Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол № 7 засідання Митного комітету Громадської ради при ДФС

опубліковано 03 серпня 2017 о 10:24

Дата та час проведення: 13 липня 2017 року, 15 год. 00 хв.

Місцепроведення:  приміщення 1511 (м. Київ, Львівськаплоща, 8)

присутні від Державної фіскальної служби України :

1. Василенко Олексій Леонідович – директор Департаменту організації митного контролю;

2. Івашкович Олександр Михайлович – в.о. директора Департаменту інформаційних технологій;

3. Сівірін Олексій Михайлович – в.о. директора Департаменту організації протидії митним правопорушенням;

4. Педосенко Ігор Михайлович – заступник директора Департаменту адміністрування митних платежів

присутні від інститутів громадянського суспільства:

34 членів Митного комітету Громадської ради при ДФС, із них 7 – за довіреністю, та 3 експерти (список присутніх додається).

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Обговорення шляхів практичної реалізації наказу Мінфіну від 25.07.2016 №657 "Про затвердження переліків даних, необхідних для функціонування інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів".

Доповідачі: Івашкович О.М., Ізотов С.В

2. Інформація щодо результатів роботи Міжвідомчої робочої групи з питань функціонування ІСПС.

Доповідач:  Платонов О.І.

3.Інформація стосовно виконаної роботи за перше півріччя 2017 року членами Митного комітету Громадської Ради при ДФС України у складі робочої групи з питань приєднання України до спільної транзитної процедури ЄС/ЄАВТ».

Доповідачі: Липовський В.В., Луговець В.А., Хмельницький Л.Д.

4. Обговорення пропозицій щодо внесення змін до проекту Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо дерегуляції певних видів господарської діяльності, контроль за провадженням яких здійснює орган доходів і зборів».

Доповідач:  М’ясоєдов В.В.

5.Розгляд заяв кандидатів на отримання статусу експерта Митного комітету Громадської ради при ДФС.

Доповідач:  Вдовіна Г.В.

6. Різне.

Кворум є.

Зпитання 1 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Ізотова С.В., який наголосив на нагальності потреби у наданні рекомендацій власникам складів щодо алгоритму дій з урахуванням вимог наказу Мінфіну від 25.07.2016 №657 "Про затвердження переліків даних, необхідних для функціонування інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів" (далі – Наказ № 657).

Запропонував створити робочу групу за участі членів Комітету та Департаменту ІТ, яка найближчим часом опрацює чіткий механізм віддаленого спостереження на складах шляхом направлення електронних повідомлень.

Повідомив, що наразі на деяких митницях, за згодою сторін, замість щоквартальної інформації, передбаченої МКУ, надається актуальна інформація щодо руху товарів на складах.

Акцентував увагу, що передача інформації від складу до митниці в режимі реального часу потребує змін до МКУ.

Івашковича О.М., який повідомив, що система відеоспостереження в технічній частині функціонування відноситься до компетенції Департаменту матеріального забезпечення та розвитку інфраструктури, а в частині нормативних особливостей – до Департаменту організації митного контролю.

Розповів, що у 2009 році було розроблено модуль «Митний обмін», яким безпосередньо регламентувався складський облік, що полягав у фіксації накладних щодо розміщення та вивезення товару.

Підкреслив, що ефективний контроль за обліком вантажів може бути забезпечено тільки завдяки надання до митного органу власником складу актуальної інформації складського обліку в електронному вигляді і з цифровим підписом.

Запевнив, що наразі це неможливо через відсутність нормативного врегулювання питання.

Запропонував Робочій групі, яка створюються розробити порядок регулярного направлення до митниці інформації щодо складського обліку для контролю.

Зазначив, що повідомлення можуть направлятися власниками складів у форматі WORD згідно затверджених Наказом № 657зразків.

Водночас застеріг, що відсутність у митниць відповідного програмного забезпечення унеможливлює внесення змін.

Розповів про європейський досвід у частині декларування за фактом надходження товару на склад та у разі необхідності заміни транспортного засобу, на якому товар переміщується у режимі транзиту, для подальшого слідування до місця призначення.

Запевнив, що порядки складського обліку повинні бути гармонізовані по відношенню до існуючої системи складського обліку.

Ініціював скасування Наказу № 657, підготовку спільно з членами Комітету нової редакції.

ВИСТУПИЛИ:

Вдовіна Г.В. яка узагальнила висновки доповідачів, а також зауважила, що член Комітету та голова Митного Комітету Громадської ради при Мінфіні Тасліцький Г.І. може активно сприяти опрацюванню пропозицій з метою їх подальшого направлення до Мінфіну як таких, що отримали підтримку з боку профільної громадськості ГР при Мінфіні.

