучити п. 3.9, у зв’язку з дублюванням п. 3.7.

 

З питання 2 порядку денного:

 

Слухали:

 

Кучинського Ю.Ф., який доповів, що 28 листопада ц.р. члени Правління Громадської ради Платонов О.І., Кучинський Ю.Ф. та Трусов С.І. (за дорученням
Андрєєва О.Л.) обговорили низку питань серед яких – необхіднісь підготовки положень про Комітети Громадської ради та їх Регламентів. Вислухавши аргументи усіх членів Правління прийнято рішення про недоцільність підготовки зазначених документів та винесення його на чергове засідання Громадської ради при Державній фіскальній службі для затвердження.

Враховуючи, що на минулому засіданні Комітету було доручено Сенюкову К.О. напрацювати проекти саме цих документів, запропоновано висловитися із зазначеного питання. Пропозицій не поступило.

 

За відсутності заперечень рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

 

1. Прийняти інформацію до відома.

2. Відмінити попереднє рішення Комітету щодо створення проектів Положення та Регламенту Комітету з питань митної політики.

3. Про прийняте рішення інформувати Громадську раду при Державній фіскальній службі України. 

 

З питання 3 порядку денного:

 

Слухали:

 

Вдовіну Г.В., яка поінформувала про розгляд фактів порушень митного оформлення при здійснені експорту волоських горіхів на засіданні підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів скарги суб’єктів ЗЕД. Також поінформувала, що аналогічні проблеми притаманні експорту іншої сільськогосподарської продукції. Враховуючи викладене, підкомітет пропонує визначити фахівців із складу Комітету для включення до складу робочої групи при антикорупційному Комітеті Громадської ради.

Скринника А.П., Трусова С.І., Потапова Н.В., Онищенко Л.А., Платонова О.І., Потапенка В.І. та експерта Терещенка С.С., які навели приклади тривалої затримки транспортних засобів у пунктах пропуску, завантажених волоськими горіхами (без шкарлупи) та поінформували про ознаки корупційних проявів, що спостерігаються з боку посадових осіб митниць під час зазначених ситуацій.

 

Інших членів Комітету, які визначили окремі складові порушеного питання, зокрема:

- недостатній контроль з боку податківців при заготівлі зазначеної групи товарів;

- відсутність правового механізму легалізації продукції, що заготовлюється на місцях;

- вимога керівництва ДФС до працівників митних органів щодо легалізації такої продукції на етапі митного оформлення експорту.

Було зазначено, що такі дії не є невиправданими, дискримінують державних службовців та стримують міжнародну торгівлю і стоять на заваді малого та середнього бізнесу.

 

Кучинського Ю.Ф., який з урахуванням висловлених пропозицій рекомендував кандидатури до складу робочої групи з підготовки письмового обґрунтування та звернення до керівництва Державної фіскальної служби України: Онищенко Л.А., Скринника А.П., Таслицького  Г.І., Костянчука С.П., Терещенка С.С. (за згодою)     

 

За відсутності заперечень рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Створити робочу групу з підготовки письмового обґрунтування та звернення до керівництва Державної фіскальної служби України у  складі: Онищенко Л.А., Скринника А.П., Таслицького  Г.І., Костянчука С.П., Терещенка С.С. (за згодою).     

 

Доручити робочій групі підготувати до 10 грудня 2014 року звернення до ДФС України з вимогою щодо проведення певних заходів для налагодження належного податкового контролю при заготівлі сільськогосподарської продукції та недопущення порушень законодавства під час їх митного оформлення.

 

З питання 4 порядку денного:

 

Слухали:

 

Кучинського Ю.Ф., який звернув увагу присутніх на п. 4 Порядку денного, яким передбачено можливість обговорення ситуації, що склалася в результаті зміни дати проведення засідань Громадської Ради при Державній фіскальній службі України та Комітету з питань митної політики.

Члени Комітету висловилися щодо неприпустимості неузгоджених рішень з боку керівництва Громадської ради та секретаря Комітету, зокрема щодо раптового переносу дати, місця та часу засідань. Запропоновано винести зазначене питання на чергове засідання з метою надання оцінки таких дій.

 

Кучинського Ю.Ф., який запропонував доручити Онищенко Л.А. підготувати відповідні  пропозиції до Положення про Громадську раду при ДФС України із визначенням конкретних термінів виконання передбачених у ньому заходів, дати та місця проведення зібрань, а також термінів направлення членам Громадської ради при ДФС України матеріалів, проектів рішень з питань, що виносяться на обговорення.

 

За відсутності заперечень рішення прийнято одноголосно.

 

 

ВИРІШИЛИ:

 

Доручити Онищенко Л.А. підготовку пропозицій до Положення Громадської ради при ДФС України, із визначенням конкретних термінів виконання передбачених у ньому заходів, дати та місця проведення зібрань, а також термінів направлення членам Громадської ради при ДФС України матеріалів, проектів рішень з питань, що виносяться на обговорення.

 

Заступник голови Комітету/

секретар засідання                                         Ю.Ф. Кучинський