Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №16 засідання Комітету з питань митної справи Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 25 серпня 2016 о 15:26

м. Київ                                                                                 30 березня 2016 року

 

Дата та час проведення: 30 березня 2016 року, о 15 год. 00 хв. 

Місце проведення: м. Київ, Львівська площа, 8, приміщення №1511 

 

Присутні від Державної фіскальної служби:

Демченко Сергій Семенович – начальник управління профілювання митних ризиків Департаменту організації митного контролю ДФС України.

Карабедьян Юрій Кеворкович – заступник начальника управління - начальник відділу супроводження транзитних процедур управління митних режимів Департаменту організації митного контролю ДФС України.

Тимошенко Володимир Васильович – заступник начальника відділу супроводження транзитних процедур управління митних режимів Департаменту організації митного контролю ДФС України.

Івашкович Олександр Михайлович – заступник директора департаменту - начальник управління проектування та розробки інформаційних систем Департаменту розвитку ІТ ДФС України.

Кіркевич Ольга Іванівна – заступник начальника управління митної вартості Департаменту адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання ДФС України.

 

Присутні від інститутів громадянського суспільства (список додається):

29 членів Комітету з питань митної справи Громадської ради при ДФС України (далі – Комітет), з них 10 осіб – за довіреностями.

1 експерт з дорадчим  голосом.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Інформаційні технології та інформаційні ресурси у державній митній справі. Застосування інформаційних систем для здійснення митного контролю та митного оформлення. Приєднання України до Конвенції про спільну транзитну процедуру – план заходів ДФС. Використання інформаційних систем суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.

(Доповідачі: представники Департаменту інформаційних технологій ДФС України, Департаменту оргмитконтролю та оформлення, експерти та члени Комітету.)

 2. Інформування громадськості про імплементацію норм Угоди про спрощення торгівлі – щодо статей про публікації і доступність інформації та надання коментарів, консультацій. Про сучасний стан та перспективи.

(Доповідачі: представники ДФСУ )

3. Співпраця з народними депутатами України з питань вдосконалення митного законодавства.

3.1 Інформація представників робочої групи при профільному Комітеті ВРУ (Андрєєв О.Л., Вдовіна Г.В., Потапова Н.В.) про роботу над проектом Закону „Про національну митну службу України” від 13.01.2016 № 3763.

3.2 Активізація антикорупційної роботи та протидії контрабанді на митниці ініціювання доповнень до законопроекту.

(Доповідачі: представники робочої групи від Комітету при профільному Комітеті ВРУ – Андрєєв О.Л., Вдовіна Г.В., Потапова Н.В., голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді, та з питань діяльності органів фінансових розслідувань Юровський Д.Б.)

СЛУХАЛИ:

Кучинського Ю.Ф., який привітав присутніх, запропонував розпочати засідання та, враховуючи відсутність доповідача з п.п. 3.2 та пропозицією Потапової Н.В. – затвердити такий порядок денний:

1. Інформаційні технології та інформаційні ресурси у державній митній справі. Застосування інформаційних систем для здійснення митного контролю та митного оформлення. Приєднання України до Конвенції про спільну транзитну процедуру – план заходів ДФС. Використання інформаційних систем суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.

(Доповідачі: представники Департаменту інформаційних технологій ДФС України, Департаменту оргмитконтролю та оформлення, експерти та члени Комітету.)

 2. Інформування громадськості про імплементацію норм Угоди про спрощення торгівлі – щодо статей про публікації і доступність інформації та надання коментарів, консультацій. Про стан сучасний та перспективи.

(Доповідачі: представники ДФСУ)

3. Співпраця з народними депутатами України з питань вдосконалення митного законодавства. Інформація від представників робочої групи при профільному Комітеті ВРУ Андрєєва О.Л., Вдовіної Г.В., Потапової Н.В. про роботу над проектом Закону „Про національну митну службу України”
від 13.01.2016 № 3763.

4. Різне.

 

Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити відкорегований порядок денний:

З питання 1 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Івашковича О.М., який запропонував провести діалог, шляхом надання відповіді на запитання членів Комітету.

Платонова О.І., який порушив питання законодавчих повноважень, персоналу та фінансування ДФС для реалізації завдань, передбачених митним кодексом та забезпечення адміністративних процесів. Також звернувся з проханням пояснити позицію ДФС стосовно ініціатив Одеської митниці.

Івашковича О.М., який зазначив, що у ДФС достатня законодавча база для єдиного виключення, запровадження NCTS. Діючий Митний кодекс України та нормативно-правові акти не відповідають новому Митному кодексу Європейського Союзу. Зауважив, що на сьогоднішній день діє Постанову КМУ
№ 527, яка забороняє підключення внутрішніх обчислювальних мереж до Інтернет мережі. Обмін даними (у тому числі щодо електронного декларування) відбувається не он-лайн, а за допомогою електронний поштових відправлень.

Також повідомив про те, що станом на сьогоднішній день у відділі працює  4 програмісти та 1 адміністратор баз даних, при штатній чисельності відділу – 7, т.т. існує потреба у кадрах.

Щодо фінансування повідомив, що розробка програм відбувається власними силами ДФС та не потребує додаткового фінансування.

