Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Державна податкова служба підбила підсумки деклараційної кампанії 2019 року

, опубліковано 10 вересня 2019 о 11:13

Підсумки проведеної кампанії декларування доходів 2019 року свідчать про зростання добровільної сплати податків.

«Стратегічним напрямом роботи Податкової служби є добровільне декларування доходів та добровільна сплата податкових зобов’язань. Надходження податку на доходи фізичних осіб від сплати задекларованих громадянами доходів є одним із резервів наповнення місцевих бюджетів. Тому громадяни мають розуміти, що, подаючи декларацію та сплачуючи цей податок, вони підтримують саме місцевий бюджет, який формує соціальну політику регіону», – зазначив голова ДПС Сергій Верланов.

Загалом по Україні з початку року понад 596 тисяч громадян подали податкові декларації про майновий стан і доходи, якими задекларували отримані в 2018 році доходи на загальну суму 94,4 млрд грн. Громадяни самостійно визначили до сплати майже 3,4 млрд грн податку на доходи фізичних осіб та майже 485 млн грн військового збору.

У порівнянні з минулим роком показники суттєво покращились.

Найбільша питома вага належить задекларованим іноземним доходам – 18,8 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року цей показник збільшився більш ніж у два рази, або на 11,2 млрд грн. Загалом спостерігається збільшення у порівнянні з минулими роком по усім видам доходів. Значну частину поряд з іноземними доходами становлять такі показники як інші оподатковувані доходи – 15,6 млрд грн, спадщина та дарування - 7,5 млрд грн, доходи від продажу об’єктів рухомого та нерухомого майна - 6,1 млрд грн, доходи від здавання майна в оренду – 2,3 млрд грн та інвестиційні доходи – 2,0 млрд грн.

І хоча кампанія декларування доходів громадян завершилась, ДПС не завершує роботу в частині залучення до декларування тих громадян, які зобов’язані були подати декларації про майновий стан і доходи та не зробили цього. За неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену законодавством.

Також нагадуємо, що відповідно до норм Податкового кодексу України неподання платником податків податкової декларації є підставою для проведення документальної перевірки.