Бородиня О.С. запропонував звернутися до Мінфіну з пропозицією, актуалізувати Наказ № 657.

Агарков І.Ю. поцікавився, як реалізується заява Уряду щодо передачі баз даних ДФС до Мінфіну.

Івашкевич О.М. повідомив, що можливості передачі баз даних немає через те, що наразі у Департаменті інформаційних технологій є всього один адміністратор баз даних, а в Мінфіні така посадова особа відсутня взагалі.

Зазначив, що має місце активна робота у напрямку обґрунтування передачі шляхом проведення перевірки Міжвідомчою робочою групою.

Запевнив, що з огляду на те, що в Мінфіні адміністратора немає, ДФС буде і надалі здійснювати адміністрування, але бази перебуватимуть у підпорядкуванні Мінфіну.

Зазначив, що жоден нормативний документ не регламентує поняття «адміністрування баз даних».

Висловив припущення, що слід очікувати розпорядчого документу, відповідно до якого Мінфін буде мати необмежений доступ до баз даних ДФС, при цьому, всю роботу по адмініструванню буде здійснювати ДФС.

ВдовінаГ.В. запропонувала у відповідності до вимог постанови КМУ від 03.11.2017 № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» скористатися можливістю щодо здійснення контролю.

ПлатоновО.І. запропонував направити запит до Мінфіну щодо результатів перевірки з метою ознайомлення та підготовки відповідних пропозицій.

ГОЛОСУВАЛИ:

щодо створення Робочої групи за участі членів Комітету, експертів та представників Департаментів інформаційних технологій та організації митного контролю з метою опрацювання пропозицій в частині реалізації Наказу № 657 та їх подальшого направлення до Мінфіну:

„за”– 33;

„проти” – 0;

„утрималися” – 1.

 Рішенняприйнято.

ВИРІШИЛИ:

1. Звернутися до керівництва ДФС з пропозицією щодо створення Робочої групи за участі членів Комітету, експертів та представників департаментів інформаційних технологій та організації митного контролю з метою напрацювання пропозицій для внесення змін до Наказу № 657 та їх подальшого направлення до Мінфіну.

Відповідальний: Ізотов С.В.

Термін виконання: 17.07.2017

 

ГОЛОСУВАЛИ:

щодо направлення звернення до Мінфіну з метою отримання інформації стосовно результатів аудиту баз даних ДФС та висновків Міжвідомчої робочої групи.

„за”– 34;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0

Рішенняприйнято.

ВИРІШИЛИ:

1. Ініціювати перед Громадської радою при ДФС звернення до Мінфіну з метою отримання інформації стосовно результатів аудиту баз даних ДФС та висновків Міжвідомчої робочої групи для ознайомлення та підготовки пропозицій.

Відповідальна: Вдовіна Г.В.

Термін виконання:17.07.2017

З питання 2 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Платонова О.І., заступника голови Міжвідомчої робочої групи з питань спрощення процедур міжнародної торгівлі та логістики в Україні (далі – МРГ), який зробив короткий аналіз щодо причин, які спонукали до створення такої групи, представництва та поставлених завдань.

Навів перелік питань, розглянутих на останньому засіданні МРГ у червні 2017 року, а саме:

-         звіт щодо результатів роботи;

-         презентація плану роботи  на період 2017 – 2018 років;

створення Національної ради міжнародної торгівлі (далі – Рада) під керівництвом першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Кубіва С.І. та основні напрямки діяльності Ради;

-         аналіз роботи щодо часових нормативів випуску товарів на підставі щоквартальних звітів створеної на базі Одеської митниці ДФС робочої групи, яка здійснює постійний моніторинг часових нормативів випуску товарів;

-         створення Адміністрацією морських портів України (далі – АМПУ) інформаційно-комунікаційної системи «Морське єдине вікно»;

-          діяльність Інформаційної системи портового співтовариства (далі – ІСПС);

-          результати розгляду Антимонопольним комітетом України заяви об’єднання «НЕТ корупции на транспорте» стосовно діяльності ІСПС.

Анонсував семінар в Стамбулі з питань створення міжрегіональних «єдиних вікон» та розповів про перспективи співробітництва ГУАМ у напрямку цифрової економіки.

