Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ № 10 засідання Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та за питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 10 серпня 2016 о 19:37

дата проведення: 10 червня 2016 року

час проведення: 11 год. 00 хв.

місце проведення: ДФС України (м. Київ, пр. Киянівський, 2) 

Присутні: 

від ДФС України:

Мартинов С.В. – заступник начальника управління, Головне управління внутрішньої безпеки ДФС України;

Сафонов Є.Г. – заступник директора департаменту, Департамент організації митного контролю;

 

від інститутів громадянського суспільства:

23 членів Комітету Громадської ради при ДФС України;

3 експерти Громадської ради при ДФС України

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.  Про заходи боротьби з корупцією на Одеській митниці ДФС у межах запровадження Відкритого митного простору.

2.  Щодо проведення громадської експертизи діяльності ДФС України.

3.  Щодо затвердження пропозицій до проекту Закону України „Про Фінансову поліцію”.

4.  Про надання пропозицій по внесенню змін до чинного законодавства України щодо посилення антикорупційної роботи в органах ДФС України.

5.  Про розгляд звернень, що надходять до Комітету.

6.  Різне.

 

СЛУХАЛИ:

 

Благодира О.С. – заступника голови Комітету, який відкрив засідання, повідомив про кількість зареєстрованих учасників засідання, експертів та запрошених осіб та звернув увагу, що кворум є.

Проінформував учасників засідання про підсумки роботи Комітету упродовж ІІ кварталу п.р.; запропонував внести зміни до порядку денного, зокрема п. 1 перенести на чергове засідання Комітету у зв’язку з відсутністю остаточної інформації із зазначеного питання. Доповідь Повха В.М. щодо п. 2 порядку денного також перенести на чергове засідання у зв’язку з відсутністю доповідача. Розпочати обговорення п. 2 порядку денного з доповіді заступника голови Комітету Благодира О.С. Поставив на голосування порядок денний з урахуванням змін.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

 „за” – 23 особи

 

ВИРІШИЛИ:

 

Порядок денний затвердити у такій редакції:

1.  Щодо проведення громадської експертизи діяльності ДФС України.

2.  Щодо затвердження пропозицій до проекту Закону України „Про Фінансову поліцію”.

3.  Про надання пропозицій щодо внесення змін до чинного законодавства України стосовно посилення антикорупційної роботи в органах ДФС України.

4.  Розгляд звернень, надісланих до Комітету.

5.  Різне.

 

З ПИТАННЯ 1 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

 

Благодира О.С., який повідомив про порядок проведення громадської експертизи діяльності ДФС України з проблемних питань (відповідно „предмет” і „мета” експертизи) відповідно до Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади, затвердженого Постановою КМУ № 976 від 05.11.2008 (у редакції Постанови КМУ № 234 від 08.04.2015) – що є компетенцією Громадської ради відповідно до Постанови КМУ № 976 та Постанови КМУ № 996 від 03.11.2010 (у редакції Постанови КМУ № 234 від 08.04.2015) та запропонував провести інвентаризацію чинних нормативно-правових актів, виданих Міндоходів України, що втратили актуальність або не відповідають діючому законодавству. Запропонував також провести інвентаризацію узагальнюючих податкових консультацій та роз’яснень у базі даних ЗІР  та ініціювати скасування або внесення змін до відповідних нормативно-правових актів, узагальнюючих податкових консультацій, вилучити (замінити) їх у базі даних ЗІР, як таких, що втратили актуальність.

Проніну В.І. яка запропонувала розробити проект порядку інвентаризації чинних нормативно-правових актів ДФС України, узагальнюючих податкових консультацій та роз’яснень у базі даних ЗІР.

Циганка Ю.В., Сукненко Л.П., Соколову Л.М., які повідомили про численні факти викрадення з казначейських рахунків платників податків у СЕА ПДВ податкового кредиту шляхом отримання за підробними документами дублікатів посилених електронних цифрових підписів у АЦСК.

