Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За порушення при продажі підакцизних товарів до підприємства застосовано штрафні санкції на 4,1 млн гривень

, опубліковано 04 вересня 2020 о 17:14

Державна податкова служба постійно проводить аналіз господарської діяльності суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж підакцизних товарів, у тому числі за інформацією органів влади, громадських організацій та громадян.

Так, за результатами розгляду інформації, що надійшла до Державної податкової служби, ДПС надала доручення головним управлінням під час проведення фактичних перевірок місць зберігання та продажу тютюнових виробів звертати увагу на можливе маркування пачок сигарил одного з виробників західного регіону марками акцизного збору, виданими виробнику на продукцію, відмінну від маркованої.

У ході опрацювання доручення ДПС підрозділами податкового аудиту спільно з підрозділами контролю за підакцизними товарами одного з головних управлінь центрального регіону України організовано та проведено фактичну перевірку складу-магазину, який належить підприємству-виробнику.

Під час перевірки встановлено зберігання та реалізація 69,5 тис. пачок сигарил (20 шт. у кожній) на загальну суму 2,1 млн гривень.

Відповідно до даних ДПС, марки акцизного податку, якими марковані тютюнові вироби, що зберігались та реалізовувались підприємством, видано виробнику на продукцію, відмінну від маркованої, зокрема, марки акцизного збору продано виробнику на пачки сигарил, кількість/вага тютюнових виробів яких відповідає 2 сигарилам (2 грама тютюну).

Таким чином, тютюнові вироби, які зберігалися та реалізовувалися у складі-магазині підприємства, марковані марками акцизного податку, що не відповідають продукції, тобто вважаються немаркованими. Це є порушенням вимог абзацу 3 частини четвертої статті 11 Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів у частині зберігання та реалізації тютюнових виробів без марок акцизного податку.

Відповідальність за вказане порушення передбачена абзацом 19 частини другої статті 17 цього Закону: до суб’єктів господарювання у разі виробництва, зберігання, транспортування, реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів; алкогольних напоїв чи тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку – застосовується фінансова санкція у розмірі 200 відсотків вартості товару, але не менше 17000 гривень.

За результатами проведеної перевірки ГУ прийнято податкове повідомлення-рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій до підприємства  на загальну суму 4,1 млн гривень.