Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №17 засідання Комітету з питань митної справи Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 25 серпня 2016 о 15:28

м. Київ                                                                                       19 травня 2016 року

 

Дата та час проведення: 19 травня 2016 року о 15 год. 00 хв. 

Місце проведення: м. Київ, Львівська площа, 8, приміщення Конгрес-холу Державної фіскальної служби України

 

Присутні від Державної фіскальної служби:

Василенко Олексій Леонідович – директор Департаменту організації митного контролю ДФС України.

Копич Олег Павлович – начальник відділу організації контролю за окремими видами діяльності підприємства Управління організації митного контролю Департаменту організації митного контролю ДФС України.

Кислицин Володимир Олександрович – директор Департаменту матеріального забезпечення та розвитку інфраструктури ДФС України.

 

Присутні від Державної прикордонної служби України:

Погиба Микола Григорович – начальник відділу управління прикордонного контролю Адміністрації державної прикордонної служби України.

 

Присутні від інститутів громадянського суспільства (список додається):

31 членів Комітету з питань митної справи Громадської ради при ДФС України (далі – Комітет), з них 11 осіб – за довіреностями.

3 експерти з дорадчим  голосом.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Діяльність митних брокерів у пунктах пропуску через державний кордон України. (Доповідач представник Асоціації митних брокерів України).

 

2. Пропозиції з удосконалення інформування суб’єктів ЗЕД через відкритий портал ДФС України. (Доповідач – представник Асоціації митних брокерів України)

 

3. Опрацювання рекомендацій стосовно орієнтувань правоохоронних органів. (Доповідач – Вдовіна Г.В.)

 

4. Щодо взаємодії комітетів Громадської ради при ДФС України та розмежування їх повноважень. (Доповідач Вдовіна Г.В.)

 

5. Щодо налагодження паритетного діалогу Громадської ради при ДФС України з органами влади. (Доповідач Вдовіна Г.В.)

 

 

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який привітав присутніх та запропонував розпочати засідання, затвердивши такий порядок денний:

1. Діяльність митних брокерів в пунктах пропуску через державний кордон України.

(Доповідач – представник Асоціації митних брокерів України)

2. Пропозиції з вдосконалення інформування суб’єктів ЗЕД через відкритий портал ДФС України.

(Доповідач – представник Асоціації митних брокерів України)

3. Опрацювання рекомендацій стосовно орієнтувань правоохоронних органів.

(Доповідач – Вдовіна Г.В.)

4. Щодо взаємодії комітетів Громадської ради при ДФС України та розмежування їх повноважень.

(Доповідач – Вдовіна Г.В.)

5. Щодо налагодження паритетного діалогу Громадської ради при ДФС України з органами влади.

(Доповідач – Вдовіна Г.В.)

 

Заперечень не надійшло. Рішення прийнято одноголосно.

 

ВИРІШИЛИ:

Затвердити озвучений порядок денний:

З питання 1 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Василенка О.Л., який ознайомив присутніх з проектом Порядку відкриття та функціонування вантажних митних комплексів. Запропонував членам Комітету протягом місяця надати свої пропозиції та зауваження до даного проекту.

Вдовіну Г.В., яка запропонувала призначити відповідального за опрацювання проекту Порядку відкриття та функціонування вантажних митних комплексів та встановити термін опрацювання – до 14.06.2016

 

 Виступили: Трусов С.І., Агарков І.Ю., Гриньов Ю.І., Тищенко А.О.

 

Лінніка В.П., який запропонував визначити координатором для опрацювання проекту Порядку відкриття та функціонування вантажних митних комплексів підкомітет з питань митних брокерів та запровадження інституту УЕО, роботи митних складів, зон прибуття та митних терміналів на чолі з головою підкомітету Могоричовим Б.З. Також встановити термін опрацювання проекту Порядку та підготовки рекомендацій для ДФС до 10.06.2016. Рекомендації до проекту Порядку відкриття та функціонування вантажних митних комплексів винести на затвердження Громадській раді 16.06.2016.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

за – 31

проти – 0

утрималось – 0

 

ВИРІШИЛИ:

1. Опрацювати проект Порядку відкриття та функціонування вантажних митних комплексів членами Комітету.

2. Визначити координатором опрацювання проекту Порядку відкриття та функціонування вантажних митних комплексів підкомітет з питань митних брокерів та запровадження інституту УЕО, роботи митних складів, зон прибуття та митних терміналів на чолі з головою підкомітету Могоричовим Б.З.

