Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Верховний суд підтримав позицію податкової служби у справі з ПрАТ «Філіп Морріс України»

, опубліковано 26 квітня 2021 о 16:31

Верховний суд визнав передчасним висновок судів першої та апеляційної інстанції щодо скасування донарахованих ПрАТ «Філіп Морріс України» податкових зобов’язань.

Так, ПрАТ «Філіп Морріс України» звернулось до суду відносно скасування донарахованих  податкових зобов’язань з акцизного податку  на 13,6 млн грн, обгрунтовуючи позов тим, що тютюнові вироби із акцизними марками були пошкоджені внаслідок пожежі із 100-відсотковою втратою їх якості.

Суди першої та апеляційної інстанції у справі № 2а-9900/12/2070 позовні вимоги  ПрАТ «Філіп Морріс України» задовольнили, зазначали що, оскільки зіпсовані під час пожежі сигарети не підлягали реалізації або будь-якому іншому  використанню,  то і об’єкт оподаткування акцизним збором відсутній.

Верховний суд визнав такий висновок судів передчасним, скасував рішення судів попередніх інстанцій та направив справу на новий розгляд, зазначивши, що дослідженню підлягає застосування п. 27 Положення «Про  затвердження марок акцизного збору нового зразка з голографічними захисними елементами для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 23.04.2003 № 567, яким передбачено, що у разі встановлення факту нестачі марок (знищення, розкрадання) матеріально-відповідальна особа підприємства-виробника несе матеріальну відповідальність у розмірі вартості марок та розрахункової суми акцизного збору,яку виробник повинен сплатити до бюджету за умови реалізації продукції, для якої купувались марки.

Судами попередніх інстанцій не перевірено обставини щодо дотримання ПрАТ «Філіп Морріс України» вимог Положення 567 при списанні та утилізації пошкоджених марок акцизного збору або вчинення ним будь-яких активних дій з метою дотримання вказаних нормативних положень; не здійснено допит як свідків осіб, які входили до складу комісії, створеної з метою проведення службового розслідування у зв’язку із пожежею.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»