Юровського Д.Б., який запропонував обговорити зазначене питання та визначити шляхи запобігання таким діям, а також алгоритм реагування органів ДФС та Державного казначейства України у разі звернень платників податків з таких питань.

Мартинова С.В., який поінформував про наявність в органах фінансових розслідувань податкової міліції інформації про такі факти та зауважив, що в КПК України відсутні норми  щодо компетенції органів фінансових розслідувань слідчої по розслідуванню таких кримінальних правопорушень.

Благодира О.С., Дубину Н.В., Соколову Л.М., які поінформували про фіктивні фірми та конвертаційні центри, що займаються незаконною мінімізацією податків, у т.ч. через які проходить викрадений шахрайським шляхом податковий кредит з ПДВ. Було зазначено, що такі тенденції дещо зменшилася порівняно з 2013 роком та 2014 – 2015 роками, але ще прослідковуються, тому існує нагальна потреба у посиленні боротьби із зазначеним негативним явищем. Звернули увагу, що  значною проблемою залишається депонування грошових коштів на ПДВ-рахунках що є відповідно і надає шахраям можливість викрадення податкового кредиту.

Запропонували декілька дієвих способів запобігання несанкціонованому втручанню у СЕА ПДВ та викраденню податкового кредиту, зокрема шляхом удосконалення профілю підписання податкової накладної, встановлення критеріїв ризиків, можливості анулювання податкових накладних, скасування депонування грошових коштів на ПДВ-рахунках, взаємодії органів ДФС та Держказначейства, внесення змін до нормативно-правових актів Мінфіну, що регулюють діяльність СЕА ПДВ. Виступили з ініціативою доручити голові Комітету Юровському Д.Б. узагальнити та додатково опрацювати пропозиції членів Комітету, підготувати відповідне звернення до ДФС України та Мінфіну.

 

ВИСТУПИЛИ:

 

Дубина Н. В., Мотчаний А. О., Чорний В. І., Мартинов С. В., Розум О.М., Дубина С.П.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

„за” – 12

„проти” – 0

„утримались” – 3

„не голосували” – 8

 

ВИРІШИЛИ:

 

Доручити голові Комітету Юровському Д.Б. узагальнити та доопрацювати пропозиції членів Комітету у частині вироблення  механізму протидії шахрайським діям у СЕА ПДВ та посиленню боротьби з цим явищем, підготувати відповідне звернення до ДФС та Мінфіну.

Доручити голові Комітету Юровському Д.Б. організувати роботу щодо проведення громадської експертизи діяльності ДФС у частині інвентаризації нормативно-правових актів, узагальнюючих податкових консультацій, роз’яснень у базі ЗІР, що втратили актуальність; розробити проект Порядку інвентаризації нормативно-правових актів та узагальнюючих податкових консультацій; підготувати відповідні звернення до Громадської ради та ДФС.

 

З ПИТАННЯ 2 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

 

Юровського Д.Б., який повідомив про стан роботи над проектом Закону України № 4228 від 15.03.2016 „Про Фінансову поліцію”, участь в опрацюванні якого брав Комітет з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції. Поінформував, що Комітету сприяв ІАЦ „Ліга” проведенню „круглого” столу з обговорення зазначеного законопроекту. „Круглий” стіл проведено за участі народних депутатів України, науковців, експертів, ЗМІ.

Дубину С.П. – співавтора проекту Закону України № 4228, експерт Комітету, дав пояснення щодо наданих пропозицій та зауважень до проекту закону України від ДФС, Генеральної прокуратури України, Міністерства фінансів України, експертів та громадськості, повідомив про стан роботи над законопроектом.

Мартинова С.В. – заступника начальника ГУВБ ДФС України, який довід до присутніх позицію ДФС щодо законопроекту.