3. Встановити строк опрацювання проекту Порядку та підготовки рекомендацій для ДФС до 10.06.2016.

4. Винести на затвердження Громадській раді 16.06.2016 Рекомендації до проекту Порядку відкриття та функціонування вантажних митних комплексів.

СЛУХАЛИ:

Ізотова С.В., який ознайомив присутніх з питанням створення та функціонування сервісних служб в автомобільних пунктах пропуску на Державному кордоні України, зауважив на невідповідний технічний стан автомобільних пунктів пропуску на кордоні України. Запропонував проект звернення до Прем’єр міністра України із розкриттям зазначеного питання.

 

Виступили: Василенко О.Л., Бричко О.С., Крилач О.М., Богомолов А.Ю., Гриньов Ю.І., Трусов С.І., Погиба М.Г., Потапова Н.В., Платонов О.І.

 

Лінніка В.П., який виніс на голосування питання щодо прийняття за основу звернення до Прем’єр міністра України, запропонованого Ізотовим С.В. (Асоціація митних брокерів України), доопрацювання його у Комітеті та винесення на затвердження Громадською радою 16.06.2016. Також запропонував підготувати рекомендації Комітету для ДФСУ з питання діяльності митних брокерів в пунктах пропуску через державний кордон України та призначити відповідальним Ізотова С.В.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

за – 31

проти – 0

утрималось – 0

 

ВИРІШИЛИ:

1. Прийняти за основу проект звернення до Прем’єр міністра України запропонований Ізотовим С.В. (Асоціацією митних брокерів України).

2. Доопрацювати звернення до Прем’єр міністра України та винести на  погодження Громадською радою 16.06.2016.

3. Підготувати рекомендації Комітету для ДФС з питань діяльності митних брокерів у пунктах пропуску через державний кордон України. Призначити відповідальним Ізотова С.В.

З питання 2 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Лінніка В.П., який висунув пропозиції з вдосконалення інформування суб’єктів ЗЕД через офіційний веб-портал ДФС.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

за – 31

проти – 0

утрималось – 0

 

ВИРІШИЛИ:

1. Прийняти за основу пропозиції Лінніка В.П. щодо вдосконалення офіційного веб-порталу ДФС.

2. Підготувати рекомендації для ДФС та винести їх на затвердження Громадською радою 16.06.2016 року.

3. Призначити відповідальним за розробку рекомендацій для ДФС з удосконалення офіційного веб-порталу ДФС Лінніка В.П.

З питання 3 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., ознайомила присутніх з проблемними питаннями щодо орієнтувань правоохоронних органів. Зазначила, що протягом місяця від правоохоронних органів надійшло 110 орієнтувань, на підставі яких проведено 83 митних огляди та складено один протокол про порушення митних правил.

Водночас, з урахуванням специфіки митного поста „Спеціалізований”, заходи, передбачені вимогами щодо контрольованих поставок, стосуються міжнародних поштових відправлень, а не вантажів.

Зауважила, що така ситуація є типовою для вітчизняного митного простору та потребує негайного врегулювання у зв’язку з наявністю корупційної складової та негативних наслідків щодо наповнення бюджету та тиск на бізнес.

З огляду на викладене вище, а також з метою створення розумного балансу між забезпеченням належного контролю з боку правоохоронних органів за дотриманням законодавства при переміщенні товарів і транспортних засобів через митний кордон та можливими зловживаннями у частині направлення псевдоорієнтувань, які ґрунтуються на „порожній” інформації. Запропонувала Комітету організувати спільну зустріч за участі представників Державної фіскальної служби України, Служби безпеки України та Громадської ради при ДФС.

Також запропонувала до уваги присутніх проект листа-звернення до Голови ДФС України та Служби безпеки України.

 

Виступили: Богомолов А.Ю., Терещенко С.С.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

за – 31

проти – 0

утрималось – 0

 

ВИРІШИЛИ:

1. Затвердити звернення до Голови ДФС України та Служби безпеки України щодо проведення спільної зустрічі за участі представників Державної фіскальної служби України, Служби безпеки України та Громадської ради при ДФС України.

2. У термін до 23.05.2016 звернутися до голови Громадської ради при ДФС України з проханням підписати звернення до Державної фіскальної служби України, Служби безпеки України.

