Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №9 засідання Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та за питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 31 травня 2016 о 10:48

дата проведення: 14 березня 2016 року

час проведення: 09 год. 15 хв.

місце проведення: Конгрес-хол ДФС України (м. Київ, пл. Львівська, 8)

 

Присутні:

від Міністерства фінансів України:

Романюк Ю.П. – директор Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України

 

від ДФС України:

Мартинов С.В. – заступник начальника управління, Головне управління внутрішньої безпеки ДФС України;

Хівренко І.О. – заступник начальника управління - начальник відділу комунікацій з громадськістю Управління інформаційної політики Департаменту організації роботи Служби;

Романюта А.Ф. – відділ комунікацій з громадськістю Управління інформаційної політики Департаменту організації роботи Служби;

Почінова М.А. – головний державний інспектор відділу комунікацій з громадськістю Управління інформаційної політики Департаменту організації роботи Служби

 

      від інститутів громадянського суспільства:

18 членів Комітету Громадської ради при ДФС України;

4 експерти Громадської ради при ДФС України

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 1.   Щодо стану роботи над проектом Закону України „Про Службу фінансових розслідувань” (співдоповідь експерта Комітету Дубини С.П., голови Комітету Юровського Д.Б., підсумкове слово – директор Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України Романюк Ю.П.).

2. Інформування про результати роботи Комітету (Голова Комітету Юровський Д.Б.):

- звіт  про роботу Комітету між засіданнями;

- про ініціативи Комітету до ДФС України щодо визначення відповідальних осіб за співпрацю з Комітетом;

- про ініціативи Комітету щодо аналізу індикативних показників доходів загального фонду Державного бюджету на 2016 рік;

- про ініціативи Комітету щодо внесення змін до листа ВАСУ про судовий збір у спорах з органами ДФС України та ініціювання зустрічі з головою ВСУ;

- про ініціативи Комітету щодо запровадження інституту медіації про розгляді скарг на рішення органів ДФС України;

- про ініціативи щодо спрощення митних формальностей на Одеській митниці ДФС України;

- про затвердження плану роботи Комітету на 2016 рік.

3.   Обговорення ініціатив членів Комітету:

- щодо проведення громадської експертизи діяльності ДФС України (Повх В.М);

- щодо причин корупції на митницях і контрабанди та їх наслідків для бізнесу
(Бородиня О.Г.);

- щодо напрямів покращення підготовки кадрів податкової міліції (Служби фінансових розслідувань) у Національному університеті ДФС України” (Скриннік А.П. та експерт Комітету Кандиба С.В.).

4.Різне.

 

СЛУХАЛИ:

 Юровського Д.Б. – голову Комітету, який відкрив засідання, повідомив про кількість зареєстрованих учасників засідання, експертів та запрошених осіб та звернув увагу, що кворум є.

Проінформував учасників засідання про підсумки роботи Комітету з часу останнього засідання; виступив з інформацію, що до Комітету надходять звернення від суб’ктів ЗЕД, брокерів, працівників митниць ДФС України про втручання неповноважних осіб, зокрема працівників СБУ, у виконання митних формальностей на митних постах ДФС України та про правову оцінку та дії митниць України (зокрема Одеської митниці ДФС) щодо таких фактів.

Поставив на голосування порядок денний.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 Стосовно Порядку денного.

 

ВИРІШИЛИ:

 „за” – 18 осіб

 

З ПИТАННЯ 1 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

 Юровського Д.Б., який повідомив про роботу Комітету щодо участі у реформуванні органів податкової міліції.

Експерта Комітету Дубину С.П. – автора проекту Закону України „Про Фінансову поліцію” (реєстраційний номер 4228 від 15.03.2016), який презентував доопрацьований законопроект щодо нової системи функціонування служби фінансових розслідувань (фінансової поліції) та відповів на запитання членів Комітету, інших присутніх.

Романюка Ю.П. – директора Департаменту Міністерства фінансів України, який виступив з пропозиціями щодо проекту Закону України „Про Фінансову поліцію”.

Мартинова С.В. – заступника начальника Головного управління внутрішньої безпеки ДФС України, який надав коментарі щодо норм проекту Закону України „Про Фінансову поліцію”, зокрема у частині діяльності органів внутрішньої безпеки; поінформував про результати роботи органів внутрішньої безпеки ДФС України у 2015 році; відповів на запитання присутніх.

 

ВИСТУПИЛИ:

 Розум О.М., Хмільовський В.М., інші члени Комітету

 

ГОЛОСУВАЛИ:

Щодо взяття до відома інформації Дубини С.П.  та Мартинова С.В.

стосовно участі Голови Комітету та окремих його представників у роботі над проектом Закону України „Про Фінансову поліцію”.

 „за” – 18 осіб

 

ВИРІШИЛИ:

 Взяти до відома  інформацію експерта Комітету Дубини С.П. та заступника начальника Головного управління внутрішньої безпеки ДФС України Мартинова С.В.

Голові Комітету залучити окремих представників Комітету до участі у роботі над проектом Закону України „Про Фінансову поліцію”.

