Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Викрито підприємства з ознаками фіктивності, які здійснили операції на суму 2,8 млрд грн на ринку цінних паперів

, опубліковано 01 жовтня 2020 о 13:40

Державною податковою службою України – працівниками Департаменту боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, спільно з фахівцями Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, Головного слідчого управління Служби безпеки України викрито протиправну діяльність осіб на ринку цінних паперів.

У рамках діяльності міжвідомчої робочої групи, що створена ДПС та НКЦПФР для запобігання зловживанню на ринку капіталів та боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, у тісній взаємодії з Головним слідчим управлінням Служби безпеки України виявлено групу компаній юридичних осіб – професійних учасників ринку цінних паперів.

Ці юридичні особи від підконтрольних інвестиційних фондів видавали фіктивні кредити пов’язаним підприємствам з ознаками фіктивності, надавали послуги реальному сектору економіки щодо виведення коштів з обігу підприємств, їх конвертації та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Загальний обсяг таких операцій за період 2019-2020 років склав понад 2,8 млрд грн.

У результаті проведених заходів та комплексу слідчих (розшукових) дій Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України за матеріалами проведеної перевірки прийнято рішення від 29 вересня 2020 року про заборону торгівлі цінними паперами ЗНПВІФ «Портфельні інвестиції» та ЗНПВІФ «Новітні технології» ТОВ «КУА «Прудент».

Наразі Департаментом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ДПС здійснюється подальше відпрацювання підприємств реального сектору економіки, які скористалися послугами протиправної діяльності вказаної групи.