Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За результатами співпраці з правоохоронними органами ДПС складено 1 398 аналітичних матеріалів

, опубліковано 02 грудня 2020 о 15:13

Державною податковою службою в умовах дії мораторію на перевірки покращено механізми відпрацювання схем ухилення від сплати податків спільно з правоохоронними органами.

Так, з початку року підрозділами боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, складено 1 398 аналітичних досліджень на загальну суму встановлених збитків майже 48 млрд грн та суму виявлених легалізованих доходів понад 18 млрд грн. За результатами розгляду цих матеріалів правоохоронними органами обліковано (відкрито) 324 кримінальних правопорушення та приєднано до кримінальних проваджень 755 матеріалів.

Аналітичні дослідження стосувалися, зокрема, відпрацювання суб’єктів господарювання, які здійснюють сумнівні експортні операції, підозрілі операції з цінними паперами, переданих у рамках діяльності ТСК, оперативного відпрацювання схемного податкового кредиту та інші.

Зокрема, до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінальних правопорушень:

- за ст. 209 ККУ – 64 (загальна сума виявлених легалізованих доходів, відповідно до складених матеріалів становить – понад 2 млрд  грн);

- за ознаками ст. 212 ККУ - 101 (сума встановлених збитків – майже 2,4 млрд грн);

- за іншими предикатними злочинами – 159 (сума встановлених збитків – 2,9 млрд грн).

Також, приєднано до кримінального провадження – 755 матеріалів, написаних за ознаками:

- ст. 209 КК України – 219 (загальна сума виявлених легалізованих доходів відповідно до складених матеріалів становить 10,2 млрд грн);

- ст. 212 ККУ - 157 (сума встановлених збитків  становить 5,4 млрд грн);

- предикатних злочинів – 397 (сума встановлених збитків становить понад 19 млрд грн).

Підрозділами боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом спільно з підрозділами податкового аудиту проведено роботу, щодо формування та передачі аналітичних матеріалів до правоохоронних органів, відносно суб’єктів господарської діяльності, які ймовірно ухиляються від сплати податків та/або легалізують доходи, одержані злочинним шляхом за рахунок формування схемного податкового кредиту.

Так, до правоохоронних органів передано 94 аналітичних матеріали з ймовірними ознаками ст. ст. 212, 209, 366 та інших Кримінального кодексу України на загальну суму збитків понад 7,5 млрд гривень.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»