Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ № 11 засідання Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та за питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 03 жовтня 2016 о 12:47

дата проведення: 9 вересня, 2016року

час проведення: 9 год. 15 хв.

місце проведення: ДФС України (м. Київ, пр. Киянівський, 2)

 

Присутні:

 

від ДФС України:

Сівірін О.М. – заступник начальника управління, Головне управління внутрішньої безпеки ДФС України;

Сафонов Є.Г. – заступник директора департаменту, Департамент організації митного контролю;

 

      від інститутів громадянського суспільства:

14 членів Комітету Громадської ради при ДФС України;

1 експерт Громадської ради при ДФС України

2 запрошені особа

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.   Звіт про проведену Комітетом роботу з 13.10.2014р. (голова Комітету Юровський Д. Б.).

2.   Інформація про участь Комітету у проекті Twinning Європейської комісії (голова Комітету Юровський Д. Б.).

3.   Про розгляд листів № 1710/10/15-70-08 від 16.05.2016р., № 1671/10/15-70-08 від 12.05.2016р. (голова Комітету Юровський Д. Б.).

4.   Щодо причин корупції на митницях і контрабанди та їх наслідків для бізнесу (член Комітету Бородиня О. Г.).

5.   Про звільнення голови Комітету Юровського Д. Б. (доповідач визначається).

6.   Про виконання доручень Голови ГР при ДФС України та розгляд звернень (заступник голови Комітету Благодир О. С.).

7.   Про затвердження звернення до голів Громадських рад при територіальних органах ДФС України щодо результатів співпраці з Комітетом (голова Комітету Юровський Д. Б.).

8.   Про ініціювання створення міжвідомчої (Мінфін, ДФС України, ГР при Мінфіні та при ДФС України, Університет державної фіскальної служби, Університету митної справи та фінансів) робочої групи з розробки державної програми протидії контрабанді на 2017 – 2018 роки (доповідач визначається).

9.   Різне.

 

СЛУХАЛИ:

 

Юровського Д. Б. – голову Комітету, який відкрив засідання, повідомив про кількість зареєстрованих учасників засідання, експертів та запрошених осіб та звернув увагу, що кворум є. Повідомив про визначення доповідача з п. 5 порядку денного та осіб, що записались на виступ з цього питання, повідомив про визначення доповідача з п. 8 порядку денного.

Юровського Д. Б. – голову Комітету який поставив на голосування питання допущення до голосування:

-Благодира О. С., який має довіреність від Гросмана І. О., більшістю голосів присутніх на засіданні «10» - за прийнято рішення допустити Благодира О. С. до голосування за себе та Гросмана І. О. за наявною довіреністю.

- Агаркова І. Ю. якій має довіреності від двох членів Комітету – Саргсян І. Л. та Лінніка В. П., більшістю голосів присутніх на засіданні «10» - за прийнято рішення про допущення до голосування Агарова І. Ю. за себе та за одного із представників, які видали довіреності за його вибором. Агарков І. Ю. вибрав голосувати на засіданні від імені Саргсян І. Л.

Юровського Д. Б. який запропонував внести зміни до порядку денного засідання: п. 5 та п. 4 поміняти місцями.

Олексієнка Д. В. та Агаркова І. Ю. які запропонували зняти з порядку денного п. 5. Більшістю голосів осіб, присутніх на засіданні, п. 5 виключено із порядку денного засідання.

Юровський Д. Б. поставив на голосування порядок денний з урахуванням змін.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

«за» – 10 осіб.

«проти» - 2 особи.

«утримались» - не має.

«Не голосували» - 2 особи.

 

ВИРІШИЛИ:

1.   Звіт про проведену Комітетом роботу з 13.10.2014р. (голова Комітету Юровський Д. Б.).

2.   Інформація про участь Комітету у проекті Twinning Європейської комісії (голова Комітету Юровський Д. Б.).

3.   Про розгляд листів № 1710/10/15-70-08 від 16.05.2016р., № 1671/10/15-70-08 від 12.05.2016р. (голова Комітету Юровський Д. Б.).

4.   Щодо причин корупції на митницях і контрабанди та їх наслідків для бізнесу (член Комітету Бородиня О. Г.).

5.   Про виконання доручень Голови ГР при ДФС України та розгляд звернень (заступник голови Комітету Благодир О. С.).

