Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківцями виявлено заниження ПДВ майже на 150 мільйонів гривень

, опубліковано 23 березня 2021 о 16:47

Фахівцями управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області в ході планової перевірки виробника олії соняшникової виявлено оформлення операції з виробництва цієї та іншої продукції за договорами з переробки давальницької сировини (насіння соняшника), які мають очевидні ознаки удаваних.

Такі схеми нерідко застосовуються виробниками рослинної олії для уникнення відповідальності за введення в обіг значних обсягів олійних культур, вирощених в тіньовому секторі економіки, а головне – для приховування об’єкта оподаткування та податкових зобов’язань з ПДВ при постачанні виробленої з неї готової продукції.

У ході перевірки з’ясувалося, що «давальці» не мали можливості для попереднього придбання або самостійного вирощування насіння соняшника у зв’язку з відсутністю необхідних для цього умов. Адже у всіх суб’єктів в ланцюгах псевдопостачання були відсутні у власності та/або в оренді земельні ділянки, сільгосптехніка, не здійснювалось придбання насіннєвого матеріалу, добрив, паливно-мастильних матеріалів. При цьому не декларувалося придбання послуг зберігання насіння соняшника, його транспортування у інших суб’єктів, не надано до перевірки обов’язкових для складання документів щодо транспортування сировини автомобільним транспортом.

Тому податківцями зроблено висновок про нереальність операцій з виробництва готової продукції саме на давальницьких умовах та донараховано  податкові зобов’язання з ПДВ по операціях з її безоплатного постачання поза умов оформленого правочину на загальну суму 149,5 млн гривень.

Необхідно відмітити, що в нещодавньому рішенні Верховним Судом взято до уваги відповідні докази контролюючого органу при донарахуванні одному з олійноекстракційних заводів ПДВ за аналогічних обставин.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»