Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №6 засідання Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 21 квітня 2015 о 13:29

 Дата та час проведення: 09 лютого 2015 року, 11 год. 00 хв.

 Місце проведення:  м. Київ, Львівська площа, 8, Конгрес-хол Державної фіскальної служби України.

Присутні:

від Державної фіскальної служби України:

Задорожний О.М. – начальник управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування

Литовченко Н.П. – заступник директора Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб

Попова В.В. – начальник відділу розробки нормативно-правових актів та інформаційно-аналітичного забезпечення управління місцевих податків і зборів, плати за землю  Департаменту оподаткування юридичних осіб

Тимощук Ю.М. – начальник відділу адміністрування майнових податків управління адміністрування майнових податків та зборів Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб

Хівренко І.О. – начальник управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту;

Почінова М.А. – головний державний інспектор відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту;

присутні від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС):

39 членів Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України (список додається), з яких 13 – за довіреністю та 15  експертів.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Питання практичного застосування норм:

1.1. розділу ІІІ ПКУ щодо оподаткування прибутку підприємств;

1.2. розділу ХІІ ПКУ „Податок на майно” ( нерухоме майно, земля, транспорт);

1.3. розділів ІІІ та ІУ ПКУ щодо оподаткування виплат мобілізованим працівникам та операцій передачі в зону проведення АТО ТМЦ та ОЗ.

СЛУХАЛИ

голову Комітету Шевцову Т.С., яка відкрила засідання. Також вона повідомила  кількість зареєстрованих учасників засідання – 39 осіб, з них за
дорученням – 13. Враховуючи наявність кворуму, запропонувала розпочати засідання Комітету та затвердити запропонований порядок денний.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити запропонований порядок денний.

З ПИТАННЯ 1 ПОРЯДКУ ДЕННОГО.

СЛУХАЛИ:

Шевцову Т.С., яка розповіла про те, що після засідання Комітету 28 січня
2015 року Державною фіскальною службою України підготовлена Узагальнююча податкова консультація щодо електронного адміністрування ПДВ з урахуванням пропозицій та зауважень членів Комітету.

Шевцову Т.С.,  про проблемні питання, з якими зіткнулися платники податків після набрання чинності 1 січня 2015 року норм ПКУ щодо обчислення податку на прибуток підприємств.

Задорожного О.М., щодо визначення кола платників податку на прибуток, зокрема, неприбуткових організацій, відокремлених підрозділів юридичних осіб, договорів про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи та договорів управління майном.

Дроговоз, Ю.С., Рубаненко Л.В., Чорногуз Л.П., Шрабтак О. про проблеми податкового обліку неприбуткових організацій, та юридичних осіб, які у
2015 році втратили статус неприбуткових.

Шевцову Т.С., Задорожного, О.М., Циганка Ю.В., Рубаненко Л.В.,
Шматко О.Ю., Михайленко Д.О.,
щодо податкового обліку нематеріальних активів та роялті.

Шевцову Т.С., Задорожного, О.М., Рубаненко Л.В., Чорногуз Л.П.,
Шматко О.Ю., Ковтун Т.І.,
щодо проблемних питань коригування фінансового результату до оподаткування на суму амортизації ОЗ.

Шевцову Т.С., Задорожного, О.М., Рубаненко Л.В., Чорногуз Л.П.,
Шматко О.Ю., Добичіну І.В., Кононенко В.Л.,
щодо:

-         проблемних питань податкового обліку баків, зокрема формування резервів та списання безнадійної заборгованості;

-         можливості податкових органів перевіряти правильність ведення бухгалтерського обліку (формування резервів), зокрема за МСФЗ.

 

Шевцову Т.С., Задорожного, О.М., Рубаненко Л.В., Чорногуз Л.П., Ткачову Е.В., Циганка Ю.В., щодо проблемних питань перехідного періоду.

ВИРІШИЛИ:

1. Надати Державній фіскальній службі України перелік проблемних питань оподаткування прибутку підприємств, які потребують негайного удосконалення та/або роз’яснення.

2. Звернутися до Державної фіскальної служби України з пропозицією щодо підготовки Узагальнюючої податкової консультації з питань оподаткування прибутку підприємств у 2015 році, з урахуванням думки членів Громадської ради при ДФСУ.

3. Розглянути проект Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування прибутку підприємств у 2015 році на засіданні Комітету з питань податкової політики Громадської ради при ДФС України у лютому 2015 року.

4. Підготувати пропозиції та ініціювати внесення змін до ПКУ з питань, врегулювання яких не входить до компетенції ДФС України.

З ПИТАННЯ 2 ПОРЯДКУ ДЕННОГО.

Слухали:

Шевцову Т.С., Рубаненко Л.В, Ткачову Е.В., Кононенко В. Л., щодо плати за землю, зокрема, порядку встановлення пільг з плати за землю та ставок податку у 2015 році.

Шевцову Т.С., Тимощука Ю.М., Рубаненко Л.В, Ткачову Е.В., та інших членів Комітету щодо сплати податку на нерухомість, зокрема:

- правомірності сплати податку у 2015 році, якщо ставки податку не були оприлюднені до 15 липня 2014 року;

- порядку визначення виду нежитлової нерухомості для застосування пільг зі сплати податку.

ВИРІШИЛИ:

1. Надати Державній фіскальній службі України перелік проблемних питань сплати податку на майно, які потребують негайного удосконалення та/або роз’яснення.

2. Звернутися до Державної фіскальної служби України з пропозицією щодо підготовки Узагальнюючої податкової консультації з питань сплати податку на майно у 2015 році, з урахуванням думки членів Громадської ради при ДФСУ.

3. Створити Єдиний інформаційний сайт, на якому оприлюднити рішення місцевих органів влади про встановлення ставок місцевих податків.

 

З ПИТАННЯ 3 ПОРЯДКУ ДЕННОГО.

Слухали:

Шевцову Т.С. про запити, направлені Комітету до ДФС України щодо звільнення від оподаткування ПДФО та ЄСВ сум середнього заробітку, виплаченого працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації.

Литовченко Н.П. про позицію ДФС України з цього питання, яка вважає, що від оподаткування звільняються лише компенсаційні виплати, які будуть здійснюватись з бюджету, а виплата середнього заробітку роботодавцем у даному випадку оподатковується на загальних підставах.

ВИРІШИЛИ.

Звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики за роз’ясненням з даного питання.

Слухали:

Шевцову Т.С., яка підбила підсумки засідання Комітету та оголосила його закриття.

 

Голова Комітету                                                   Т.С. Шевцова