Юровського Д.Б., який повідомив про публічні заяви Міністра фінансів України Данилюка О.О. стосовно ліквідації податкової міліції, запропонував затвердити проект звернення на ім’я Міністра фінансів України та Голови ДФС з пропозиціями щодо подальших дій з ліквідації (реформування) податкової міліції, з урахуванням законопроекту № 4228.

 

ВИСТУПИЛИ:

 

Благодир О.С., Циганок Ю.В., Розум О.О., Луговець В.А., Саргсян І.Л.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

 „за” – 12

„проти” – 0

„утримались” – 5

 „не голосували”– 6

 

ВИРІШИЛИ:

 

Інформацію Юровського Д.Б., Дубини С.П., Мартинова С. В. взяти до відома.

Доручити голові Комітету Юровському Д.Б. доопрацювати, з урахуванням зауважень та пропозицій членів Комітету, проекти звернень та направити його Мінфіну, ДФС та голові Громадської ради при ДФС України.

 

З ПИТАННЯ 3 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

 

Юровського Д.Б., який висловив думку, що вказівка Міністра фінансів України Данилюка О.О. про ліквідацію податкової міліції суттєво вплине на роботу органів внутрішньої безпеки ДФС. Повідомив, що у рамках проекту Європейського Союзу „Twinning” підготовлено рекомендації щодо реформування органів внутрішньої безпеки ДФС відповідно до європейських стандартів,  запропонував затвердити проект звернення на ім’я Голови та першого заступника голови ДФС щодо подальших планів реформування органів внутрішньої безпеки.

Мартинова С.В. – заступника начальника ГУВБ ДФС України, який повідомив про результати роботи органів внутрішньої безпеки ДФС з початку 2016 року,  поінформував про їх права і повноваження, відповів на запитання членів Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ:

 

Розум О.М., Благодир О.С., Луговець В.А., Проніна В.І.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

„за” – 12

„проти” – 0

„утримались” – 3

„не голосували” – 8

 

ВИРІШИЛИ:

 

Доручити голові Комітету Юровському Д.Б. доопрацювати, з урахуванням зауважень та пропозицій членів Комітету, проект звернення та направити ДФС.

 

З ПИТАННЯ 4 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

 

Юровського Д.Б., який повідомив про надіслані на розгляд Комітету звернення, а саме:

ТДВ „Завод „Метиз” щодо помилок у роботі СЕА ПДВ, в наслідок чого підприємство –національний товаровиробник та експортер не отримало підтверджене перевірками та заявлене відшкодування ПДВ на суму більше 1 млн. грн.;

журналіста Котнюка Ю. з питань законності люстрації в органах ДФС України.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

„за” – 12

„проти” – 0

„утримались” – 3

„не голосували” – 8

 

ВИРІШИЛИ:

 

Інформацію голови Комітету Юровського Д.Б. взяти до відома.

 

З ПИТАННЯ 5 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

 

Агаркова І.Ю., який повідомив про неетичну, на його думку, поведінку голови Комітету Юровського Д.Б., у зв’язку з направленням неузгодженого листа Комітету на Одеську митницю ДФС, запропонував усунути Юровського Д.Б. з посади голови Комітету.

Луговця В.А., Саргсян І.Л., які підтримали пропозицію Агаркова І.Ю.

Юровського Д.Б., який повідомив, що вказаний лист вже відкликаний ним на виконання рішення Правління Громадської ради при ДФС України, свою поведінку неетичною не вважає, оскільки діяв у межах повноважень голови Комітету.

Агаркова І.Ю., який вимагав від голови Комітету Юровського Д.Б. поставити на голосування питання про усунення Юровського Д.Б. з посади голови Комітету.

Юровського Д.Б., який повідомив що порядок денний вичерпано, зміни до порядку денного не вносилися, у розділі „різне” голосування не передбачене Положенням про Громадську раду, у залі із 69 членів Комітету присутні тільки 13, запропонував включити дане питання до порядку денного наступного засідання Комітету.

Підбив підсумки та закрив засідання.

 

 

Голова Комітету                                      Д.Б. Юровський