Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо стандартів роботи телеканалу «112 Україна»

, опубліковано 28 серпня 2020 о 17:16

Для Державної податкової служби України важливим є забезпечення прозорості та відкритості своєї діяльності. Вважаємо, що громадськість має отримувати повну, об’єктивну та правдиву інформацію. За стандартами роботи провідних ЗМІ поширюється та коментується тільки така інформація, правдивість якої журналісти перевірили.

У той же час, протягом кількох останніх тижнів в ефірі телеканалу «112 Україна» вийшло декілька сюжетів за участю народного депутата України Іллі Киви щодо виявлення ним нібито злочинних схем за участю ДПС, СБУ та Офісу генерального прокурора з проведення низкою українських підприємств операцій з формування фіктивного податкового кредиту («скрутка»), що призвело до недоотримання Державним бюджетом України 2,7 млрд гривень. Трансляції, крім інтерв’ю, супроводжувалися публікацією списків підприємств, які, на думку зазначеного народного депутата України, брали участь у злочинних схемах.

 

Вказані сюжети та публікація не лише містять недостовірну і неперевірену інформацію, але й порушують заявлені телеканалом принципи своєї роботи – неупередженість, подача виключно перевіреної інформації (https://ua.112.ua/pro-nas).

Крім того, поширені відомості завдають шкоду діловій репутації платників податків, які включені до опублікованих списків.

Також сюжети базуються виключно на висловлюваннях та судженнях Іллі Киви та не містять позиції ДПС та інших зазначених у сюжетах осіб. У той же час коментарі ДПС стосовно даної ситуації були розміщені на офіційному вебпорталі (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/428187.html) та на сторінці в Facebook  (https://www.facebook.com/TaxUkraine/posts/323838885657346).

З огляду на це, ДПС звернулась до телеканалу «112 Україна» з проханням дати право на відповідь і озвучити в ефірі телеканалу та розмістити на сайті офіційну позицію Державної податкової служби України із зазначеного питання.

У відповідь на своє звернення ДПС отримала листа від ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ» (логотип «112 Україна») з відмовою у праві на відповідь в ефірі телеканалу. Також у листі зазначається, що «Телерадіокомпанія «112-ТВ» не має жодного відношення до сайту 112.ua, хоча інформаційне наповнення цього сайту свідчить про інше.

Прикро, що канал «112 Україна» не керується стандартами журналістської діяльності та замість об’єктивного висвітлення подій дезінформує свою аудиторію, нехтуючи правом громадськості отримувати правдиву та об’єктивну інформацію.