6.   Про затвердження звернення до голів Громадських рад при територіальних органах ДФС України щодо результатів співпраці з Комітетом (голова Комітету Юровський Д. Б.).

7.   Про ініціювання створення міжвідомчої (Мінфін, ДФС України, ГР при Мінфіні та при ДФС України, Університет державної фіскальної служби, Університету митної справи та фінансів) робочої групи з розробки державної програми протидії контрабанді на 2017 – 2018 роки (доповідач визначається).

8.   Різне.

 

З ПИТАННЯ 1 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

ЮровськогоД.Б., який представив Звіт про проведену Комітетом роботу за IIкв. 2015р. – 2016р., звернув увагу на основні досягнення Комітету: участь у розробці та просуванні проекту Закону України «Про Фінансову поліцію» № 4228; підготовку аналітичної довідки та звернення про скасування «стану 9» та припинення органами ДФС України застосування «стану 9»; підготовку звіту про порушення Закону України «Про очищення влади» при перевірці ДФС України робочою групою Мінюсту; підготовку пропозицій по удосконаленню СЕА ПДВ та запобіганню і боротьбі із шахрайствами у СЕА ПДВ; проведену аналітичну роботу щодо ініціативи по віднесенню спорів з органами ДФС України до спорів немайнового характеру і перегляду листа ВАСУ від 18.01.2012 р. N 165/11/13-12;участь у проекті Європейської комісії Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері» щодо запобігання та протидії корупції; участь у розробці і запровадженні Антикорупційної програми ДФС на 2015 – 2017 рр.

Запропонував роботу Комітету визнати задовільною, звіт затвердити.

 

ВИСТУПИЛИ:

Благодир О. С., Дубина С. П., Ковтун Т. І.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

«за» - 12 осіб

«проти» - 0 осіб

«утримались» - 0 осіб

«не голосували» - 2 особи

 

ВИРІШИЛИ:

Роботу Комітету визнати задовільною, звіт затвердити.

 

З ПИТАННЯ 2 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

Юровського Д.Б., який повідомив учасникам засідання про результати його участівід імені Комітету у проекті Європейської комісії Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері» щодо запобігання та протидії корупції, наданих європейськими учасниками проекту рекомендацій.

Запропонував інформацію про участь у проекті Європейської комісії Twinning взяти до відома.

 

ВИСТУПИЛИ:

ОлексієнкоД. В., СівірінО. М.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 «за» - 12 осіб

«проти» - 0 осіб

«утримались» - 0 осіб

«не голосували» - 2 осіб

 

ВИРІШИЛИ:

Інформацію Юровського Д.Б. взяти до відома.

 

З ПИТАННЯ 3 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

Юровського Д.Б., який повідомив учасникам про надходження до Комітету листів № 1710/10/15-70-08 від 16.05.2016р., № 1671/10/15-70-08 від 12.05.2016р., один із яких адресований голові Громадської ради при ДФС України та містить пропозицію провести спільну із Комітетом з питань запобігання і протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції ГР при ДФС України робочу зустріч, один із який адресований голові Комітету і містить пропозицію провести громадську антикорупційну експертизу доручень начальника Одеської митниці (т. з. доручення «37 країн»).

Юровський Д. Б. виніс питання на обговорення. Повідомив, що відповідно до Типового положення, затвердженого постановою КМУ № 996, громадській антикорупційній експертизі підлягають нормативно-правові акти та проекти нормативно-правових актів, - доручення начальника Одеської митниці ДФС до них не відносяться.

Поступили дві пропозиції:

-          перша –провести громадську антикорупційну експертизу доручень;

-          друга – відмовити у проведенні громадської антикорупційної експертизи доручень, винести питання на обговорення Громадської ради при ДФС України.

 

ВИСТУПИЛИ:

Хмільовський В. М., Ковтун Т. І., Агарков І. Ю., Олексієнко Д. В., Богомолов А. Ю., Благодир О. С.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

за першу пропозицію:

«за» - 6 осіб

«проти» - 2 осіб

«утримались» - 2 особи

«не голосували» - 4 особи

за другу пропозицію:

«за» - 10 осіб

«проти» - 0 осіб

«утримались» - 0 особи

«не голосували» - 4 особи

 

ВИРІШИЛИ:

Відмовити у проведенні громадської антикорупційної експертизи доручень«37 країн», винести питання на обговорення Громадської ради при ДФС України.