3. Делегувати представників від Комітету: Вдовіну Г.В., Богомолова А.Ю., Терещенко С.С. на спільну зустріч представників Державної фіскальної служби України, Служби безпеки України та Громадської ради при ДФС.

З питання 4 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка повідомила, що голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції Громадської ради при ДФС направив листа до начальника Одеської митниці, зміст якого протирічить рішенням Комітету з питань митної справи Громадської ради при ДФС.

Запропонувала провести спільне засідання Комітету з питань митної справи та Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції.

Також запропонувала звернутися до Прем’єр міністра України.

Платонова О.І., який повідомив про рішення Правління з даного питання та запропонував провести антикорупційну експертизу діяльності Одеської митниці та організаційно-розпорядчих документів, виданих начальником Одеської митниці упродовж 2015 – 2016 років.

Агаркова І.Ю., який запропонував звернутися до голови Громадської ради з проханням направити до Одеської митниці листа від Громадської ради, який спростовує лист надісланий Головою Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції.

Вдовіну Г.В., яка запропонувала направити лист Президенту України, Прем’єр міністру України, Комітету Верховної ради
України, в якому викласти аналіз Одеського пакету реформ та  зазначити, що начальник Одеської митниці не відповідає на звернення Комітету та Громадської ради щодо участі у засідані Громадської ради.

Лінніка В.П., який виніс на голосування питання щодо необхідності звернення до Президента України, Прем’єр міністра України, Комітету Верховної ради України з питань діяльності Одеської митниці та її реформ, зазначивши, що начальник Одеської митниці не відповідає на звернення Комітету та Громадської ради щодо участі у засіданні Громадської ради. Запропонував визначити
Вдовіну Г.В. відповідальною за розробку проекту зазначеного листа.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

за – 31

проти – 0

утрималось – 0

 

ВИРІШИЛИ:

1. Здійснити аналіз Одеського пакету реформ. Призначити відповідальною Вдовіну Г.В.

2. Звернутися до Президента України, Прем’єр міністра України, Комітету Верховної ради України з листами щодо діяльності Одеської митниці та її реформ, зазначивши, що Начальник Одеської митниці не відповідає на звернення Комітету та Громадської ради щодо участі у засіданні Громадської ради.

3. Запропонувати Громадській ради прийняти рішення щодо проведення Комітетом з питань митної справи антикорупційної експертизи діяльності Одеської митниці та організаційно-розпорядчих документів, виданих начальником Одеської митниці упродовж 2015 – 2016 років. Призначити відповідальною за організацію Вдовіну Г.В.

З питання 5 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Вдовіну Г.В., яка повідомила про проблеми комунікації Громадської ради при ДФС з органами влади. Запропонувала здійснити аналіз листів Громадської ради  до Президента України, Прем’єр міністра України та інших органів влади з питань митної справи та поінформувати про результати членів Громадської ради на черговому засіданні Громадської ради.

Також запропонувала організувати та провести прес-конференцію з питань проблем у митній справі.

 

ГОЛОСУВАЛИ: 

за – 31

проти – 0

утрималось – 0

 

ВИРІШИЛИ:

1. Здійснити аналіз звернень Громадської ради при ДФС та відповіді на звернення, надіслані Громадською радою упродовж 2015 – 2016 років  до Президента України, Прем’єр міністра України, Міністра фінансів України та Голови ДФС України, на предмет своєчасного та суттєвого реагування державних органів на висловлені громадськістю питання і пропозиції у сфері митної справи. Про результати поінформувати членів Громадської ради на черговому засіданні для прийняття відповідної резолюції. Відповідальною призначити за організацію Вдовіну Г.В.

2. У терін до 16.06.2016 організувати та провести прес-конференцію з проблемних питань у митній справі. Відповідальною призначити Вдовіну Г.В.

3. Запропонувати голові Громадської ради Олексієнку Д.В., заступнику голови Громадської ради Платонову О.І. виступити на прес-конференції з проблемних питань у митній справі.

4. Делегувати на прес-конференцію з проблемних питань у митній справі голову підкомітету з питань митної вартості та класифікації товарів Вдовіну Г.В.

5. Запропонувати виступити на прес-конференції представникам інших комітетів Громадської ради. Відповідальною за організацію призначити
Вдовіну Г.В.

 

 

 

Голова Комітету

з питань митної справи ГР ДФС України                         В.П. Ліннік

 

 

Секретар Комітету

з питань митної справи ГР ДФС України                          Т.М. Ткаченко