Повідомив позицію ДФС стосовно повноважень Одеської митниці у частині визначення інформаційної політики. Зауважив, що Україна не має потреби у системі ASYCUDA, адже вона не використовується у жодній європейській країні. ДФС вивчала досвід Литви, Латвії, Румунії та Словакії щодо використання ними системи ASYCUDA та дізналися, що деякі зазначені країни використовували ASYCUDA, але у 2005 – 2009 роках відмовилися від неї у зв’язку з високою її вартістю, та тривалим часом для розробки програмування (до дев’яти місяців). Також зауважив, що дана система ASYCUDA не інтегрується з існуючими інформаційними системами.

Кучинського Ю.Ф., який запропонував звернутися до Голови ДФС щодо категоричної заборони придбання та запровадження системи ASYCUDA на території України.

Вдовіну Г.В., яка запропонувала сприяти ДФС в інформуванні громадськості щодо висвітлення питань впровадження системи ASYCUDA в Україні, шляхом проведення круглого столу із залученням ЗМІ та запропонувала ініціювати проведення „ круглого столу” з ДФС за два тижні.

 

Виступили: Потапова Н.В., Платонов О.І., Вдовіна Г.В., Сенюков К.О., Луговець В.А., Німченко В.М., Липовський В.В., Терещенко С.С., Трусов С.І.

 

Тимошенка В.В., який повідомив присутнім про стан справ стосовно проведення заходів з питання приєднання України до Конвенції про спільну транзитну процедуру. Поінформував про створення Наглядової ради, робочої групи та підгрупи з метою імплементації норм Конвенції про спільну транзитну процедуру, розробку правових рішень та ІТ рішень.

Департаментом митного контролю ініційовано зміни до плану заходів ДФС із зазначеного питання до Наглядової ради та робочої групи з метою поновлення роботи з приєднання. Розроблено проект закону про внесення змін до Митного кодексу України, направлені до Мінфіну. Метою законопроекту є запровадження використання єдиної автоматизованої інформаційної системи для процедури спільного транзиту, тобто для обміну даними між нашою системою і NCTS.

Зазначив, що для повноцінного приєднання до цієї Конвенції необхідне запрошення від їх сторони, а також рік досвід роботи на умовах NCTS у рамках пілотного проекту.

У ДФС працюють експерти по програмі Twinning, які допомагають розробити проекти змін до законодавства з метою імплементації норм Конвенції про спільну транзитну процедуру.

 

Виступили: Кучинський Ю.Ф., Терещенко С.С., Сенюков К.О.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

за – 29

проти – 0

утрималось – 0

 

ВИРІШИЛИ:

1. Звернутися до Голови ДФС щодо отримання Комітетом офіційного автентичного перекладу Конвенції про спільну транзитну процедуру (NCTS).

2. Рекомендувати ДФС ввести представників Комітету до складу робочої групи з питань приєднання України до спільної транзитної процедури. Призначити відповідальним за розробку листа-рекомендації Платонова О. І.

3. Звернутися до ДФС з пропозицією про проведення круглого столу за участі представників ДФС та представників Комітету з метою освітлення позиції ДФС з питання запровадження системи ASYCUDA на території України. Призначити відповідальною Вдовіну Г.В.

З питання 2 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Платонова О.І., запропонував зняти дане питання з розгляду та перенести його розгляд на чергове засідання у зв’язку з тим, що дане питання необхідно розглядати у присутності Голови ДФС України.

 

Виступили: Кіркевич О.І., Вдовіна Г.В., Кучинський Ю.Ф., Сенюков К.О., Трусов С.І.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

за – 29

проти – 0

утрималось – 0

 

ВИРІШИЛИ:

Перенести розгляд питання „Інформування громадськості про імплементацію норм Угоди про спрощення торгівлі” на чергове засідання Комітету. Запросити Голову ДФС України для участі у розгляді зазначеного питання.

З питання 3 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка ознайомила присутніх про засідання робочої групи профільного Комітету ВР України щодо проекту Закону „Про національну митну службу України” від 13.01.2016 № 3763. На засіданні прийнято рішення відкласти роботу робочої групи до зміни уряду. Також зауважено, що необхідно визначитися зі структурою митної служби, з врахуванням усіх складових.

Запропонувала розглянути пропозиції, доповнення та рекомендації до проекту Закону „Про національну митну службу України” від 13.01.2016 № 3763, напрацьовані робочою групою підкомітетом з питань митної вартості та класифікації товарів Комітету, винести на розгляд та обговорення на Митному Форумі. 

Виступили: Потапова Н.В., Платонов О.І., Терещенко С.С..

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

за – 29

проти – 0

утрималось – 0

 

ВИРІШИЛИ:

Прийняти до відома інформацію Вдовіної Галини Володимирівни про роботу над проектом Закону „Про національну митну службу України” від 13.01.2016 № 3763.

З питання 4 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Потапову Н.В., яка повідомила про створення у Хмельницькій області громадських організацій – саморегульованих територіальних громад, які видають свідоцтва народного підприємства - суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності.

 

Виступили: Кучинський Ю.Ф., Платонов О.І., Трусов С.І., Вдовіна Г.В.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

за – 29

проти – 0

утрималось – 0

 

ВИРІШИЛИ:

1. Прийняти до відома інформацію Потапової Н.В.

2. Звернутися до ДФС з листом про надання роз’яснення щодо правових підстав діяльності народних підприємств. Призначити відповідальною за підготовку звернення Потапову Н.В.

 

 

Заступник Голови Комітету

з питань митної справи ГР ДФС України                                    Ю.Ф. Кучинський

 

Секретар Комітету

з питань митної справи ГР ДФС України                                         Т.М. Ткаченко