Акцетував увагу щодо прозорості діяльності МРГ, засідання якої транслюються в режимі реального часу, а також зазначив, що Асоціація міжнародних експедиторів України (далі – АМЕУ) заявила щодо участі у засіданні, але жодного представника не було.

ВИСТУПИЛИ:

Берестенко В.В. передав копії рішення Антимонопольного комітету щодо функціонування ІСПС, службової записки АМПУ та звернення АМЕУ щодо претензій бізнесу в частині формату діяльності ІСПС для ознайомлення членів Комітету, а також зазначив, що перевірка щодо порушених у зверненні питань ще триває.

Онищенко Л.А. акцентувала увагу, щодо недоцільності перевірок, які тривають роками.

Трусов С.І. запропонував направити представників Комітету в робочі групи, які утворюються в рамках діяльності Ради з міжнародної торгівлі, зокрема:

-         з питаньспрощення процедур торгівлі (Національнийкомітетзіспрощення процедур торгівлі);

-         з просуванняекспорту;

-         з питаньпокращеннясистемимитно-тарифного регулювання та торговельногозахисту;

-         з розробкистратегій та реалізаціїдержавноїполітики у сферіміжнародноїторгівлі;

Липовський В.В.повідомив, що надав кандидатури від спілки, але звернення залишилося без будь-якої реакції.

ГОЛОСУВАЛИ:

щодо взяття до відома інформації Платонова О.І. та Берестенка В.В.

„за”– 34;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0

 Рішенняприйнято.

ВИРІШИЛИ:

Інформацію Платонова О.І. та Берестенка В.В. взяти до уваги, надані ними матеріали довести до відома членів Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ:

щодо підготовки звернення стосовно делегування кандидатур для представництва у Національній раді міжнародної торгівлі

„за”– 34;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0

 Рішенняприйнято.

ВИРІШИЛИ:

Підготувати звернення до Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Кубіва С.І. стосовно делегування кандидатур для представництва у Національній раді міжнародної торгівлі

Відповідальний: Трусов С.І.

Термін виконання: 17.07.2017

 

Зпитання3 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Липовського В.В., який розповів передісторію питання щодо Конвенції про приєднання України до спільної транзитної процедури ЄС/ЄАВТ (далі – Конвенція).

Зазначив, що членство представників профільної громадськості у Наглядовій раді при ДФС, є виключно власною  ініціативою.

Підкреслив, що Угодою України про Асоціацію з ЄС визначено терміни приєднання України до Конвенції.

Відзвітував про перелік обговорених на Наглядовій раді питань, зокрема про систему гарантій в Європі та про механізм системи гарантій в Україні, а також обговорення необхідності приведення у відповідність Довідників та перекладу тексту Конвенції.

Зупинився на першочергових завданнях.

Акцентував увагу на необхідності підключення України до єдиної системи всіх країн-учасників, перекладу довідників на українську мову, визначення механізму роботи Системи Допомоги, гармонізації вітчизняних реалій до вимог, викладених Директоратом в галузі інформаційних технологій тощо.

Закликав активізувати роботу та налагодити взаємодію з Робочою групою, створеною у рамках діяльності Конвенції.

Запропонував скористатися допомогою програми«CUSTOMS 2020», яка може зробити аудит поточного стану справ, надати інформаційну підтримку та фінансову допомогу.

Луговець В.А. зазначив, що всі проблемні питання є циклічними та залишаються не вирішеними впродовж останнього десятиліття.Відмітив загальну тенденцію, яка полягає в тому, що нинішні урядовці не хочуть слухати експертне середовище та профільну громадськість.

Хмельницький Л.Д.висловив припущення щодо можливої відсутності у членів Комітету інформації про результати роботи відповідного департаменту ДФС у цьому напрямку, а також запропонував надавати нову інформацію про поточну ситуацію з приєднання до Конвенції та про спільну процедуру транзиту (за наявності) членам Робочої групи на постійній основі.

Представник ДФСповідомив, що питаннями, пов’язаними з Конвенцією, займається начебто цілий сектор, але в ньому працює тільки одна посадова особа.

Розповів, щодо участі у засіданні Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, на якому розглядався проект Закону України № 5627 - перший законопроект, який може дати можливість протестувати та частково імплементувати Конвенцію в МКУ.

Зазначив, що депутати не підтримали законопроект через відсутність перекладу Конвенції та надали відповідне доручення Мінфіну, яке наразі перебуває на виконанні у секретаріаті Комітету по євроінтеграції.

Висловився з приводу недоцільності внесення Конвенції до МКУ та закликав користуватися виключно оціночними нормами.

