Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №4 засідання Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 29 грудня 2014 о 15:26

Дата та час проведення: 25 грудня 2014 року, 10 год. 00 хв.

Місце проведення:  Конгрес-хол ДФС України (м. Київ, Львівська площа, 8) 

Присутні: 

від Державної фіскальної служби України

Задорожний О.М. – начальник управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування;

Хівренко І.О. – начальник управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту;

Почінова М.А. – головний державний інспектор відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту; 

від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС): 

29 членів Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України (список додається), з яких:

за довіреністю – 7, експерти – 4. 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ 

1. Обговорення питання щодо оподаткування операцій платників податку, пов’язаних із матеріальним забезпеченням в зонах АТО (передача матеріальних цінностей, основних засобів, тощо). Розгляд пропозицій членів Комітету.

2. Обговорення питання оподаткування ПДФО, ЄСВ та врахування в зменшення оподатковуваного прибутку сум середнього заробітку, виплачених працівникам, призваним на військову службу. Розгляд пропозицій членів Комітету.

3. Обговорення питання щодо проведення річного перерахунку ПДВ за операціями, пов’язаними із продажем лікарських засобів та медичних препаратів за зниженою ставкою 7%. Розгляд пропозицій членів Комітету.

4. Обговорення питання щодо розміщених в загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі „ЗІР” відповідей, щодо застосування норм пп.153.1.1 п.153.1 ст. 153 Податкового Кодексу України.  Розгляд пропозицій членів Комітету.

СЛУХАЛИ

Шевцову Т.С., яка відкрила засідання, повідомила про наявність кворуму та запропонувала розпочати засідання Комітету, затвердивши запропонований порядок денний.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити запропонований порядок денний.

З питання 1 порядку денного

СЛУХАЛИ:

Шевцову Т.С., яка виступила з питання  обліку та оподаткування операцій з передачі ТМЦ у зону АТО. Наголосила, що у зв’язку з масштабною антитерористичною операцією на Сході України багато суб’єктів , які надають благодійну допомогу у грошовій або матеріальній формі мають питання щодо порядку відображення в податковому обліку  такої допомоги. 

ВИРІШИЛИ:

1. Звернутися до ДФС України з пропозицією щодо підготовки та видання Узагальнюючої податкової консультації з цього питання, розробленої та прийнятої членами Комітету.

2. Ініціювати питання щодо оперативного розміщення консультації із зазначеного питання у базі „ЗІР”.

З питання 2 порядку денного

СЛУХАЛИ:

Михайленка Д.О., який виступив з питання оподаткування ПДФО та ЄСВ сум середнього заробітку, виплачених працівникам, призваним на військову службу. Доповідач наголосив на необхідності термінового врегулювання даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Звернутися до ДФС України з пропозицією щодо підготовки Узагальнюючої податкової консультації з питань звільнення від ПДФО та ЄСВ зазначених виплат,з урахуванням позиції Комітету.

2.  Ініціювати оперативне вилучення з бази „ЗІР” консультації із зазначеного питання (запитання-відповіді від 24.10.2014),  залишивши при цьому у базі  „ЗІР” відповіді, які передбачають звільнення від ПДФО та ЄСВ зазначених виплат.

З питання 3 порядку денного

СЛУХАЛИ:

Михайленка Д.О., який звернув увагу присутніх на актуальне питання щодо проведення річного перерахунку ПДВ за операціями, пов’язаними із продажем лікарських засобів та медичних препаратів за зниженою ставкою 7%. Виступаючий зазначив, що починаючи з 01.04.2014 змінено порядок оподаткування ПДВ операцій з продажу лікарських засобів та медичних виробів, зокрема, замість режиму звільнення від оподаткування, що застосовувався до таких операцій раніше, запроваджено ставку ПДВ 7%.

У зв’язку із цим, за наслідками 2014 року частка оподатковуваних операцій у загальній сумі операцій підприємств, що здійснюють відповідні операції, об’єктивно збільшиться. 

ВИРІШИЛИ: 

Звернутися до ДФС України щодо врахування пропозицій членів Комітету при затвердженні узагальнюючої податкової консультації з питань порядку перерахунку податкового кредиту відповідно до частки використання товарів (необоротних активів) в оподатковуваних операціях.

З питання 4 порядку денного

СЛУХАЛИ:

Чорногуз Л. зі спірних питань та відповідей на них, розміщених в інформаційно-довідковому ресурсі „ЗІР”, зокрема щодо порядку визначення доходів, отриманих/нарахованих платником податку в іноземній валюті у зв’язку з продажем товарів, виконанням робіт, наданням послуг  (пп.153.1.1 п.153.1 ст. 153 Податкового Кодексу України).

ВИРІШИЛИ:

1. Надати ДФС України перелік проблемних питань щодо електронного адміністрування ПДВ у 2015 році, підготовлений членами та експертами Комітету.

2.  Надіслати ДФС України запит з пропозицією щодо підготовки та видання Узагальнюючої податкової консультації з питань справляння ПДВ у 2015 році, з урахуванням думки членів Громадської ради при ДФСУ.

3. Звернутися до Державної фіскальної служби України з пропозицією  щодо забезпечення розгляду проекту Узагальнюючої податкової консультації щодо справляння ПДВ у 2015 році на засіданні Комітету з питань податкової політики Громадської ради при ДФС України у лютому  2015 року.

Слухали:

Шевцову Т.С., яка підбила підсумки засідання та оголосила про його закриття.

 

Голова Комітету                                                                                 Т.С. Шевцова