 

З ПИТАННЯ 4 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

Бородиню О. Г. який виступив з доповіддю «Щодо причин корупції на митницях і контрабанди та їх наслідків для бізнесу», звернувши увагу учасників засіданні у необхідності запровадження контролю за обліком доходів у всіх без виключення суб'єктів господарювання сфери торгівлі в Україні, внести зміни до МК України, удосконалити регламенти роботи на митних постах.

Юровського д. Б. який запропонував доповідь взяти до відома.

 

ВИСТУПИЛИ:

Жукова О. В., Сівірін О. М., Ковтун Т. І., Агарков І. Ю., Філько Н. Б., Олексієнко Д. В.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

«за» - 12 осіб

«проти» - 0 осіб

«утримались» - 0 осіб

«не голосували» - 2 особи

 

ВИРІШИЛИ:

ІнформаціюБородиніО. Г. взяти до відома.

 

З ПИТАННЯ 5 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

Благодира О. С. – заступника голови Комітету про виконання доручення Голови ГР при ДФС України на розгляд звернення комунального підприємства «М» № 21/9183 від 17.08.2016р. Благодир О. С. повідомив, що враховуючи ту обставину що невідображення суми Хгрн. ПДВ на електронному рахунку підприємства в СЕА ПДВ оскаржується в адміністративному суді, наразі ця справа знаходиться за межами компетенції Комітету ГР при ДФС України.

Запропонував рішення за зверненням платника податків не приймати, оскільки звернення не відноситься до компетенції ГР при ДФС України.

Юровського Д. Б. – голову Комітету про виконання доручення Голови ГР при ДФС України на розгляд скарги ТОВ «Я» № 276 від 12.05.2016р.Юровський Д. Б. повідомив що у своїй скарзі ТОВ посилається на проведення незаконної планової перевірки працівниками СДПІ за скасованим адміністративним судом наказом про її проведення, фальсифікацію акту перевірки, винесення незаконних повідомлень-рішень, просить дати правову оцінку щодо порушення норм податкового законодавства працівниками СДПІ при проведенні перевірки ТОВ та направити його до ДФС України. Запропонував висновок Комітету про виявлення порушень чинного законодавства направити до ГУВБ ДФС України та в подальшому до органів прокуратури для перевірки фактів і внесення до ЄРДР кримінального провадження.

 

ВИСТУПИЛИ:

Жукова О. В., Ковтун Т. І., Філько Н. Б., Олексієнко Д. В.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

«за» - 12 осіб

«проти» - 0 осіб

«утримались» - 0 осіб

«не голосували» - 2 особи

 

ВИРІШИЛИ:

Рішення за зверненням комунального підприємства «М» № 21/9183 від 17.08.2016р. не приймати.

За скаргою ТОВ «Я» № 276 від 12.05.2016р. направити звернення до ГУВБ ДФС України та в подальшому до органів прокуратури.

 

З ПИТАННЯ 6 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

Юровського Д. Б., який представив проект звернення до керівників громадських рад при територіальних органах ДФС України з пропозицією посилити контроль за такими територіальними органами в частині виконання Антикорупційної програми ДФС України на 2015 – 2017 рр.

Запропонував проект звернення затвердити, звернення направити адресатам.

 

ВИСТУПИЛИ:

Філько Н. Б., Бородиня О. Г.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

«за» - 12 осіб

«проти» - 0 осіб

«утримались» - 0 осіб

«не голосували» - 2 особи

 

ВИРІШИЛИ:

Проект звернення затвердити, звернення направити адресатам.

 

З ПИТАННЯ 7 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

Юровського Д. Б., який представив проект звернення на Громадську раду при ДФС України щодо ініціювання обговорення і розроблення державної програми протидії контрабанді, окремі елементи якої наразі активно запроваджуються (Міжрегіональна митниця, спільні мобільні групи).

Запропонував винести це питання на обговорення Громадської ради.

 

ВИСТУПИЛИ:

Філько Н. Б., Бородиня О. Г., Благодир О. С., Сівірін О. М.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

«за» - 12 осіб

«проти» - 0 осіб

«утримались» - 0 осіб

«не голосували» - 2 особи

 

ВИРІШИЛИ:

Проект звернення затвердити, винести питання ініціювання обговорення і розроблення державної програми протидії контрабанді на Громадську раду при ДФС України.

 

Голова Комітету                                                      Д.Б. Юровський