 

З ПИТАННЯ 2 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

 Юровського Д.Б., який повідомив учасникам засідання про ефективність роботи Комітету та налагодження комунікацій з відповідними підрозділами ДФС України, звернув увагу на доцільність визначення Державною фіскальною службою України відповідальних за співпрацю з Комітетом посадових осіб, необхідність підготовки керівником Комітету відповідного звернення на адресу ДФС.

Довів до учасників засідання зміст відповіді ДФС України від 10.02.2016 № 2766/6/99-99-20-01-02-15 щодо публічної інформації, зокрема щодо індикативних показників доходів загального фонду Державного бюджету України на 2016 рік, що контролюються Державною фіскальною службою та запропонував членам Комітету долучитися до аналізу зазначених показників, їх економічної обґрунтованості та перспектив виконання.

Проінформував про відповідь Вищого адміністративного суду України  від 09.02.2016 № 364/10-14/16 щодо розгляду пропозицій Комітету стосовно можливого внесення змін до листа ВАСУ від 18.01.2012 № 165/11/13-12 щодо адміністративних спорів з ДФС України та оскарження  рішень Служби стосовно спорів немайнового характеру з відповідною сплатою судового збору як подання позовів немайнового характеру. З метою спрощення доступу до правосуддя та запобігання невиправданих додаткових витрат при судових спорах з органами ДФС України запропонував ініціювати зустріч з Головою ВСУ із зазначеного питання, з урахуванням посилання ВАСУ на відповідну правову позицію Верховного суду України.

Благодира О.С., який повідомив учасникам засідання про проведену роботу щодо ініціювання законодавчих змін при розгляді скарг на рішення органів ДФС України, враховуючи запровадження однорівневої системи адміністративного оскарження.

Юровського Д.Б., який поінформував про усні звернення суб’єктів ЗЕД, брокерів, працівників митниць ДФС України щодо втручання неповноважних осіб, зокрема працівників СБУ, у виконання митних формальностей на митних постах ДФС України, зосередив увагу на негативній правовій оцінці таких дій, окремо зазначив ініціативи Одеської митниці ДФС України, спрямовані запобіганню таких дій та спрощенню митних формальностей.

Юровського Д.Б., який запропонував затвердити підготовлений ним план роботи Комітету на 2016 рік.

 

ВИСТУПИЛИ:

 Члени та експерти Комітету.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 Інформацію Юровського Д.Б., Благодира О.С. взяти до відома.

Доручити голові Комітету Юровському Д.Б. підготовку листів ВСУ; подовжити роботу щодо ініціативи віднесення спорів з органами ДФС України до немайнових та ініціювати зустріч із Головою ВСУ; проводити аналіз індикативних показників бюджетного розпису ДФС України на 2016 рік.

План роботи Комітету на 2016 рік затвердити.

„за” – 10 осіб

„проти” – 8 осіб

 

ВИРІШИЛИ:

 Інформацію Юровського Д.Б., Благодира О.С. взяти до відома.

Доручити голові Комітету Юровському Д.Б. підготувати та направити листи ВСУ, продовжити участь у законодавчій роботі щодо адміністративного оскарження, проблемних питань судового збору та ініціювати зустріч із Головою ВСУ.

Затвердити План роботи Комітету на 2016 рік.

 

З ПИТАННЯ 3 ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

СЛУХАЛИ:

 Юровського Д.Б., який проінформував про відсутність доповідачів Повха В.М. та Бородині О.Г. та поставив на голосування питання щодо перенесення доповідей зазначених осіб на чергове засідання Комітету.

Кандибу С.В., який виступив із доповіддю щодо стану підготовки кадрів податкової міліції (Служби фінансових розслідувань) в Університеті ДФС України та напрямів її покращення; поінформував щодо вибору ректора Університету ДФС України та існуючих порушень зазначеної процедури. Ініціював проведення роботи з повернення Університету ДФС України статусу „національного”, який він мав до видання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 №1184-р.

 

ВИСТУПИЛИ:

 В обговоренні виступили експерти та члени Комітету.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 Стосовно перенесення доповідей Повха В.М. щодо проведення громадської експертизи діяльності ДФС України та Бородині О.Г. стосовно причин корупції на митницях і контрабанди та їх наслідків для бізнесу на чергове засідання Комітету.

„за” – 7 осіб

„проти” – 11 осіб

 

Інформацію Кандиби С.В. взяти до відома; розпочати роботу з підготовки рекомендацій та щодо повернення Університету ДФС України статусу „національного”, шляхом підготовки головою Комітету звернення з відповідними обґрунтуваннями.

„за” – 7 осіб

„проти” – 11 осіб

 

ВИРІШИЛИ:

Доповіді Повха В.М. щодо проведення громадської експертизи діяльності ДФС України та Бородині О.Г. стосовно причин корупції на митницях і контрабанди та їх наслідків для бізнесу на чергове засідання Комітету.

Інформацію Кандиби С.В. взяти до відома; розпочати роботу з повернення Університету ДФС України статусу „національного”, доручити голові Комітету підготувати та направити відповідне звернення.

 

Голова Комітету                                                   Д.Б. Юровський