Ознайомив з роботою у напрямку розширення кола Гарантів та поділився інформацією, викладеною в листі Мінфіну, щодо розробки зазначеним міністерство Дорожньої карти приєднання до Конвенції та її імплементації.

ПотаповаН.В. поцікавилася наявністю команди по опрацюванню даної проблематики

ПлатоновО.І. розповів, що у 2008 років уряд США та Міністерство юстиції США виділило кошти через Литовську митницю для проведення пілотного проекту, результати якого свідчать про повну здатність Конвенції до інтеграції.

Закликав Департамент організації митного контролю інформувати Комітет щодо здійснення конкретних заходів, пов’язаних з Конвенцією.

ВИРІШИЛИ:

1. Взяти інформацію до уваги.

2. Рекомендувати Департаменту організації митного контролю провести інформування Комітету щодо здійснення конкретних заходів, пов’язаних з Конвенцією.

3. Звернутися до керівництва Наглядової ради щодо забезпечення участі експерта Комітету Пісного П.Я. у засіданнях Робочої групи.

Відповідальний: Пісной П.Я.

Термін виконання: 17.07.2017

 

З питання 4 Порядку денного

СЛУХАЛИ:М’ясоєдова В.В., який довів до присутність інформацію про наявність прогалини в митному законодавстві щодо неврегульованості порядку митного оформлення товарів у разі скасування рішення митного органу про відмову у митному оформленні.

Запропонував до ст. 256 МКУ додати ч. 4, згідно якої скасування рішення про відмову у митному оформленні означає, що декларантом, або уповноваженою ним особою, було повністю дотримано вимоги митного законодавства, тому така декларація не підлягає повторному розгляду органом доходів та зборів, а оформлення повинно бути завершеним в межах строку, встановленого ст. 255 МКУ. При цьому, невиконання митного оформлення у визначений термін є бездіяльністю та може бути оскаржено у судовому порядку.

Закликав підтримати даніпропозиції в частині внесення змін до проекту Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо дерегуляції певних видів господарської діяльності, контроль за провадженням яких здійснює орган доходів і зборів».

Вдовіна Г.В. запропонувала підтримати пропозиції та рекомендувати винести на обговорення на засідання Митного комітету Громадської ради при Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики

Бричко О.С.запропонував звернутися до Ради підприємців за підтримкою з метою подальшого направлення законопроекту до ВРУ.

Відповідальний:М’ясоєдовВ.В.

Термін виконання: серпень 2017 року

З питання 5 Порядку денного

ВИСТУПИЛИ: Вдовіна Г.В., яка повідомила про надходження заяв від Філько  Н.Б., Колоса О.П., Андреєва О. та Роскваса Р.Л. з проханням розглянути можливість надання їм статусу експерта Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ:

щодо надання статусу експертів Комітету Філько  Н.Б., Колосу О.П., Андреєву О. та Росквасу Р.Л.

„за”– 33;

„проти” – 0;

„утрималися” – 1

 Рішенняприйнято.

2. Онищенко Л.А., яка закликала підтримати проект Закону України "Про внесеннязмін до Господарськогопроцесуального кодексу України, Цивільногопроцесуального кодексу України, Кодексу адміністративногосудочинстваУкраїни та іншихзаконодавчихактів" від 23.03.2017 року№6232 "

ГОЛОСУВАЛИ:

щодо підтримання пропозицій Онищенко Л.А.

„за”– 33;

„проти” – 0;

„утрималися” – 1

 Рішенняприйнято.

ВИРІШИЛИ:

Підтримати винесення пропозицій, наданих Онищенко Л.А., на розгляд у пункті «Різне» порядку денного засідання Громадської ради при ДФС від 14.07.2017

3. Бородиня О.Г., який зауважив, що наразі в контексті реформування митниці розглядається питання інтелектуальної власності.

Запевнив, що у митниці не повинно бути такої функції через неспроможність об’єктивно контролювати порушення прав інтелектуальної власності та відрізняти оригінали від підробки.

Запропонував опрацювати питання про позбавлення реформованої митниці функції захисту прав інтелектуальної власності, яка може стати черговим корупційним ризиком.

ВИРІШИЛИ:

ГОЛОСУВАЛИ:

щодо взяття до уваги пропозиції Бородині О.Г.

„за”– 34;

„проти” – 0;

„утрималися” – 0

ВИРІШИЛИ:

Пропозицію Бородині О.Г. взяти до уваги.

 

 

Голова  Комітету                                                                         Г.В. Вдовіна

 

Секретар                                                                                       О.М. Крилач